:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAVAGES
SAVAGES (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-09-20
FILM
"Either you're born crazy or you're born boring" (Oliver Stone)

In Californië heeft de voormalige Navy SEAL Chon (Taylor Kitsch) samen met zijn beste vriend, de eerder ingetogen Ben (Aaron Taylor-Johnson), een winstgevend zaakje in kwaliteitswiet opgezet. Hun klantenbestand spitst zich vooral toe op de medische sector. Alle winst wordt netjes gedeeld, zelfs hun liefje Ophelia (Blake Lively). Omdat Chon de wietzaden uit Afghanistan heeft meegebracht, kan hij steeds op goede kwaliteit rekenen, en door een goede mond-aan-reclame weten alle druggebruikers uit Californië dat ze bij Chon en Ben moeten zijn. Het Mexicaanse Baja-kartel kan hier niet al te goed met lachen, en eist daarom een partnerschap op. Chon en Ben weigeren het aanbod, maar nog geen dag later beklagen ze dit sterk, want de bazin van het kartel (Salma Hayek) stuurt haar rechterarm Lado (Benicio del Toro) naar Amerika om Ophelia te ontvoeren, om zo de twee op andere gedachten te brengen. Chon en Ben roepen de hulp in van de DEA-agent Dennis (John Travolta).
De kans is groot dat het verhaal je niks zegt, ook al is dit een film van Oliver Stone. De man die in betere tijden de scripts schreef voor Midnight Express en de Scarface-remake van Brian De Palma, en als regisseur wereldwijd doorbrak met Platoon, Born On The Fourth Of July en Wall Street, zit al een tijdje aan lager wal. Controversiële uitspraken over zowel Poetin als de Holocaust, of de beschuldiging dat hij de borsten van Playboy-model Carrie Stevens zou hebben aangeraakt, deden hem grotendeels de das om. Sinds het door velen gehate Alexander uit 2004 maakte hij de ene flop na de andere en is het moeilijk om nog iemand te vinden die zich nog zijn laatste titel (Snowden uit 2016) herinnert, laat staan dat de film zag.
De investeringen voor zijn voorlaatste film, Savages, waren anders niet mis, maar het mocht niet baten. Het misdaadepos werd nauwelijks getoond. Ten onrechte, want Savages is niet alleen de meest ondergewaardeerde titel uit de mooie Stone-catalogus, ook schuurt deze misdaadfilm bij momenten aan tegen de genialiteit van Miami Vice van Michael Mann en Sicario van Denis Villeneuve.
Savages moet je qua titel zeer letterlijk moet nemen, want de drugdealers hebben alle vorm van menselijkheid verloren. Net zoals in Scarface verkiezen ook deze schoften de kettingzaag als ultieme wapen om de mond van de vijand te snoeren. De cast is quasi perfect, met voorop Benicio del Toro die altijd wel van pas komt als je in je film een Zuid-Amerikaans klootzakje nodig hebt. Salma Hayek (Michelle Rodriguez werd eveneens overwogen) is misschien net iets te veel een lichtgewicht om een mafiabazin te vertolken, toch valt ze, op wat overacting na, nooit echt door de mand. De revelatie was evenwel de toen nog vrij onbekende Blake Lively die deze rol kreeg omdat eerste keuze Jennifer Lawrence geen plaats meer in haar agenda had.
De misdaadfilm is gebaseerd op het boek van Don Wislow, een man die zich specialiseerde in dit soort verhalen. Qua stijl, of beter gezegd qua geweld, sluit Savages perfect aan bij wat Stone deed in Natural Born Killers, en dat alleen al doet je verbazen waarom zo weinig mensen deze onderschatte film kennen.

BEELD EN GELUID
Savages werd destijds uitgebracht op Universal, en omdat de film een flop van jewelste werd, zul je deze Blu-ray mits wat geluk wel regelmatig nog tegen een koopje vinden. Wij vonden deze Britse Blu-ray voor een habbekrats, en ook al heeft dit een schijfje bijna twee decennia op zijn teller staan, gaat het om een zeer goede transfer met voldoende detaillering en adembenemende locaties. Van enige storing is geen sprake. De geluidsband is een functionele DTS-HD MA 5.1 met Engelse ondertiteling.
EXTRA’S
Naast wat weggelaten scènes en een commentaarband van Oliver Stone vind je hier een heleboel featurettes van drie à vier minuten die handig in één overzichtelijk filmpje (Stone Cold Savage) van een halfuurtje zijn gegoten. De informatie is wel basic, maar meer dan voldoende om iets op te steken over de achtergrond van het verhaal of om te zien hoe het er achter de schermen aan toe ging.

CONCLUSIE
Deze bijna perfecte misdaadfilm van Oliver Stone voelt aan als een kruising tussen Sicario en Natural Born Killers en het is bijzonder bizar dat de hele wereld deze spannende film over het hoofd zag.


coverStudio: Universal

Regie: Oliver Stone
Met: Taylor Kitsch, Salma Hayek, Benicio del Toro, Blake Lively, Aaron Taylor-Johnson, John Travolta

Film:
8,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
2012

Leeftijd:
18

Speelduur:
142 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582925227


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Québeqois Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans
Extra's:
• Deleted Scenes
• Audiocommentaar van Oliver Stone
• Stone Cold Savage: a comprehensive 5-part making of


Andere recente releases van deze maatschappij