:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Just Entertainment >> PERSBERICHT: SWEENEY TODD
PERSBERICHT: SWEENEY TODD
Bron: Just Entertainment - Datum: 2007-12-14 - Geplaatst door: Werner
SWEENEY TODD
Britse verfilming Sweeney Todd op DVD

Het beklemmende verhaal van de seriemoordenaar Sweeney Todd vormt al sinds de 18e eeuw een bron van inspiratie voor boeken, toneelstukken, films, TV-series en zelfs een succesvolle Broadway-musical. In december 2007 verschijnt een nieuwe verfilming; voor de titelrol heeft regisseur Tim Burton zijn favoriete acteur Johnny Depp weer weten te strikken. Maar een jaar eerder al, in 2006, maakte de bekende regisseur David Moore (Forsyte Saga, Agatha Christie's Poirot) een uiterst sfeervolle bewerking van Sweeney Todd voor de Britse omroep BBC. Deze versie wordt in januari 2008 op DVD uitgebracht door Just Entertainment.

Sweeney Todd speelt in het gevaarlijke en tamelijk troosteloze Londen van de 18e eeuw. De eenzame kapper Sweeney Todd kan zijn twintigjarige verblijf in de gevangenis niet vergeten. Als hij op een dag een cipier die in zijn kappersstoel plaatsneemt herkent, vermoordt hij hem ter plekke. Deze moord laat Sweeney’s demonen vrij en andere gruweldaden volgen. Als Sweeney verliefd wordt op Mrs. Lovett (die later zijn medeplichtige zal worden), volgen er nog veel meer moorden. Het drama van de ondergang van de hoofdpersoon is net zo fascinerend als de geschiedenis van Faust, die zijn ziel aan de duivel verkocht.

De BBC-verfilming onderscheidt zich van de vele andere bewerkingen doordat het verhaal en de karakters heel natuurgetrouw worden weergegeven, zonder overdreven dramatisering. Hoofdfiguur Sweeney Todd, op indrukwekkende wijze vertolkt door de Emmy-award winnende acteur Ray Winstone, blijft een mens van vlees en bloed. Deze naturalistische benadering past goed bij het verhaal, waarvan overigens nog steeds niet vaststaat of het echt is gebeurd. De acteur zei er destijds zelf het volgende over: "Wij laten zien wat Sweeney deed. Dat was niet al te fraai, maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Uiteindelijk gaan alle klassieke drama's over seks, geweld en de dood."