:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REMINISCENCE
REMINISCENCE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-07
FILM
Net zoals alle andere studio’s had ook Warner te kampen met blockbusters die uitdraaiden op een fenomenale verliespost. Wie graag de statistieken bijhoudt, mag alvast noteren dat Reminiscence de grootste flop van de studio was. De film bracht wereldwijd 15 miljoen dollar op, maar de kanttekening is wel dat die 110 miljoen moest opbrengen voor een break-even. Sommige publicaties gaan zelfs zo ver om deze sciencefictionfilm aan te halen als het slechtste debuut aller tijden voor een film die in meer dan 3.000 bioscoop speelde. De reden heet Lisa Joy, of ten minste de verwachtingen die men over deze vrouw had. Van onkunde is geen sprake, want Lisa was samen met haar man Jonathan Nolan de drijvende kracht achter Westworld, zeg maar de Twin Peaks voor wiskundefanaten. Het addertje onder het gras heet echter Nolan, want Lisa Joy is niemand minder dan de schoonzus van Christopher Nolan en dus had men bij Warner wellicht net iets te veel gedacht dat deze familieband automatisch een Inception zou kunnen opleveren. Mooi niet dus, al mag er meteen aan worden toegevoegd dat je al de negatieve commentaren die over de film zijn verschijnen ook met het nodige zout mag nemen. Je merkt maar al te goed dat het doel een pak hoger ligt dan het verkregen resultaat, maar als popcornentertainment scoort Reminiscence vrij aardig, al was het maar voor de verbazingwekkende special effects.
Het verhaal speelt zich in de toekomst af, en voor de armen in Miami is het allesbehalve een pretje om er te wonen, want de hele stad staat onder water. Wie rijk is kan nog wel in de verhoogde woningen terecht, maar de armen zitten tot aan hun enkels onder het water. Hadden ze maar naar de waarschuwende klimatologen moeten luisteren, maar voor de filmliefhebber levert het in ieder geval ongelooflijk spectaculaire beelden op. Ook op technologisch vlak is er veel veranderd. Nick (Hugh Jackman) en Emily (Thandiwe Newton) hebben een bedrijfje met een ingenieuze uitvinding waarbij de klant herinneringen kan oproepen die door Nick en Emily via een hologram kunnen gevolgd worden. Het wordt gebruikt wanneer men niet meer weet waar een sleutel ligt of tijdens een rechtszaak als de rechter het fijne van het zaakje wil weten, maar nog meer is de machine in trek om liefdevolle momenten te herbeleven. Op een dag komt Mae (Rebecca Ferguson) binnengewandeld, een diva die je zo uit een film noir zou kunnen plukken, en het is dan ook onvermijdbaar dat Nick stapelverliefd wordt op de femme fatale, maar net zoals in alle andere verhalen is dat niet zonder gevaren.
Wie er tegenop ziet om weer zijn hersenen te moeten breken voor alweer een onmogelijke puzzel als Inception of Tenet kunnen we geruststellen. Zelfs wie ieder jaar een herexamen wiskunde aan zijn broek had, kan deze film perfect volgen, alleen oogt het allemaal wat klungelig, en dat is best vreemd voor iemand die Westworld bedacht. Wel heeft men voor dit voorspelbare verhaal de Nolan-techniek toegepast door verschillende tijdslijnen door elkaar te laten lopen, en dat met de hakken over de sloot. Wat wel sterk overeind blijft, naast de fantastische special effects, zijn de uitmuntende vertolkingen van zowat de hele cast. Ook al verdient hij beter, blijft Hugh Jackman altijd Hugh Jackman, maar de echte ster van deze film is de knappe Rebecca Ferguson, die we dit jaar al in Dune zagen, maar ook kennen als Ilsa Faust uit de Mission Impossible-reeks en samen met Hackman ook al in The Greatest Showman zat.

BEELD EN GELUID
Van Warner Bros. lees je regelmatig op heel wat forums alsof het lijkt dat ze bijna opzettelijk minder aandacht besteden aan de Blu-rayversie om zo het publiek naar de 4K-versie te lokken, maar ook al hebben wij alleen maar de Blu-ray van Reminiscence gezien, mag dit gerust als indrukwekkend omschreven worden. Veel heeft uiteraard te maken de visuele hoogstandjes van de film waarbij heel Miami onder water komt te staan, maar dezelfde fijne detaillering vind je ook terug in de interieurs en de CGI-effecten. De geluidsband is een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 (de andere talen zijn in Dolby Digital 5.1) waarbij de dialogen in mooie balans staan met de effecten, hoewel die eerder minimaal zijn. Ook het noteren waard voor soundtrackliefhebbers is de mooie score van Ramin Djawadi.
EXTRA'S
Zoals zo vaak moeten we het bij Warner stellen met een paar korte featurettes die niet meer dan een compilatie zijn van filmfragmenten en interviews met de cast en crew die één of ander aspect belichten. In dit geval hebben we naast de videoclip Save My Love van Lonr en Amber Mark vier van zulke filmpjes. In het vier minuten durende You're Going On A Journey (4:07) wordt de film kort samengevat (onnodig dus) terwijl men in The Sunken Coast (7:05) zeven minuten dieper ingaat op de special effects die benut werden om Miami onder water te laten staan. In het acht minuten durende Crafting A Memory (8:24) hebben dezelfde mensen het dan weer over het feit hoe geniaal het zou kunnen zijn, mochten we zo maar eventjes in het geheugen van andere mensen kunnen springen. Tenslotte is er nog Reminiscence: A Family Reunion (8:14) waarin o.a. Thandiwe Newton vol lof over Lisa Joy spreekt, en dat heeft alles te maken met het feit dat ze elkaar al kennen van de televisiereeks Westworld.

CONCLUSIE
Hoewel Reminiscence best een genietbare film is, ondanks de lage scores die je op het net aantreft, valt niet te ontkennen dat er hier veel meer in zat en dat Lisa Joy zeker geen Christopher Nolan is als op het spelen met tijd aankomt.coverStudio: Warner

Regie: Lisa Joy
Met: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Cliff Curtis, Marina de Tavira, Daniel Wu

Film:
6,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051888255452


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Grieks, Zweeds, Noors, Fins, Engels CC
Extra's:
• You're Going on a Journey
• The Sunken Coast
• Crafting a Memory
• Reminiscence: A Family Reunion
• Videoclip Save My Love


Andere recente releases van deze maatschappij