:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IVRESSE DU POUVOIR, L'
IVRESSE DU POUVOIR, L'
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-04-26
FILM
Op het moment dat je dit artikel leest, brengt Arrow twee prijzige boxsets uit met films van Claude Chabrol. Een film die daar niet tussen zit, is L'Ivresse Du Pouvoir uit 2006. Deels te begrijpen, want deze politieke thriller, die tevens zijn voorlaatste was, is niet bepaald zijn beste. Wel is het wederom een samenwerking geworden met zijn eeuwige chouchou Isabelle Huppert. Chabrol is één van de regisseurs die deel uitmaakte van de nouvelle vage en die net als zijn collega's Jean-Luc Godard en François Truffaut voor het invloedrijke filmtijdschrift Cahiers Du Cinéma schreef voordat hij zijn carrière als filmmaker begon. Zijn debuut Le Beau Serge uit 1958 was meteen raak. In deze thriller met Jean-Claude Brialy stak hij zijn bewondering voor Alfred Hitchcock niet onder stoelen of banken, en op een paar uitzonderingen na waren Chabrols films meestal thrillers, en vaak met Stéphane Audran in de hoofdrol, met wie hij trouwens getrouwd was. Alle grote Franse namen wilden maar al te graag met de grote Chabrol samenwerken, zo was er in de jaren '70 Les Innocents Aux Mains Sales met Romy Schneider of Les Noces Rouges met Michel Piccoli. Maar het tweede keerpunt kwam in zijn carrière kwam in 1978, toen hij Isabelle Huppert castte voor de hoofdrol in Violette Nozière. Het werd met films als Madame Bovary, La Cérémonie of Une Affaire Des Femmes (wat misschien zijn beste is) een prachtige samenwerking en eindpunt kreeg met L'Ivresse Du Pouvoir.

Zoals ze altijd doet, speelt Huppert hier ook weer de koele kikker, en deze keer als de openbare aanklager Jeanne Charmant-Killman. De ijverige vrouw heeft haar zinnen op het Franse industriële leven gezet en ze zweert dat ze iedereen die het niet te nauw neemt met het belastingsgeld van de Fransen, bij de ballen zal grijpen. De eerste die eraan moet geloven is de arrogante Michel Humeau (François Berléand), een directeur van een groot staatsbedrijf die wordt gearresteerd wegens zwendel. De man denkt dat er hem niets kan gebeuren, want hij heeft meer dan genoeg invloedrijke vrienden die hem het hand boven het hoofd houden, maar als ook zij in het onderzoek betrokken raken, laten ze één voor één de industrieel als een baksteen vallen. Het harde werk van Jeanne Charmant-Killman eist een hoge tol. Niet alleen moet ze 24 uur op 24 bescherming krijgen van de politie, ook valt haar privéleven uiteen.

Het verhaal is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de Franse magistrate Eva Joly, die in 1994 een onderzoek opende naar de Franse oliemaatschappij Elf Aquitaine en op een heleboel frauduleuze praktijken botste waar Franse politici en vooraanstaande personen bij waren betrokken. Het is een rol die Huppert op het lijf geschreven staat: koelbloedig, een tikkeltje arrogant en vooral een ijzersterke vrouw, briljant vertolkt, iets wat je minder kan zeggen van Patrick Bruel als de baas van Jeanne Charmant-Killman, die haar probeert te manipuleren. Laat je vooral niet afschrikken door het onderwerp. Chabrol maakt er geen ingewikkeld kluwen van zoals Alan J. Pakula dat zou doen, maar concentreert zich volledig op het verhaal van een vrouw die haar mannetje staat en weigert om te plooien.

BEELD EN GELUID
Deze politieke thriller werd bij ons uitgebracht bij Paradiso en kreeg een plaats in hun Movie Affairs-reeks. Een nogal domme benaming als je het ons vraagt, maar nog erger is het feit dat de transfer heel povertjes is. Mankementen zijn er niet, maar het ziet er allemaal een beetje uit als een televisiefilm die je op een videoband hebt opgenomen, dit maar om te zeggen dat je qua detaillering hier niets moet van verwachten. Gelukkig voor de kijker spelen de meeste scènes zich buiten af of in goed verlichte overheidsgebouwen.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
L'Ivresse Du Pouvoir is een degelijke gerechtsthriller waarin Claude Chabrol de corruptie binnen het Franse beau monde-leven hekelt. Onnodig om te zeggen dat Chabrols chouchou, Isabelle Huppert, qua kwaliteit deze politieke thriller mee de hoogte injaagt.cover
Studio: Paradiso

Regie: Claude Chabrol
Met: Isabelle Huppert, François Berléand, Patrick Bruel

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Politiek thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504072765


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij