:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> RCV >> PERSBERICHT: DELIVER US FROM EVIL
PERSBERICHT: DELIVER US FROM EVIL
Bron: RCV - Datum: 2007-07-16 - Geplaatst door: Werner
DELIVER US FROM EVIL

Vandaag wereldwijd verspreid nieuws via persbureaus ANP en Reuters over schadeclaims van Katholieke kerk in de VS i.v.m. kindermisbruik. Terug te vinden in verschillende off-line en on-line media.

Er is een spraakmakende en schokkende documentaire gemaakt over kindermisbruik binnen de Katholieke kerk in de VS. Deze bekroonde en met een Oscar 2007 genomineerde documentaire brengt schrikbarende feiten binnen de Katholieke kerk aan het licht. Het vertelt het schokkende verhaal van de pedofiele priester Oliver O'Grady, die tientallen kinderen in Californië misbruikte, terwijl de Kerk toekeek en niets deed. De gerenommeerde documentairemaakster Amy Berg laat slachtoffers en ouders aan het woord en nagelt de dader zelf en de verantwoordelijken binnen de Kerk aan het kruis. De in de media genoemde Aartsbischop Mahony komt in de documentaire herhaaldelijk in beeld en aan het woord tijdens verhoren i.v.m. misbruikzaken binnen de kerk. Een aantal andere bisschoppen, het Vaticaan en zelfs de huidige Paus, die aan het hoofd van een onderzoekscommissie binnen de Katholieke kerk stond, moeten het ontgelden. Deze documentaire komt 22 augustus uit op DVD.

Eerwaarde Oliver O'Grady trok in de jaren '70 van de ene Californische parochie naar de andere en won overal snel respect en vertrouwen. Wat de kerkgangers niet wisten, was dat O'Grady een actieve pedofiel was die al jarenlang beschermd werd door de Kerk. Deliver Us From Evil, genomineerd voor een Oscar, is een onthutsende documentaire die binnendringt in de corrupte krochten van de Katholieke Kerk en de geest van een monsterlijke man blootlegt.

Filmmaakster Amy Berg spoorde O'Grady op en kreeg hem aan het praten over zijn verleden. Ze gebruikt zijn verschrikkelijke getuigenis als aanleiding om de corruptie in de hoogste regionen van de Katholieke Kerk bloot te leggen en om een antwoord te vinden op de vraag waarom kindermisbruik binnen de organisatie zo ongeremd en wereldwijd kan floreren. Aan de andere kant durven de slachtoffers van O’Grady eindelijk te praten over de ontstellende erfenis van seksueel misbruik. Zij vechten nog dagelijks om hun beschadigde lichaam, geest en familieband te herstellen zonder het vertrouwen in de Kerk die hen bedroog los te laten. Hun verhaal, dat ze zo lang voor zich hebben gehouden, is soms ontroerend, soms hartverscheurend, maar brengt vooral een niet te ontkennen misstand van enorme omvang aan het licht.

Amy Berg maakte eerder CNN Investigations en CBS 30 Minutes of Special Assignment, waarmee ze in 2003 en 2004 een Emmy Award won.

UIT HET ARCHIEF