:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HALLOWEEN KILLS
HALLOWEEN KILLS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-27
FILM
In 2018 slaakten heel wat horrorfans een zucht van verveling omdat Blumhouse nog maar eens het verhaal van Halloween van stal haalde. Te veel is soms te veel, maar tot ieders verbazing groeide deze versie van David Gordon Green, die we hiervoor voornamelijk kenden van de tamelijk slechte James Franco-komedie Pineapple Express, uit tot een film die zeer geliefd raakte bij de horrorcommunity. De Blumhouse-film werd geproducet door John Carpenter zelve en hield geen enkele rekening met de zeven sequels. Halloween uit 2018 was een rechtstreeks vervolg op het iconische origineel uit 1978, en nog wel met Jamie Lee Curtis in de hoofdrol. De verwachtingen waren torenhoog bij de fans voor het tweede deel, maar Halloween Kills werd eerder lauw onthaald en werd op de forums een beetje de sequel waar iedereen wel iets slecht over te vertellen heeft. De reden? Het gemis van de grote finale van Laurie Strode met haar broer, die opgeborgen wordt tot de derde film Halloween Ends. Het sluitstuk van deze franchise wordt eveneens geregisseerd door David Gordon Green en komt (als alles goed gaat) nog dit jaar in de bioscoop. De kritiek was dan ook dat Halloween Kills te veel aanvoelt als een zoethoudertje voor een wervelwind die nog moet komen, maar of je dat nu zo maar kan zeggen van een film waarin zo maar eventjes 31 mensen gedood worden?
Slasherfans zijn zowat de moeilijkste mensen die je kan vinden in filmland. Recente films vinden ze vaak bagger en alles wat uit de eighties komt lijkt voor hun iets te hebben van een heilige graal, maar daarna is het vaak over met de pret. Dat Halloween Kills aanvoelt als een aanloop naar de grote finale kan je zeker niet ontkennen, en zat er ook aan te komen, maar de kritiek dat Michael Myers in deze film net iets te veel moorden zou plegen, houdt geen steek. Het aantal moorden kan je amper bijhouden, wat zeker de subtiliteit niet ten goede komt, maar wie louter voor een slasher gaat (die bovendien nog eens goed gemaakt is) heeft geen reden om Halloween Kills niet te checken.

De film gaat terug in de tijd, en wel naar de fatale nacht van 31 oktober 1978 waarbij het anders zo rustig dorpje Haddonfield herschapen wordt in een orgie van geweld. Agent Frank Hawkins (Will Patton) schiet per ongeluk zijn partner dood wanneer hij hem probeert te redden van Michael Myers die hem bij de keel grijpt. Hawkins gelooft in de wet en voorkomt dat Dr. Samuel Loomis (vertolkt door de art director Tom Jones Jr. die zo veel make-up opgesmeerd kreeg dat hij als twee druppels water op wijlen Donald Pleasence lijkt) Myers doodt. Hawkins heeft spijt van deze beslissing, want sindsdien komt de boogeyman ieder Halloweenavond in Haddonfield grondig verpesten. Veertig jaar later is Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) er zeker van dat ze haar gevreesde broer heeft kunnen doden door hem alleen achter te laten in een brandend huis, maar ze weet niet dat de brandweer het vuur heeft kunnen blussen, en dat terwijl het dorp zich opmaakt voor een feestje met de inwoners die 40 jaar geleden de terreur van Myers hebben overleefd.
Het is misschien wel jammer dat David Gordon Green te weinig de kaart heeft getrokken van Jamie Lee Curtis, die bijna de hele film in een ziekenhuisbed ligt, maar dat betekent geenszins dat Halloween Kills een slechte film is, die al bij al voldoet aan alle voorwaarden om er een ijzersterke slasher van te maken. Misschien smaakt alles net iets te veel als een voorgerecht, maar dat betekent niet dat dit niet lekker kan zijn.

BEELD EN GELUID
Halloween Kills verscheen op Universal. Qua beeldvoering is het duidelijk dat men de versies van Rob Zombie of de sequels uit de jaren '90 achter zich heeft willen laten en dat men meer aansluiting zoekt bij de look van het origineel, zeker in de flashbacks. De details zijn erg geslaagd, wat bijvoorbeeld perfect tot uiting komt in het enge masker maar ook in de kledij of de gore-elementen. De film speelt zich voor een groot deel 's nachts af, maar dat merk je op technisch vlak nooit en alles blijft tot in de puntjes verzorgd met sterke detailvoering. De geluidsband is een solide Dolby TrueHD Atmos 7.1.4. waarbij de duidelijke dialogen in perfecte balans staat met de meesterlijke muziek die gebaseerd is op de originele soundtrack van John Carpenter.
EXTRA’S
Fans van de franchise zullen meer dan blij zijn dat deze Blu-ray voorzien is van heel wat bonusmateriaal, ook al gaat het vaak om voorgekauwde promotalk. Naast een wat overbodige gag reel van 3 minuten is er allereerst een commentaarband met regisseur en co-schrijver David Gordon Green samen met Jamie Lee Curtis en Judy Greer. Een dergelijke release kan natuurlijk niet zonder de weggelaten scènes, en in dit geval kunnen liefhebbers zich laven aan drie minuten van dit soort materiaal. Ook vrij onnozel is Kill Count, waarin je tijdens 53 seconden de 31 moorden kan herbekijken die Michael Meyers pleegt in deze film. Verder hebben we een paar kleine featurettes zoals The Power of Fear of Strode Family Values waar je in een paar minuten het overzicht krijgt van hoe de Strode-familie er doorheen vier decennia heeft uitgezien. In 1978 Transformations wordt het personage van Michael Myers en Dr. Loomis vergeleken met dat uit de originele film van 1978. Dan zijn er nog twee featurettes die een gemiddelde speelduur van 10 minuten hebben. In Haddonfield's Open Wounds krijgen we wat meer inzicht in de inwoners van Haddonfield, het Amerikaans dorpje waar Myers zijn lusten botvierde. Daarna is er nog The Kill Team waarin uitgelegd wordt hoe men de brutale moorden in beeld heeft gebracht. Tenslotte kan men kiezen tussen de bioscoopversie en de extended cut, die een paar minuten langer is.

CONCLUSIE
Halloween Kills is de tweede film uit de David Gordon Green-trilogie die met respect omgaat met de erfenis van John Carpenter. Het is zeker zo dat de film aanvoelt als de stilte voor de grote storm die het finale deel ongetwijfeld zal worden, maar toch is dit een meer dan prima slasher.coverStudio: Universal

Regie: David Gordon Green
Met: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton, Thomas Mann, Anthony Michael Hall

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083235307


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Spaans Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Italiaans, Deens, Zweeds, Noors, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Gag Reel
• Deleted and Extended Scenes
• Haddonfield's Open Wounds
• The Kill Team
• Strode Family Values
• 1978 Transformations
• The Power of Fear
• Kill Count

Andere recente releases van deze maatschappij