:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Total Film >> PERSBERICHT: BILL VIOLA, THE EYE OF THE HEART
PERSBERICHT: BILL VIOLA, THE EYE OF THE HEART
Bron: Total Film - Datum: 2004-12-18 - Geplaatst door: Werner
BILL VIOLA - THE EYE OF THE HEART
Een film van Mark Kidel

Bill Viola wordt gevierd als de ‘Rembrandt van de videokunst’ en was de eerste hedendaagse kunstenaar die geëerd werd met een solotentoonstelling in de prestigieuze National Gallery (Londen, oktober 2003). De documentaire The Eye of the Heart is het eerste portret van deze belangwekkende kunstenaar.

Viola begon begin jaren zeventig met het verkennen van de videokunst en wordt steeds meer gezien als één van de belangrijkste beeldende kunstenaars die tegenwoordig werkzaam is. Enkelvoudige werken worden afgewisseld met grootschalige geluid- en beeldinstallaties.

Sinds 1972 schiep Viola enthousiast ontvangen architectonische installaties, geluidsomgevingen, videowerken, elektronische muziekvoorstellingen en werken voor televisie. Zijn uitdagende werken concentreren zich op de universele menselijke ervaringen en zijn geïnspireerd door zowel westerse als oosterse kunst en religieuze en mystieke tradities.

Bill Viola: The Eye of the Heart toont de kunstenaar zelf aan het werk, zeldzaam beeldmateriaal uit zijn eigen archief en diepte-interviews met Viola zelf. Filmmaker Mark Kidel kreeg unieke toegang tot Bill Viola en zijn persoonlijke archieven voor het maken van de film.

Viola vertelt gepassioneerd over zijn leven en de artistieke invloeden die ten grondslag lagen aan zijn kunstwerken. Hij is zeer openhartig over het samenspel tussen zijn leven en zijn kunst. Dit alles laat zien waarom Viola een van de ware pioniers is van de videokunst.

BILL VIOLA – THE EYE OF THE HEART
Regie: Mark Kidel (Engeland 2002)
Beeld: kleur
Beeldformaat: 16:9
Speelduur: 59 minuten
Taalversie: Engels

Extra:
• The making of EMERGENCE