:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Homescreen >> PERSBERICHT: FILM&BALLET
PERSBERICHT: FILM&BALLET
Bron: Homescreen - Datum: 2010-08-20 - Geplaatst door: Werner
LA DANSE - LE BALLET DE L'OPERA DE PARIS 
In La Danse - Le Ballet De l'Opera De Paris geeft Frederick Wiseman eenfascinerende kijk in de wereld van de wereldberoemde Parijse opera. Van de vissen in de diepste keldergewelven tot de bijen op het hoge dak, van de schoonmakers tot de premiers danseurs en het corps de ballet, Wiseman brengt alle lagen en standen binnen het statige operagebouw nauwgezet in kaart. Dit doet hij in zijn gebruikelijke observerende stijl, met een handheld camera, zonder toegevoegde muziek of commentaar. Dat is ook niet nodig, want de zwijgende beelden van de verlaten gangen en eeuwenoude trappenhuizen waar de reflectie van het zonlicht op de vloeren valt spreken voor zich. Een meesterwerk. De New York Times riep La Danse uit tot een van de beste dansfilms ooit gemaakt en was een succes in de bioscoop.

"La Danse is een prachtige pas de deux tussen artistieke reiking naar de hemel en praktische aardse overwegingen." **** -De Telegraaf

"Ballet als een machtige machine die werkt en werkt." - Trouw
"Een documentaire kan het mysterie juist vergroten." - **** NRC Next
"****" - De Volkskrant

 Regie: Frederick Wiseman
Releasedatum: 12 oktober
Verpakking: amaray in o-card
 

ROMEO AND JULIET
Prokofievs muziek gecombineerd met Shakespeares beroemde verhaal over de gedoemde geliefden. Het pad van de ware liefde leidt tot een tragisch einde voor Romeo en Juliet. Met in de hoofdrollen de wereldberoemde Margot Fonteyn en Rudolf Nureyev in de bloei van hun carrière. Het is niet overdreven om Rudolp Nureyev en Margot Fonteyn het meest indrukwekkende van alle danspartners te noemen en Sergei Prokofiev de meest getalenteerde 20e-eeuwse ballet componist. Deze beroemde uitvoering van het Royal Ballet is een meesterwerk en een must-have voor alle kunstliefhebbers.

 "Iedereen die belang stelt in dans zal deze film willen zien als een uitvoering van een Royal Ballet-produktie" - Cinema.nl
 
Regie: Paul Czinner
Releasedatum: 12 oktober
 

BALLETS RUSSES
 Ze kwamen. Ze dansten. Onze wereld was nooit meer hetzelfde. Schitterende documentaire over een revolutionaire dansgroep die beter bekend staat als de Ballets Russes. De documentaire begint bij de oprichting in 1909 door de befaamde Serge Diaghilev. Diaghilev ontwikkelde een meer gecompliceerde balletvorm waarin ook show elementen waren opgenomen. Wereldsterren als Alicia Markova, Irina Baranova en Marc Platt halen veelal geestige herinneringen op. Allen zijn nu tachtig of negentig maar nog steeds actief in de balletwereld. De sappige, anekdotische interviews met de voormalige sterren gunnen de moderne kijker een unieke blik op de legendarische balletgroep. De regisseurs Dan Geller en Dayna Goldfine maken al zestien jaar samen documentaires.  Ballets Russes is een documentaire geworden die het publiek zowel emotioneel als intellectueel aanspreekt; een film die niet alleen dansliefhebbers maar ook een breed publiek interesseert. Dans is hier immers totaalkunst.
 
Ballets Russes biedt een caleidoscoop van bevlogen persoonlijkheden uit een vervlogen tijd' NRC Handelsblad

'Een monument voor overlevingsdrang, cultuur en geestdrift' De Volkskrant

Regie: Daniel Geller & Dayna Goldfine
Releasedatum: 12 oktober
 

THE RED SHOES [Special 2 disc (remastered) edition] 
Impresario Boris Lermontov vraagt het uiterste van zijn balletdanseressen. Zijn leerlingen kunnen hun talent ten volle benutten, maar betalen daarvoor wel een hoge prijs. De jonge ballerina Victoria Page (Moira Shearer) lijkt een ster te gaan worden, maar als ze verliefd wordt op Craster, de componist van The Red Shoes, haalt ze de woede van de jaloerse Lermontov op haar hals. Ze wordt gedwongen te kiezen tussen de liefde of ballet. Het romantische The Red Shoes is losjes gebaseerd op het beroemde sprookje De Rode Schoentjes van Hans Christian Andersen. The Red Shoes wordt beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt en werd bekroond met een Golden Globe en 2 Oscars. Deze editie bevat de in volle Technicolor gerestaureerde editie die in 2009 op het Cannes Filmfestival zijn première beleefde. Het Eye Film Instituut (voormalige Filmmuseum) brengt begin december deze gerestaureerde editie opnieuw uit .

• Golden Globe Best Film Oscar Beste soundtrack in de bioscoop.
• Oscar Best Art Direction, Set Decoration and Color

Regie: Michael Powell & Emeric Pressburger
Release-datum: 16 november
Verpakking: amaray in o-card


UIT HET ARCHIEF