:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Just Entertainment >> PERSBERICHT: CRANFORD
PERSBERICHT: CRANFORD
Bron: Just Entertainment - Datum: 2008-09-24 - Geplaatst door: Werner
CRANFORD
Award-winnende BBC-serie op DVD

In de laatste weken van 2007 volgden vele miljoenen Britse tv-kijkers de op BBC 1 uitgezonden historische miniserie Cranford. De succesvolle serie verschijnt in oktober op DVD bij Just Entertainment.

Het scenario voor Cranford werd gebaseerd op drie romans van de Victoriaanse schrijfster Elizabeth Gaskell (1810 - 1865). Zij modelleerde het fictieve stadje Cranford naar haar eigen geboorteplaats Knutsford. Cranford gaat over een veelbewogen jaar in het leven van een plattelandsgemeenschap die wordt geconfronteerd met de opkomst van de industrie. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’40 van de negentiende eeuw. Cranford is een marktplaatsje in Cheshire, waar een groep zeer respectabele dames van middelbare leeftijd het voor het zeggen heeft. Maar de vooruitgang valt niet te stoppen. Vanuit Manchester wordt een spoorweg aangelegd die steeds dichterbij komt. En alsof dat nog niet genoeg is, verschijnt er ook nog een knappe nieuwe huisarts uit Londen ten tonele die de dames nog meer in verwarring brengt.

Cranford werd in 2008 overladen met lof en awards tijdens de Royal Television Society Awards, de Television and Radio Industries Club (TRIC) Awards en de BAFTA Programme Awards. Het succes van de serie is mede te danken aan een cast met vele coryfeeën, onder wie Dame Judi Dench (o.a. Notes On A Scandal, Shakespeare In Love), Michael Gambon (o.a. Harry Potter, The Singing Detective) en Francesca Annis (o.a. Jane Eyre, Lillie). De BBC heeft de vele fans verblijd met de aankondiging dat er in 2009 een nieuwe tweedelige Cranford-kerstspecial zal worden uitgezonden.

Cranford wordt gekenmerkt door een bijzondere mix van humor en ontroering. In de woorden van Kate Harwood, hoofd drama bij de BBC: "Cranford is lichtvoetig en grappig maar raakt tegelijkertijd ook een gevoelige snaar. Het is een complex portret van een echt stadje, met sterfgevallen en onverwachte wendingen van het lot. Vrolijkheid en droefenis wisselen elkaar voortdurend af, zodat je soms aan het eind van een aflevering nauwelijks kunt geloven hoeveel verschillende emoties je hebt beleefd. En daarbij komen dan natuurlijk nog de verrukkelijke personages en de briljante acteurs. Geen wonder dat de serie zo in de smaak viel.”