:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROI DANSE, LE
ROI DANSE, LE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-07-03
FILM
Le Roi Danse neemt ons mee naar het hof van de jonge Lodewijk XIV. Hoewel Louis als sinds zijn vijfde koning is, zijn het in feite zijn moeder en kardinaal Mazarin die over Frankrijk regeren. Eens een tiener mag Louis zich uitleven in muziek een dans, terwijl hij daar mee bezig is kunnen anderen de touwtjes in het rijk in handen houden. Hij laat componist Lully balletten voor hem schrijven die hem zodanig sterk imago van zonnekoning verschaffen dat hij na de dood van Mazarin uiteindelijk de macht toch naar zich toe kan trekken. De vriendschap tussen Lully en de levenslustige koning is voor bepaalde leden van het hof echter een echte doorn in het oog.

Le Roi Danse van onze landgenoot Gérard Corbiau is na Le Maître De La Musique en Farinelli, Il Castrato zijn derde historische film waarin muziek een erg belangrijke rol speelt. Echt grote liefhebbers van het genre zullen wij wellicht nooit worden maar wij hebben zeker toch het nodige plezier beleefd aan het bekijken van Le Roi Danse. Eerst en vooral is er de toch wel mooie muziek die ook niet-liefhebbers van klassieke muziek zou kunnen aanspreken. De regisseur maakte gebruik van originele partituren en manuscripten om de muziek van Lully optimaal tot haar recht te laten komen. Naast de muziek kan de film ook bogen op een aantal indrukwekkende vertolkingen. Met zijn rol als Louis XIV levert Benoît Magimel één van zijn sterkste acteerprestaties af. Na deze film acteerde hij ondermeer in La Pianiste (hij kreeg hiervoor de prijs van de beste acteur in Cannes) en Nid De Guêpes. Ook Boris Terral levert met zijn vertolking van Lully vakwerk af. Het bekendste gezicht uit de cast is wellicht Tchéky Karyo die de laatste jaren in heel wat films te zien was, voornamelijk als bad guy van dienst (Kiss Of The Dragon, The Patriot, Bad Boys, Crying Freeman…) De vorige film van Corbiau, Farinelli, is heel wat bekender geworden en eigenlijk is dit best wel jammer gezien wij zelf een lichte voorkeur hebben voor deze productie.

BEELD EN GELUID
Zowel beeld en geluid zijn bij deze dvd release van een degelijk niveau. Grain of andere printbeschadigingen komen bijna niet voor. De kleuren ogen warm en levensecht en het beeld heeft heel wat detail en scherpte. Ook over de geluidskwaliteit kunnen we tevreden zijn. Deze film moet het hebben van de muziek en de dialogen. De Franse Dolby Digital 5.1-track voldoet grotendeels aan de verwachtingen. Wat ons betreft worden de achterste speakers jammer genoeg niet optimaal gebruikt.

EXTRA’S
Making of Le Roi Danse (25 min.)
Tijdens deze making of krijgen we onder meer beelden te zien van de casting, muziekopnames en de bouw van de decors. Gezien we het zonder bijkomende info moeten doen kan het geheel niet echt overtuigen.

Interview met Gérard Corbiau (12 min.)
Corbiau vertelt duidelijk gepassioneerd over het belang van de muziek bij de films die hij maakte

Trailer

CONCLUSIE
Le Roi Danse is een film die wellicht niet in ieders smaak zal vallen, toch is het een film die een kans verdient. Eerst eens huren is misschien aangewezen. Op kwalitatief vlak haalt deze dvd uitgave een goed gemiddelde.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Gérard Corbiau
Met: Benoît Magimel, Boris Terral, Tchéky Karyo, Johan Leysen

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789056752514


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Franse Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making of
• Interview
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij