:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEAST
BEAST (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-11-15
FILM
In de jaren '70, en in mindere mate de jaren '80, waren animal attack-films schering en inslag. Vaak ging het om middelmatige films, maar doordat acteurs meer dan eens hun leven riskeerden op de set, kregen ze daardoor een ietwat iconisch karakter. Sinds de CGI zijn intrede maakte had je nog wel van een aanbod van dit films (vooral veel met krokodillen), maar toch verschenen ze bijna één voor één rechtstreeks op dvd.
Beast van regisseur Baltasar Kormákur haalde wel eventjes de bioscoopzalen, maar daar zal de naam van Idris Elba wel voor iets tussen zitten, en alleen God mag weten waarom een acteur van dit niveau zich liet overhalen om mee te doen aan dit onding. Elba speelt een weduwnaar die het zichzelf kwalijk neemt dat hij zijn vrouw in de steek liet toen die tegen kanker vocht. Dat vinden ook dochters Norah (Leah Jeffries) en Meredith (Iyana Halley), en om de plooien wat glad te strijken gaat het gebroken gezin op safari in Zuid-Afrika. Niet dat het plannetje lukt, want al na de eerste vijf minuten verwijt de niet op haar mondje gevallen Norah haar vader dat hij een huichelaar is die alle schuld treft voor de dood van haar moeder. Onder impuls van Martin (Sharlto Copley) gaan de drie toch verder, maar ergens in het midden van de film botsen ze op een wel zeer agressieve leeuw die het niet meer pikt dat hij wordt opgejaagd door de stropers.
De IJslandse Baltasar Kormákur is zeker geen onbekende, en heeft met bijvoorbeeld Everest en 2 Guns behoorlijke blockbusters op zak, maar in Beast mislukt het meer dan één keer. Het probleem is dat men hier met wel zeer weinig tevreden is en dat er nauwelijks sprake is van spanning, of tenminste wordt het niet goed in beeld gebracht. Het enige positieve aan deze flutfilm is de aanwezigheid van Idris Elba, die, ondanks de zwakke dialogen die hij toegespeeld krijgt, nog een poging doet om het beste van zichzelf wil geven, waardoor de film net niet volledig de ravijn indondert. De CGI-leeuw ziet er allesbehalve geloofwaardig uit, maar we hebben al slechter gezien. Het grote minpunt zijn de irritante kinderen en het tergende familiegevoel dat alsmaar opgerakeld wordt en even vervelend is als dat uit de Fast & Furious-franchise.
BEELD EN GELUID
Technisch valt alles wel goed mee, het is dan ook een Blu-ray van Universal, maar de film is zo artificieel gemaakt dat het resultaat spuuglelijk is. De special effects zijn best wel behoorlijk, zeker die van de wonden, maar de nachtopnames ogen allesbehalve uitnodigend. De geluidsband is misschien nog wel het beste van dit schijfje, met een meer dan behoorlijke Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 die perfect de effecten weergeeft. De songs, die op afdankertjes uit The Lion King lijken te komen, moet je er maar bij nemen.
EXTRA'S
De extra's bestaan uit korte featurettes van zo'n vijf minuten die alle aspecten van de film belichten, en dat door middel van interviews. In Creating the beast gaat het over de CGI-leeuw, in Man vs. lion: the final battle toont men hoe men de eindscène heeft opgenomen, een speciaal plekje is er in Making it real: the wounds voor de wonden. Ook de natuur speelt een rol en in Filming in the beast's territory krijg je de gebruikte locaties te zien. Tenslotte is er nog een overzicht van de cast in Family bond: the cast of Beast en resumeert men in A lion's pride wat er zo allemaal kan gebeuren als je een leeuw uitdaagt.

CONCLUSIE
Beast is een bijzonder zwak geschreven film over een familie die in de jungle terecht komt en het anderhalf uur moet zien te redden van een opgejaagde CGI-leeuw. Alleen Idris Elba valt niet door de mand, terwijl de rest van de cast mateloos irriteert.coverStudio: Universal

Regie: Baltasar Kormákur
Met: Idris Elba, Sharlto Copley, Iyana Halley, Leah Jeffries, Mel Jarnson

Film:
4,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083253530


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Duits Dolby Digital Plus 7.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Creating the beast
• Man vs. lion: the final battle
• Making it real: the wounds
• Filming in the beast's territory
• Family bond: the cast of Beast
• A lion's pride

Andere recente releases van deze maatschappij