:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dalton Distribution >> PERSBERICHT: THANK GOD IT'S FRIDAY EN DE BRAND VAN LEUVEN
PERSBERICHT: THANK GOD IT'S FRIDAY EN DE BRAND VAN LEUVEN
Bron: Dalton Distribution - Datum: 2014-05-27 - Geplaatst door: Werner
THANK GOD IT'S FRIDAY

Elke vrijdag organiseren de inwoners van het Palestijnse dorp Nabih Saleh een protestmars, die steevast met rubberkogels en traangas uit elkaar wordt gedreven. De reden voor het protest? De waterbron van het dorp, die in 2009 ingenomen werd door de Israëlische kolonie Halamish. Uiteraard gaat het meer dan om enkel de waterbron, het is een protest tegen de illegale bouw van Israëlische settlements.

Zonder kogelvrijvest of perskaart maar met een oprechte interesse in de mensen achter de eeuwigdurende Israëlisch-Palestijns conflict pendelde journalist/fotograaf en wereldreiziger Jan Beddegenoodts samen met cameraman Niel Iwens een jaar lang tussen de Israëlische nederzetting en het Palestijnse dorp. Ze focussen daarbij in de eerste plaats op de kinderen, voor wie 'oorlogje' niet enkel een spel is maar een dagdagelijkse realiteit en schetst zo een schrijnend beeld van hoe het is om op te groeien te midden van geweld en intimidatie. De soundtrack werd gecomponeerd door Brent Vanneste (Steak Number Eight), Nathan Daems en Johannes Verschaeve (The Van Jets).

De DVD bevat naast de hoofdfilm ook The Taste Of Freedom, waarin Jan Beddegenoodts dance-raves in Israël combineert met protestmarsen in de Palestijnse gebieden.

Pers:
“Een rauwe microkijk op het oude conflict.” - Knack
"een beklijvende documentaire over het Palestijns-Israëlisch conflict aan de hand van persoonlijke portretten" (Cobra.be)

Genre: Documentaire
Regie: Jan Beddegenoodts, Niel Iwens
Herkomst: België / 2012
Speelduur: 50 min
Engels, Arabisch, Hebreeuws gesproken
Nederlands en Engels ondertiteld
Vanaf 3 juni verkrijgbaar op DVD





DE BRAND VAN LEUVEN

Eind augustus 1914 werd Leuven het slachtoffer van blinde oorlogsrazernij. Zowat het hele centrum van de stad werd systematisch vernield door de Duitse bezetter. In De Brand van Leuven vertelt oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx hoe het zover is kunnen komen en wat de motieven waren voor deze vreselijke misdaad.

Deze korte historische documentaire werd geproduceerd in het kader van de herdenkingsactiviteiten rond 100 jaar WOI en werd mede mogelijk gemaakt door de Stad Leuven en de Vlaamse Gemeenschap (Dep. Internationaal Vlaanderen).

Genre: Documentaire
Regie: Matthias Therry, Cecilia Verheyden, Johan Van Schaeren
Herkomst: België / 2013
Speelduur: 35 min
Nederlands gesproken
Nederlands, Engels en Frans ondertiteld
Vanaf 5 augustus verkrijgbaar op DVD