:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATMAN - THE DARK KNIGHT
BATMAN - THE DARK KNIGHT (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-07-04
FILM
In Gotham City heerst een relatieve rust nu Bruce Wayne, Batman (Christian Bale) het gespuis van de straten veegt. Alhoewel er officieel een arrestatiebevel is uitgevaardigd voor de gemaskerde wreker, laat luitenant James Gordon (Gary Oldman) betijen. De nieuwe procureur Harvey Dent (Aaron Eckhart) heeft de ambitie om de hele maffia achter slot en grendel te draaien, en is bij het publiek ongelofelijk geliefd omdat hij een monsterproces tegen honderden maffiosi op poten heeft gezet. Bruce denkt er zelfs aan om zijn batcape aan de haak te hangen, nu Gotham City een held schijnt te hebben die niet in de schaduw moet opereren. De stad wordt echter geteisterd door een psychopatische bankovervaller, die zich The Joker (Heath Ledger) laat noemen, en het voornamelijk gemunt heeft op banken waar maffiageld bewaard wordt. De maffia geeft al haar geld in verzekerde bewaring bij Lau (Chin Han), een dubieuze zakenman uit Hongkong. Omdat China buiten de jurisdictie van Dent valt, besluit Batman hem een handje te helpen en hij brengt Lau eigenhandig terug naar Gotham City. De maffia is zo verbolgen over Batmans coup dat ze de rangen sluiten en Joker binnenhalen, die in ruil voor de helft van de kolossale buit voorstelt om het probleem bij de wortel aan te pakken: Batman moet geëlimineerd worden. De Joker creëert een sfeer van terreur, en zorgt ervoor dat de publieke opinie zich tegen Batman keert doordat hij een paar wetsdienaars vermoordt. En hij dreigt ermee zijn moordcampagne voort te zetten zo lang Batman zich niet uit vrije wil aangeeft. Bruce Wayne ziet intussen de liefde van zijn leven, Rachel Dawes (Maggie Gyllenhaal) ontglippen wanneer ze een relatie begint met Harvey Dent.
Midden 2007 verdrong er plots één prent in de gerenommerde Internet Movie Data Base de films The Godfather en The Shawshank Redemption aan de top van het klassement. Intussen heeft de film genoegen moeten nemen met een toch nog uitstekende derde plaats, wat toch nog altijd een respectabele positie is. Op het genre van superheldenactie zoals deze film wordt er echter nogal eens meewarig neergekeken door de "echte" filmliefhebber, maar dat belette niet dat déze film zowel door de fans van het eerste uur als door de critici in de armen gesloten werd. Welkom in de verkapte wereld van Batman!
The Dark Knight is het fel geapprecieerde vervolg op Batman Begins en brengt regisseur en cast uit de eerste rebootfilm terug samen. De film kreeg echter voor verschijning al een legendarische status omdat hij het laatste wapenfeit zou worden.van de Australische acteur Heath Ledger (OK, het voorlaatste, want Ledger speelt ook nog mee in Terry Gilliams The Imaginarium Of Doctor Parnassus, maar daar is zijn rol beperkt), die na de opnames en voor het uitbrengen van de film in de zalen aan een dosis verkeerde medicijnen is bezweken. Ledgers afscheid van het witte doek vertoont bijzonder veel gelijkenissen met dat van acteur Brandon Lee die tijdens de opnamen van The Crow werd neergeschoten met een pistool waarvan men dacht dat er alleen losse flodders in zaten; zowel Heath Ledger als Brandon Lee spelen rollen waarin ze onder een dikke laag make-up zitten, maar in het geval van Ledger was de film al wel volledig klaar, waar bij The Crow de digitale trucendoos moest bovengehaald worden. Ledger legde in elk geval hart en ziel in zijn laatste, compleet ziekelijke rol, en alhoewel de critici er op voorhand niet gerust op waren om ideale schoonzoon Ledger (minus de slaappillen natuurlijk) in de voetsporen van Jack Nicholson in Tim Burtons Batman te laten treden, zet hij hier een zodanig ijskoude misdadiger neer dat in verhouding Nicholson samen met zijn hele gevolg aan gebuisde ballerina's in een hol zou moeten kruipen van schaamte.
Ledgers Joker is een compleet ander soort schurk dan we in dit soort films gewoon zijn. Nicholson is een karikatuur, Ledger brengt het personage terug naar zijn essentie: Joker is een gevaarlijk gestoord individu zonder het minste greintje menselijke empathie, en schijnt zijn kracht te putten uit de chaos die hij veroorzaakt, zonder daarbij een duidelijk doel voor ogen te hebben. Zijn personage is niet met een ander filmpersonage te vergelijken, misschien qua maniertjes in de verslapte versie een beetje met Malcolm McDowell in A Clockwork Orange, maar Ledgers sinistere verschijning is een stuk gewelddadiger. Het geld van zijn overvallen interesseert hem duidelijk niet, het is hem uit een ziekelijk soort sport te doen. Elke keer dat hij het verhaaltje uit de doeken moet doen hoe hij aan zijn verminkingen komt, komt hij met een andere versie op de proppen, allemaal versies die elkaar tegenspreken maar waarin een vertroebelde jeugd en misbruik duidelijk aanwezig zijn. Met haast een zelfsprekendheid aarzelt hij niet om zijn tegenstanders op uiterst brutale wijze te vermoorden (iemand een potlood?) zonder daarbij ook maar één spier te vertrekken. Én hij heeft een voorliefde voor ziekelijke sadistische spelletjes met zijn slachtoffers waartegen Jigsaw uit de Saw-franchise afsteekt als een bedenkelijke tweedeklasseamateur.
Het ware soort kwaad dat hij propageert als een uitzaaiend kankergezwel is een variant waarbij hij er zich op richt om zijn aartsnemesis, en dat is niet Batman maar de onkreukbare procureur Harvey Dent, een idealistische witte ridder wiens grootste ambitie het is om de criminelen van Gotham City op een hoopje bij elkaar wil vegen, tot op het bot te corrumperen door hem in het diepst van zijn ziel te raken. Meer dan Batman staat Harvey Dent aanvankelijk duidelijk aan de goede kant van de scheidingslijn; hij is vrij van het immorele soort technieken dat Batman wél gebruikt om het kwaad mee te bestrijden, en alhoewel hij vaak de indruk geeft dat hij de zaken aan het toeval overlaat, is het toch een soort van toeval dat hij zelf zo veel mogelijk tracht te manipuleren, gesymboliseerd door het vervalste muntstuk dat hij voortdurend opgooit. Alhoewel alle aandacht naar Heath Ledger gaat verdient Aaron Eckhart zeker even veel lof voor de manier waarop hij gestalte geeft aan de mentaal aftakelende Dent, en voor de manier waarop hij ons toont dat zelfs de beste leerling van het klasje toch maar een paar duwtjes nodig heeft op het cruciale moment om van zijn voetstuk te vallen. De echte ster van de film is echter zonder twijfel Christopher Nolan, bij wie het Batverse past als het lederen kostuum bij Batman zelf, en die dit geheel in goeie banen heeft weten te leiden.
BEELD EN GELUID
Ten opzichte van de Blu-ray is de UHD beslist een upgrade waard. Een aardigheidje bij deze film: de globale verhouding van de film is 2.40:1, maar een deel van de scènes is in IMAX geschoten, en wordt dan ook in de beeldverhouding 1.78:1 weergegeven. Soms gaat het maar om één shot, meestal een panoramische aanblik van een torengebouw, maar hier en daar is er ook een volledige scène in IMAX opgenomen, zoals de bankoverval waarmee de film opent. De twee formaten wisselen elkaar naadloos af, en alhoewel ik niet kan zeggen dat het helemaal niét opvalt, kan ik toch ook niet stellen dat het stoort. De hele film in IMAX tonen zou echter beter geweest zijn, want de kwaliteit van de IMAX-scènes springt er echt tussenuit. De groezelige sfeer van The Dark Knight wordt bijzonder meticuleus scherp weergegeven in 4K, en speciaal voor deze nieuwe scan werd de color timing helemaal opnieuw bekeken, wat ons een nog natuurlijker palet biedt dan de al niet slechte Blu-ray (die er ter vergelijking bijzit, doch dit terzijde). De nachtelijke texturen komen zeer geprononceerd naar voren, en het contrast is scherp genoeg om in de donkere scènes alle details goed tot uiting te laten komen. De IMAX-fragmenten voegen nog wat fraaie beelden toe en het is eigenlijk zonde dat niet de hele film in dit formaat is gedraaid. Net als bij Batman Begins is de geluidstrack veranderd van Dolby TrueHD 5.1 naar DTS-HD MA 5.1, en alhoewel Nolan nog altijd geen heil ziet in Atmostracks, is deze track meer dan bevredigend, en vooral, beter in evenwicht dan die op Batman Begins, waar de dialogen nogal eens in de achtergrond verzopen. Vooral de scènes waarin Batman zich in een gemotoriseerd voertuig naar keuze verplaatst (of bij gelegenheid deze uitleent aan Gordon) zijn krachtig en richtinggevoelig, maar ook onder meer de bankoverval in de openingsscène maakt indruk.

EXTRA'S
De UHD bevat geen extra's, maar de oude Blu-ray en bonusdisk zitten gewoon in dit pakket - Nolan staat er nog altijd op om waar mogelijk de bonussen van de film te scheiden. De tweede disk bevat als enige extra een mogelijkheid om de film af te spelen met zogenaamde focus points Gotham Uncovered: Creation of a Scene (1:04:10). In deze white rabbit-achtige featurette krijgen we 18 stukje documentaire te zien waarvoor de film wordt onderbroken. De documentaires zijn ook individueel te bekijken.
Op disk 3 wordt de opening gemaakt door de documentaire Batman Tech (45:59). Hierin uitgebreide aandacht voor de technische snufjes die het leven van de gemaskerde held aangenaam maken, zoals zijn ultracoole brommer, zijn geavanceerde kostuum en zijn uitgebreid arsenaal aan wapens. In Batman Unmasked (46:02) wordt de psyche van Batman/Bruce Wayne nog eens uitgebreid ontrafeld. De documentaires zijn niet zo diepgravend, en dienen meer als promotioneel vehikel; ik had persoonlijk wat meer filmtechnische diepgang verwacht dan het voor de camera sleuren van een paar psychologen en criminologen. Gotham Tonight (46:41) bevat zes mock-up nieuwsberichten over het reilen en zeilen van onze favoriete vigilante, en The Galleries verzadigt de liefhebbers van conceptueel schetsmateriaal, pos ters en ander archiefmateriaal. De sectie wordt afgesloten met drie trailers (8:48).
Na Batman Begins bevat ook deze deluxe steelbook weer een mooie collectie prullaria voor de verzamelaar. Dit is in dit geval naast 10 lobby cards met stills uit de film ook nog 1 art card met Joker op, en om het geheel helemaal cheesy te maken, zit er nog een Joker in ook (bekend van het kaartspel!). Daarnaast zit er nog een boekje en een poster in de set.

CONCLUSIE

Het middelste deel van de Christopher Nolan-trilogie over de gemaskerde vleermuisman is beslist niet alleen het hoogtepunt van de trilogie, maar van het superheldengenre tout court. De UHD biedt een schitterende presentatie die de Blu-ray overklast. Van de drie versies is het de film met het minste aantal extra's, maar de memorabilia zijn een leuk hebbeding.


coverStudio: Warner

Regie: Christopher Nolan
Met: Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Gary Oldman, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Morgan Freeman

Film:
10/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
152 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051888261552


Beeldformaat:
1.78:1 & 2.40:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Kroatisch, Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Russisch, Japans, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Thais, Arabisch, Turks, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Focus Points "Gotham Uncovered"
• Documentaire "Batman Tech"
• Documentaire "Batman Unmasked"
• 6 valse nieuwsuitzendingen "Gotham Tonight"
• Galerijen
• Trailers
• Boekje
• 10 lobby cards
• 1 art card
• Joker
• Poster

Andere recente releases van deze maatschappij