GRAND BUDAPEST HOTEL, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-02-24
FILM
Voor z’n achtste bioscoopfilm klopt de Amerikaanse regisseur Wes Anderson aan bij de Oostenrijkse auteur Stefan Zweig (1881-1942), door wiens werk hij zich liet inspireren tijdens het schrijven van het scenario. De plaats van actie is de bergachtige Republiek Zubrowska, zoals de naam laat vermoeden een land in Oost-Europa – wellicht ooit een deel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije – dat na de Tweede Wereldoorlog in de invloedssfeer van de Sovjetunie lag, want het kale en onpersoonlijke uitzicht van de grote inkomhal van het hotel suggereert de Spartaanse efficiëntie van de Stalintijd. De hoofdverhaallijn van de film speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw, maar die heeft de status van een flashback in een flashback. Mochten we de film kunnen dichtvouwen, dan zien we eerst de bejaarde schrijver (Tom Wilkinson) die anno 1985 z’n kleinzoon over z’n verblijf in het hotel vertelt (in 1968), waar hij bevriend geraakte met de toenmalige eigenaar Mr. Moustafa (F. Murray Abraham), die er tot zijn verrassing op de hoogste etage in een piepklein kamertje woont. Het hotel lag er op dat moment verlaten bij en de gasten die er verbleven waren kleine lieden zonder betekenis. En omdat de jonge schrijver (een rol voor John Law) nieuwsgierig blijkt te zijn, doet de heer Moustafa hem zijn verhaal en dat speelt zich af in de jaren 30.
U bent nog mee? Perfect, want we hebben u nog niet verteld hoe de Afrikaanse mijnheer Moustafa uiteindelijk eigenaar werd van het hotel. Hij was toen een jong en onervaren knaapje en hij kwam in dienst als lobby boy Zero (Tony Revolori). Z’n baas was conciërge Mr. Gustave (Ralph Fiennes), de man die het hotel met kennis van zaken leidde, een liefhebber van poëzie en oudere vrouwen die hem in hun suites uitnodigden, een ascetisch en compleet onverantwoord mannetje, maar tegelijk “een glimp van beschaving in het barbaarse slachthuis dat we mensheid noemen”. In het begin van de film is de eigenares van het hotel net overleden en het zal u niet verbazen dat Gustave een belangrijke plaats is toegekend in haar wilsbeschikking (hij heeft haar uiteraard ook lichamelijke diensten verleend). Maar de adellijke erfgenamen zijn het er niet mee eens en de oudere matriarch, Madame D. (Tilda Swinton), stuurt haar zonen Dmitri (Adrian Brody) en Joplin (Willem Dafoe) erop uit om het tij te keren, waarbij de jacht op een duur len oud schilderij het twistpunt wordt en Mr. Gustave de hulp van Zero in moet roepen om z’n belagers af te schudden. Als beloning wordt het hotel na mijn dood van jou, belooft hij de jonge donkere jongen…
The Grand Budapest Hotel is een avonturenfilm zoals die maar zelden worden gemaakt. Wes Anderson bewandelt geen nieuw terrein, hij perfectioneert eerder waarin hij al eerder uitblonk, maar hij slaagt er wel in om de toeschouwer keer op keer opnieuw te verbazen met originele en unieke vondsten. Het is onbegonnen werk om u te vertellen wat hij allemaal uit z’n mouw schudt, maar weet dat het tempo razend hoog ligt, dat het production design subliem en gevarieerd is en dat de cast, hoe kan het anders, zich perfect van z’n taak kwijt, wat niet hoeft te verbazen als u de indrukwekkende lijst van grote en bekende namen afloopt:Ralph Fiennes (Schindler’s List), F. Murray Abraham (Inside Llewyn Davis), William Dafoe (Nymph()maniac), Harvey Keitel (Bad Lieutenant), Bill Murray (Hyde Park On Hudson), Tilda Swinton (Michael Clayton), Mathieu Amalric (Poulet aux Prunes), Jeff Goldblum (Adam Resurrected), Jude Law (Cold Mountain), Edward Norton (The Illusionist), Saoirse Ronan (The Way Back), Jason Schwartzman (Marie-Antoinette), Léa Seydoux (Lourdes) en Tom Wilkinson (Stage Beauty), om de bekendste castleden te noemen. Hoe krijg je ze tegenwoordig nog allemaal tegelijk op een set?
Visueel is The Grand Budapest Hotel een pareltje: statisch en tegelijk heel beweeglijk, met volgestouwde scènes in soms erg bizar opgebouwde frames, matte painting en achtergrondprojectie in plaats van de nieuwste digitale mogelijkheden ter zake, een gedateerd kleurenpalet dat elk tijdgewricht perfect typeert en voor de rest veel nostalgie, waardoor deze avonturenfilm toch een beetje als een sprookje oogt. The Grand Budapest Hotel is bovendien grappig, komisch, spannend en onderhoudend, niet meteen de beste familiefilm, maar wel een productie die ontspanning biedt op vrijdagavond na een drukke werkweek.
BEELD EN GELUID
The Grand Budapest Hotel baadt in nostalgische kleuren van sepia tot bruin met leuke contrasterende effecten indien die voorhanden zijn. De detaillering is uitstekend en goed zichtbaar. Het licht is gedempt in de mattepaintingscènes, die er uitzien als fragmenten uit een animatiefilm (soms schijnbaar volgens hetzelfde procedé gemaakt) en voor de rest staat de belichting vooral in functie van de periode die wordt gesuggereerd: beige en bruin voor het hotelinterieur tijdens de communistische tijd in de jaren 80, warmer en veelzijdiger voor de scènes die de jaren 30 suggereren, want toen beleefde het hotel zijn topperiode met een toestroom van rijke en adellijke gasten. Van ongerechtigheden is uiteraard geen sprake. De muziek is van de hand van componist Alexandre Desplat (Argo, 2012; The King’s Speech, 2010) en die zorgt voor een rijke en zeer afwisselende soundtrack.
EXTRA’S
Een aantal Promotiefeaturettes, een Fotogalerij en de Originele Bioscooptrailer.
CONCLUSIE
The Grand Budapest Hotel van regisseur Wes Anderson is technisch een indrukwekkende productie. Het verhaal is grappig en avontuurlijk en als u van dat soort films houdt, dan mag u deze productie zeker niet missen. En die menig wordt bijgetreden door de heren en dames van het Oscar-circus.
Studio:
Fox
Regie:
Wes Anderson
Met:
Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Willam Dafoe, Harvey Keitel, Bill Murray, Tilda Swinton, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Jeff Goldblum, Jude Law, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Léa Seydoux, Tom Wilkinson, Owen Wilson
Beeldformaat:
1.37:1 - 1.85:1 - 2.35:1 anamorfisch PAL
Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Promotiefeatures Cast & Regisseur
• Originele Bioscooptrailer
• Fotogalerij