:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Just Entertainment >> PERSBERICHT: WAR AND PEACE
PERSBERICHT: WAR AND PEACE
Bron: Just Entertainment - Datum: 2006-03-15 - Geplaatst door: Werner
WAR AND PEACE
Verfilming van Tolstoj's meesterwerk War And Peace op DVD

In maart 2006 verschijnt via Just Entertainment een van de onbetwiste meesterwerken uit de wereldliteratuur op DVD. De maar liefst vijftien uur durende BBC-productie War And Peace - overigens volgens kenners een meesterwerk op zichzelf - is een zeldzaam indrukwekkende verfilming van een van de beroemdste werken van de Russische schrijver Leo Tolstoj.

War And Peace (in het Nederlandse taalgebied beter bekend als Oorlog En Vrede) is een rijke roman waarin Tolstoj een beeld schetst van Rusland aan het begin van de 19e eeuw, in de tijd van de oorlog tegen Napoleon. Het verhaal wordt opgebouwd rond de geschiedenis van vijf adellijke families. Hoewel de oorlog een belangrijke rode draad vormt, draait alles in de eerste plaats om de mensen. Zoals Pierre Bezukhov (in deze serie glansrijk gespeeld door de grote Anthony Hopkins), bastaardzoon van een aristocraat, en zijn charmante beminde Natasha Rostova.

Toen War And Peace in 1972 in premiere ging op de Britse tv, was het de duurste productie die de BBC ooit had gemaakt. De serie, gemaakt op locatie in JoegoslaviŽ, werd destijds uitgezonden in 20 afleveringen van elk 45 minuten en kluisterde alleen al in Groot-Brittannie een miljoenenpubliek aan de buis. Daarbij ging het zeker niet alleen om doorgewinterde literatuurliefhebbers; veel kijkers bleken later juist naar aanleiding van de serie het boek te zijn gaan lezen. Zo leverde de serie ook nog een belangrijke bijdrage aan het verbreden van Tolstoj's roem als een van de grootste auteurs van de laatste eeuwen. Uiteindelijk was deze bewerking van War And Peace in meer dan 60 landen op tv te zien.

UIT HET ARCHIEF