:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLD IN JULY
COLD IN JULY (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-23
FILM
Films die compleet vergeten zijn en waar jammer genoeg niemand nog van wakker ligt, er zijn er meer dan genoeg te vinden. Cold In July is zo'n keiharde, intrigerende misdaadfilm die in de Benelux niet eens de bioscoopzalen haalde, maar alle lof dubbel en dik verdient. Schande, maar soms is het noodlot nu eenmaal bikkelhard.
Aan de cast ligt het in ieder geval niet: Michael C. Hall (Dexter natuurlijk!), Sam Shepard en the one and only Don Johnson die na de leuke verschijning die hij in Machete of Django Unchained was, eindelijk opnieuw een volwaardige rol kreeg, en wel als een meedogenloze, uiterst flamboyante detective uit Texas. De regisseur van deze indiefilm is Jim Mickle, die al opviel met de horrorfilm Stake Land en We Are What We Are, maar door de flop die Cold In July was, werd hij genadeloos terug gekatapulteerd naar de televisiewereld.
Het relaas begint ontzettend brutaal wanneer de brave huisvader Richard (Michael C. Hall) per ongeluk thuis een indringer neerschiet. Richard is geschokt, maar krijgt van de lokale politie de nodige schouderklopjes omdat hij ene Freddy Russell heeft uitgeschakeld, één van de meest gezochte misdadigers uit Texas. Richard denkt daar echter het zijne over en besluit om naar Freddys begrafenis te gaan, waar hij op diens vader (Sam Shepard) botst, die er hem subtiel op wijst dat hij zich nergens nog veilig zal voelen. Het verhaal krijgt een volledig andere wending wanneer de zeer opvallende (één en al Texas-style) detective Jim Bob Luke (Don Johnson) komt opdagen en de ware aard van het beestje onthult.

Volgens Michael C. Hall was Cold In July de film die hem de inspiratie gaf om verder te gaan met zijn vertolking van de iconische seriemoordenaar Dexter Morgan. Het is overigens een perfect gespeelde rol, en je vraagt je af waarom deze man in de filmwereld nooit echt verder is geraakt dan zijn Dexter-personage. Sam Shepard schittert als de sluwe en levensgevaarlijke crimineel, terwijl Don Johnson gewoon weer Don Johnson is. Perfect dus. De film die gebaseerd is op een boek van Joe R. Landsdale zorgt voor onverwachte wendingen die uitmonden in een wervelende filmrit die sterk aanleunt bij de '70's-cinema van pakweg William Friedkin, maar tegelijkertijd door de fenomenale hedendaagse elektronische score van ene Jeff Grace er toch een zeer eigentijds karakter aan geeft.
BEELD EN GELUID
De film kwam uit op Universal, en is zowel op dvd als Blu-ray te vinden. Onnodig te zeggen dat dit resulteert in een vlekkeloze transfer, ook al gebruikt Jim Mickle kleurfilters die voor een typische Texaanse sfeer zorgen die er in iedere film geel uitzien. De detaillering is quasi perfect met prachtige kleuren (ook al vormt rood wegens het vele bloed hier de hoofdmoot). De geluidsband is een meer dan degelijke DTS HD-MA 5.1 die zeer energiek overkomt.

EXTRA'S
Helaas zijn de enige extra's die je hier vindt niet meer dan wat weggelaten scènes.

CONCLUSIE
Wie houdt van een perfecte misdaadfilm met een brutaal kantje en een topcast heeft geen enkele reden om niet zijn tanden te zetten in Cold In July. Topfilm.coverStudio: Universal

Regie: Jim Mickle
Met: Michael C. Hall, Don Johnson, Sam Shepard, Vinessa Shaw, Nick Damici, Wyatt Russell

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083025267


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Pools DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Pools, IJslands, Portugees, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Engels CC
Extra's:
• Deleted Scenes


Andere recente releases van deze maatschappij