:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPRING BREAK
SPRING BREAK (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-04-19
FILM 
Spring Break maakt deel uit van de box Sun, Sand & Sweat waar je ook Private Resort, Perfect en HardBodies in terug kan vinden.

Zowat iedereen linkt de naam van Sean Sexton Cunningham aan de horrorfilm. In de jaren '80 was hij producer van heel wat griezeltitels, waaronder House uit 1986 en het vervolg House II: The Second Story, dat twee jaar later verscheen, maar ook werkte hij samen met Wes Craven aan de controversiële exploitatiehorrorfilm The Last House On The Left, en uiteraard was hij de regisseur van de moeder van alle slasherfilms: Friday The 13th. Onder impuls van producer Barbara De Fina, die later in zee zou gaan met Martin Scorsese, maakte Cunningham echter ook twee tienerkomedies: The New Kids uit 1985 en deze Spring Break, die een jaar eerder uitkwam.




Deze weinig memorabele film was gebaseerd op Cunninghams eigen studententijd in Florida. Deze periode beviel de man zo erg dat hij er steeds van droomde om er een film van te maken, weliswaar gecamoufleerd in een dwaze '80's-komedie. Wie ooit Spring Breakers van Harmony Korine zag, weet wat Spring Break inhoudt: honderdduizenden studenten die naar Florida trekken om er onbeschaamd het beest uit te hangen.

Zoals zo vaak in dit soort films is ook hier het domme verhaal het struikelblok om je anderhalf uur aan het scherm te kluisteren, en zijn mooie vrouwen in bikini zowat het enige wat overblijft. We zijn in het gezelschap van Nelson (David Knell) en Adam (Perry Lang), twee nerds die een kamer in een goedkoop hotel à la Fawlty Towers hebben geboekt. Na zich eerst te hebben vergaapt aan het vrouwelijke schoon, komen ze er achter dat ze per ongeluk een kamer moeten delen met de meisjesversierders Stu (Paul Land) en O.T. (Steve Bassett). Tussen de seksfratsen door loopt er in het hotel ook ene Eddie (Richard B. Shull) rond, die de opdracht krijgt om het hotel te sluiten, zodat hijzelf het boeltje kan overkopen, en daar zit Nelsons stiefvader, Ernest (Donald Symington) voor iets tussen.




Het krakkemikkige verhaal is niet meer dan een dwaas excuus om de kijker te overdonderen met saaie zuippartijen en een wet t-shirt contest die zo lang duurt dat het moeilijk is om er de aandacht bij te houden. Je moet het inderdaad maar doen! Op de poster kan je het gewezen Penthouse-model Corinne Alphen (nu bekend als Corinne Wahl) bewonderen, en vat de film meer dan perfect samen. Ook de gebruikte muziek sloeg niet echt aan. De titelsong werd ingezongen door de destijds populaire Cheap Trick maar de single flopte, wat het kassagerinkel van deze komedie niet ten goede kwam. De rest van de muziek werd voornamelijk gebracht door Hot Date, een band uit Fort Lauderdale, die klinkt en eruit ziet als een slechte grap, maar ze bestonden wel degelijk.

Perry Lang, die de hoofdrol vertolkte, doet er wel alles aan om te tonen dat hij alles kan behalve acteren, toch was deze man te zien in Alligator (voor velen de beste creature feature-film uit de eighties), Eight Men Out en Sunshine State, drie films die gemaakt werden door John Sayles. Verder was hij te zien in heel wat eighties-films zoals het Cannon-vehikel Sahara met Brooke Shields. Zijn tegenspeler Paul Land, die eveneens uitblonk in onkunde, had minder success en moest zich tevreden stellen met een rol in The Idolmaker en Wild Orchid, en overleed later op amper 51-jarige aan de gevolgen van kanker.

Spring Break is zo’n typische sekskomedie die alleen maar mensen aanspreekt die met een grote nostalgie naar deze periode terugkijken, maar voor wie de jaren '80 niet meer dan twee cijfers van een jaartal zijn, zal Spring Break in de eerste plaats een uiterst vervelend rit zijn waar je je geen tweede keer aan wil wagen.




BEELD EN GELUID
Voor wie alleen maar interesse heeft in deze film en niet de hele box, is het handig om te weten dat Spring Break ook apart verkrijgbaar is. Deze uitgave van Mill Creek is een film die eerder verscheen op Columbia, en hoewel de kwaliteit meevalt, is er een tamelijk korrelig beeld en ziet alles er wat gedateerd uit, zodat het lijkt alsof je naar een veredelde dvd aan het kijken bent. De detaillering valt mee, maar veel moet je er niet van verwachten en dat geldt ook voor de karakterloze Dolby Surround 2.0-geluidsband die geen enkele ondertiteling heeft, maar wel heel wat slechte poprockmetalsongs bevat.

EXTRA'S
Op deze lowbudget-uitgave tref je geen extra’s aan.

CONCLUSIE
Spring Break is een dwaze komedie over oliedomme studenten die naar Florida trekken en hopen dat ze de aandacht krijgen van wat vrouwelijke schoon, en daarmee is alles gezegd.



cover



Studio: Mill Creek Entertainment

Regie: Sean S. Cunningham
Met: David Knell, Perry Lang, Paul Land, Steve Bassett, Jayne Modean, Corinne Wahl

Film:
4,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
A

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1983

Leeftijd:
R

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
683904632517


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround  2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij