:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NORTHMAN, THE
NORTHMAN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-09-02
FILM
In de horrorwereld zijn Jordan Peele, Ari Aster en Robert Eggers al een tijdje de grote namen om te volgen. Het zijn stuk voor stuk cineasten die met een relatief klein budget een eigen stijl hebben gecreëerd, en het genre de draai hebben gegeven die broodnodig was, maar Hollywood lonkt. Kleine jongens groeien nu eenmaal op, en zwichten vaak voor het grote geld. Na de eigenzinnige, maar door de fans enthousiast onthaalde meesterwerken The Witch en The Lighthouse heeft Eggers met The Northman zijn weg naar de grote studio’s gevonden. Het Vikingepos kostte meer dan 90 miljoen dollar, wat voor sommige een teken aan de wand was dat Eggers hiermee zijn ziel aan de duivel had verkocht.
Er zullen altijd wel betweters zijn die vinden dat zijn twee vorige films net een tikkeltje authentieker waren, maar The Northman is nog altijd op en top Eggers, alleen zie je dat dit een titel is die een flinke duit heeft gekost. Waar wel een grondig verschil in zit, is de toegankelijkheid van het verhaal. Niet iedereen was even tuk op The Lighthouse; sommigen vonden de film zelfs ronduit pretentieus, maar ook al herken je in The Northmann de typische Eggers-elementen (de obsessie met het occultisme), is dit al bij al toch een eenvoudig wraakverhaal.

Het verhaal is gebaseerd op de sagen over prins Amleth van Jutland. Speel wat met de volgorde van de letters en je komt op de naam van Hamlet uit, want dat was inderdaad de inspiratiebron van het beroemde stuk van Shakespeare, dat iedereen kent door de fameuze woorden “To be or not to be”. Voor wie nu al aan het zuchten is, geen nood. Dit is geen doorbijter zoals The Tragedy Of Macbeth van Joel Coen dat was, maar ook voer voor wie gewoon kickt op barbaars geweld à la Game Of Thrones, maar dan wel gemaakt door een genie.
Het verhaal situeert zich in 895. De jonge prins Amleth kan zijn vreugde niet op als hij merkt dat zijn vader koning Aurvandil (Ethan Hawke) zonder ook maar één schrammetje uit een oorlog is teruggekeerd. Zijn moeder Gudrún (Nicole Kidman) reageert maar koeltjes op het goede nieuws, want ze weet maar al te goed dat Aurvandils broer, Fjölnir (Claes Bang uit The Square) de koningskroon wil. Kort na het feestgewoel is de jonge Amleth er getuige van hoe zijn oom de keel van zijn vader oversnijdt en zich nadien uitroept tot nieuwe koning. De jongen heeft maar één optie, en dat is vluchten, maar hij zweert dat hij zijn moeder en vader zal wreken. Ondertussen neemt de film een loopje met de tijd, en zien we hoe de imposante Alexander Skarsgård een flink opgegroeide Amleth is geworden, en een berucht lid van een bende is geworden die onschuldige dorpelingen opjaagt om hen te verkopen op de slavenmarkt.
Naast het fantastische werk van Alexander Skarsgård en Nicole Kidman, die nooit ontgoochelt, is er ook de tegenwoordig altijd wel ergens aanwezig Anya Taylor-Joy, en wie door de make-up kan heen kijken, zal ook Björk als een orakel herkennen. De kracht van de film ligt echter in de visuele pracht. Eggers neemt je mee naar een ongeziene trip die je de Vikingen laat kennen zoals je ze nooit eerder zag, en dat in combinatie met de indrukwekkende soundtrack van Robin Carolan en Sebastian Gainsborough, die de film een extra luguber tintje bezorgt.

BEELD EN GELUID
Kosten noch moeite werden gespaard om deze film zo imposant mogelijk te maken, en we gaan ervan uit dat alleen de 4K-versie deze Blu-ray kan overtreffen. Eggers koos er voor om van The Northman een ongezien visueel spektakel te maken, en dat resulteert in een verbluffende trip, waarbij in iedere scène een ander kleurenpalet gebruikt wordt. De details zijn haarscherp wat vooral bij de prachtige kostuums opvalt, of de ongelooflijke make-up. Een festijn, net als de Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-geluidsband die naast massa’s effecten ook nog eens een extra dimensie krijgt met de neofolk-achtige score van Robin Carolan en Sebastian Gainsborough.
EXTRA’S
Helaas zijn diepgaande extra’s bijna exclusief voor boutiquelabels geworden, terwijl de releases op de grote studio’s vaak niet meer zijn dan een samenraapsel van featurettes die louter als promopraat dienen. Dat geldt ook voor de extra’s hier die eigenlijk allemaal één voor één uit filmfragmenten bestaan, afgewisseld met korte stukjes uit interviews die maar weinig informatie bieden. Op deze disk heb je een twaalftal minuten weggelaten en uitgebreide scènes, die gelukkig allemaal in HD zijn. Daar naast heb je een audiocommentaar van Robert Eggers. In het elf minuten durende An Ageless Epic gaat men dieper in op hoe Eggers de Vikingwereld zo authentiek mogelijk heeft willen maken. In The Faces of Vikings dat ook zo’n elf minute duurt overloopt men de verschillende karakters. In het zeer korte Amleth's Journey to Manhood zien we de evolutie van Amleth als klein jochie tot een heldhaftige krijger. In Shooting the Raid schenkt men vier minuten aan een actiescène, en ook het gevaarlijke Knattleikr-spel (een soort van rugby waarbij je je tegenstander mag doden) staat twee minuten in de kijker in Knattleikr Game. Tenslotte is er nog A Norse Landscape waarin men het vier minuten over de gebruikte locaties heeft.
CONCLUSIE
Met The Northman heeft Robert Eggers het grote publiek bereikt zonder zijn eigen unieke filmstijl te moeten prijsgeven. De film is een indrukwekkende combinatie van bloeddorstige actie en indrukwekkende visuals. Kortom, alles wat je ergens anders las is waar, The Northman is een absolute must-see.coverStudio: Universal

Regie: Robert Eggers
Met: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy, Gustav Lindh

Film:
9/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
137 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5053083247706


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Deleted and Extended Scenes
• An Ageless Epic
• The Faces of Vikings
• Amleth's Journey to Manhood
• Shooting the Raid
• Knattleikr Game
• A Norse Landscape
• Audiocommentaar met Robert Eggers

Andere recente releases van deze maatschappij