:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Disney >> PERSBERICHT: THE EMPEROR'S NEW GROOVE
PERSBERICHT: THE EMPEROR'S NEW GROOVE
Bron: Disney - Datum: 2001-10-09 - Geplaatst door: Serge
De film:
In een Zuid-Amerikaans keizerrijk zwaait de egoïstische keizer Kuzco de scepter. Kuzco is een jonge keizer, rotverwend en enkel begaan met het verrijken van nog meer rijkdom. Hij beveelt er op los en laat iedereen naar zijn pijpen dansen. Om zijn achttiende verjaardag te vieren, heeft hij een lumineus idee: hij wil zijn eigen pretpark bouwen met reuze waterglijbaan, en nog wel op de heuvel waar de goedaardige boer Pacha (stem van John Goodman) en zijn familie wonen. Kuzco's leven verloopt echter niet helemaal zonder problemen. Zo zit de oude hoge priesters Yzma hem danig dwars. Bijgestaan door haar hulpje Kronk aast zij op Kuzco's troon. Kronk krijgt de opdracht een giftig drankje te brouwen om de keizer zo te vergiftigen maar slaagt maar half in zijn opzet: Kuzco verandert in een lama. Na allerlei avonturen in de jungle beseft hij dat enkel boer Pacha hem de weg naar huis kan tonen. Kuzco moet echter beloven dat hij geen pretpark zal bouwen op de heuvel en bovendien een beter mens zal worden. Dit blijkt geen makkelijke opdracht.

De achtergrond:
Disney heeft jarenlang het alleenheerschap over de animatiefilm naar zich toe getrokken. De laatste jaren kwam er geregeld wat tegenwind, voornamelijk van Fox met Titan A.E. en Warner met The Iron Giant. Maar een derde studio blijkt zo mogelijk een nog grotere concurrent, namelijk Dreamworks. Zij hebben de laatste jaren enkele leuke animatiefilms op de bioscoopbezoeker losgelaten dewelke aardig wat succes kenden. Vorig jaar moest Disney echter een financiële klap verwerken vermits Dinosaur bijlange niet het verhoopte succes behaalde terwijl Dreamworks met The Road To El Dorado opnieuw een grappige en succesvolle tekenfilm op de proppen kwam. Voor 2001 moest Disney dus uit een ander vaatje tappen. In afwachting van de langverwachte release van Atlantis, werd een oud project van onder het stof gehaald. Reeds in 1994 werden voor The Emperor's New Groove de eerste plannen gesmeed onder de naam Kingdom of the Sun, maar toen de film zo'n kwart afgewerkt was, werd besloten het project stop te zetten. Jaren later vistte men het project uit de prullenmand en werd besloten af te stappen van Disney's klassieke stijl: geen echte held, geen duidelijke schurk, geen sidekicks, geen typische feel-good liedjes, geen digitaal tekengeweld. Alles werd vrij basic gehouden hetgeen resulteert in een bijzonder plezierige en onderhoudende tekenfilm.

De extra’s:
Disney heeft ervoor gezorgd dat The Emperor's New Groove een waardige DVD behandeling kreeg en dit resulteert in een heleboel bonusmateriaal, zowel voor jong als oud. Van de leuke muziekdeuntjes uit de film kan je de afzonderlijke muziekvideo's "Walk the Llama Llama" en "My funny friend and me" bekijken. Voorts bevindt er zich op deze schijf een toegevoegde scène dewelke de voorbereiding van de vernietiging van Pacha's dorp toont. Hoe de productie van de film verlopen is, krijgen we te zien in drie korte making of filmpjes. De audiocommentaar van regisseur Mark Dindal en producent Randy Fullmer behandelt een gevarieerd aantal aspecten die met de productie van de film te maken hebben. Voor de kleinsten onder ons is er nog een plezant spelletje "Red Kuzco" waarbij je Kuzco terug naar het paleis dient te brengen. Om af te ronden krijgen we nog de bioscooptrailer.

The Emperor's New Groove verschijnt bij Disney op 21 november 2001.

Specificaties:
Beeld: 1.85:1 anamorfisch
Geluid: Engels, Frans, Nederlands, Tjechish Dolby Digital 5.1 en Vlaams, Hongaars, Slowaaks Dolby Digital Surround 2.0
Ondertitels: o.a. Nederlands
Jaar: 2000
Leeftijd: AL
Speelduur: 75 min.

Extra's:
• Toegevoegde scène "Oefenen voor de vernietiging van Pacha's dorp"
• Muziekvideo "Walk the Llama Llama"
• Sting muziekvideo "My funny friend and me"
• Game "Red Kuzco": breng Kuzco terug naar het paleis
• Een kijkje achter de schermen: op onderzoek in Peru, speciale effecten, stemopname
• Begeleidend commentaar van regisseur en producent
• Bioscooptrailer

UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron