:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DANDY IN ASPIC, A
DANDY IN ASPIC, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-28
FILM
In het kielzog van de Koude Oorlog en de ontzettend populaire James Bond-franchises waren spionagefilms in de jaren '60 enorm in trek. Soms waren het persiflages op het rariteitenkabinet van 007, maar vaak ook meedogenloze thrillers waarbij de spionnen grijze muizen waren en zonder een ronkende Aston Martin, geen heldendaden à la Roger Moore, maar bijna kantoorklerken die gewoon op hun hotelkamer vergiftigd werden en een roemloze dood stierven. Net zoals in het echte leven dus.
Aan titels was er geen gebrek, maar heel wat films verdwenen in het obscure circuit waaronder deze A Dandy In Aspic uit 1968. Veel had te maken met de dood van regisseur Anthony Mann, die tijdens de opnames stierf, waardoor de producers aan hoofdrolspeler Laurence Harvey vroegen of hij in de regiestoel plaats wilde nemen, wat tot een incoherente film leidt qua stijl, maar dit is daarom niet minder interessant. Mann was overigens niet zo maar de eerste de beste, want samen met zijn vaste cameraman John Alton maakte hij tal van legendarische films noir en westerns met vaak James Stewart in de hoofdrol, waaronder Winchester '73, The Far Country en The Man From Laramie.
Wie weet had het falen iets te maken met het gebrek aan echte sterren in de cast. De enige vedette was Mia Farrow, die later dat jaar zou doorbreken met Rosemary’s Baby, maar toen vooral de covers van de boekjes haalde door haar huwelijk met Frank Sinatra, dat tijdens de productie van deze film op de klippen liep. Het gerucht ging dan ook de ronde dat tijdens de opnames Sinatra elke dag Farrow opbelde en haar beval om naar huis te komen. Dat in de film op het nachtkastje van haar personage een LP van Frank Sinatra lag, kon de gemoederen niet bedaren. Farrow, die de hele tijd liep te paraderen (acteren kon je het moeilijk noemen) met Pierre Cardin-kledij, kreeg de rol aangeboden nadat Julie Christie de rol afwees. Op zich zou het best grappig geweest zijn, want na Billy Liar uit 1963 en twee jaar later met Darling zou het derde keer geweest zijn dat Christie met Tom Courtenay en Laurence Harvey in één film zat.

Laurence Harvey speelt de rol van Eberlin, die van zijn oversten de opdracht krijgt om de KGB-agent Krasnevin op te speuren en hem te vermoorden omdat hij vermoedelijk verantwoordelijk is voor de reeks moorden op Britse agenten. Zonder spoilers weg te geven weten we al gauw wie wie is in de film. Eberlin wordt verplicht om samen te werken met Gatiss (Tom Courtenay), die hem wantrouwt en totaal niet mag. In Berlijn loopt Eberlin de knappe Carol (Mia Farrow) tegen het lijf, een fotografe met wie hij in Londen een korte affaire had.
A Dandy In Aspic is zeker geen perfecte film, en dat komt deels door het scenario waar alles net iets te gemakkelijk loopt, en er is geen echte starpower te bespeuren. Wel heeft de film, die grotendeels opgenomen is aan de Berlijnse Muur, een bijzonder tijdskarakter en biedt een bijzondere kijk hoe schizofreen het Berlijnse leven toen wel was.

BEELD EN GELUID
Deze obscure '60’s-thriller kan je vinden op het Duitse Koch Media. Naast het feit dat die vrij goedkoop is, is het een voordeel dat de film voorzien is van Engelse ondertiteling. Het beeld is verouderd, maar straalt meteen ook de charme uit van dit oude stukje Duitsland dat we veel te weinig in films hebben gezien. Van mankementen is er geen sprake, wel is er sporadisch wat filmgrain in de donkere scènes te zien en is dit een eerder kleurloze film. De geluidsband is degelijk, maar weinig spectaculair maar bevat wel een heerlijke funky score van Quincy Jones.

EXTRA'S
Naast een trailer krijgen we een bizar promofilmpje te zien van zo’n vijf minuten dat opgenomen is in het West-Berlijnse nachtleven, waarin we hippies zien die het varken uithangen of ongestoord een polonaise aan het dansen zijn.
CONCLUSIE
A Dandy In Aspic is een compleet vergeten spionagefilm met Mia Farrow in één van haar eerste rollen. Doordat de regisseur middenin de opnames de pijp aan Maarten gaf, lijkt het soms wat onsamenhangend, maar toch biedt deze klassieker een prachtig beeld van Berlijn dat door de Muur in tweeën werd gehakt.coverStudio: Koch Media

Regie: Anthony Mann
Met: Laurence Harvey, Tom Courtenay, Mia Farrow

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Spionage

Versie:
Duitsland

Jaar:
1968

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4020628702892


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
• Trailer
• Promofilmpje over Berlijn


Andere recente releases van deze maatschappij