:: ARTIKELS ::
INTERVIEW DIRK BENEDICT
Type: Interview - Datum: 2004-12-13 - Geplaatst door: Bart
Dirk Benedict: "We waren zeer geliefd bij het publiek, maar niet in Hollywood.”"Tijdens de New Star Con science-fiction & horrorbeurs te Berkel-Enschot (Tilburg) in Nederland, hadden wij een gesprek met één van onze jeugdidolen; Dirk Benedict, die faam verwierf met zijn rollen in de populaire series The A-Team (Lt. Templeton ‘Face’ Peck) en Battlestar Galactica (Lt. Starbuck). Het werd een openhartig gesprek, want hij hield duidelijk geen blad voor de mond. Voor de fans van The A-Team is er bovendien zéér goed nieuws, want het eerste seizoen is sinds kort verkrijgbaar op dvd!
DVD INFO: Waarom kwam er zo plots een einde aan The A-Team na 12 afleveringen in het vijfde seizoen?
Dirk Benedict: Oh man; dat is een rare vraag. Hoe weet jij dat?! Je hebt gelijk, het was een zeer abrupt, brutaal en onvriendelijke manier om met de serie te stoppen. Niet alleen naar de fans toe, maar ook voor alle acteurs die aan de serie meewerkten. De producers wilden ons niet extra betalen, zodat ze midden het seizoen met de show stopten. We vonden letterlijk een nota in onze trailer met de mededeling: "Dit wordt de laatste aflevering; gelieve al je persoonlijke bezittingen mee te nemen tegen die bepaalde datum..." We blikten de episode in en dat was het. Er werd niks speciaals gevierd; zoals ze wél deden bij series als Cheers en nu bij Friends. Daarmee toonden ze nog eens aan dat ze totaal geen respect hadden voor The A-Team; ze haatten de show gewoonweg. Het was vreselijk om op die manier te moeten stoppen en we voelden er ons niet goed bij. We waren zeer geliefd bij het publiek, maar niet binnen de gemeenschap van Hollywood, want die is zeer liberaal. We waren te gewelddadig voor hen.
Ja, maar je maakte geen dodelijke slachtoffers...
Daar heb je het! We vertelden de producers ettelijke keren dat de kinderen veel plezier aan onze serie beleefden; dat ze constant moesten lachen. Kortom; het was fun voor de meeste jongeren. Maar ja; voor hen was het allemaal grijs. Ze beweerden het volgende: "Goede kerels doen soms ook slechte dingen, terwijl slechte kerels ook goede dingen doen. Dus wie kan hier zeggen wie eigenlijk goed of slecht is..."
Hoe sta je tegenover de heruitzendingen van The A-Team door de jaren heen?
Ik verdien er niks aan, jammer genoeg (lacht). De voornaamste reden is wellicht dat het enorm veel entertainment bevat. Je kan je gewoon neerploffen in je zetel en naar de serie kijken. Er is geen seks te zien; geweld bevat het ook niet (in tegenstelling tot wat sommigen ons willen doen geloven), het is leuk, bevat heel wat verrassingen en het heeft een hoge productiewaarde. We lieten auto’s, vliegtuigen en gebouwen ontploffen, we filmden op diverse locaties; hetgeen uiteindelijk veel geld kostte. Nu zijn er zo geen series meer; ze maken enkel nog komedies waar de gebeurtenissen zich afspelen op één en dezelfde set.
In de periode dat de serie waanzinnig populair was, kwam je naar Nederland voor een promotietour. Wat opviel was; dat George Peppard (die Hannibal speelde) er niet bij was. Weet je daar nog de reden van?
Hij wou niet komen! Dat is trouwens een zeer goede vraag. Er werd mij hierover nog geen vraag gesteld. Ik zal je een verhaal vertellen, dat ik nog niemand liet horen. Op zekere dag, toen we aan het filmen waren, kwam George bij ons en zei: "Wel, ik ben persoonlijk uitgenodigd door de Koninklijke familie van Nederland, omdat ik zo'n mooie carrière maakte." We reageerden daarop: "George, dat is fantastisch!" Waarop George zei: "Ja hé, ik ga er naartoe en zal de gast zijn van de tv-zender Tros, interviews geven,..." Hij vertoefde dus in de zevende hemel. Enkele dagen later kregen we echter allemaal dezelfde uitnodiging, en dat betekende voor hem een opdoffer van formaat. Toen we klaarstonden om te vertrekken naar Nederland; kregen we de mededeling te horen dat hij niet meekwam. Gewoon door het feit dat we allen mochten gaan, bleef hij liever thuis. Die invitatie betekende niet veel meer voor hem. Hij had het er steeds bijzonder moeilijk mee dat Mr. T de populairste was; waarom weet ik niet echt, maar wellicht kwam het omdat hij destijds een filmster was door films als The Blue Max en Breakfast at Tiffany's. Spijtig voor hem; maar het was een prachtige belevenis; meer dan 100 000 mensen waren aanwezig op het race-circuit van Zandvoort.
Dus eigenlijk waren jullie niet echt dik bevriend met George; jullie waren gewoon collega's?
We kwamen allemaal goed overeen met elkaar. Dwight en ikzelf kwamen heel goede vrienden en we maakten veel plezier met Mr. T, terwijl George graag op zekere afstand bleef. Hij was trouwens een zeer slimme kerel. Hij was zelfs mede-verantwoordelijk voor het succes van de show; want hij werkte zeer hard mee aan de scripts. Naargelang de serie vorderde, was de fut er bij George uit. Hij stierf in '94 en ik denk dat hij toen al kanker had; want hij kwam energie tekort; en wou geen volledige dagen meer werken.
Jij had ook ooit kanker...
Ja, dat is waar; prostaatkanker om precies te zijn. Ik schreef er een boek over; Confessions of a kamikaze cowboy. Mijn behandeling bestond niet uit chemotherapie of bestraling. Dit was in '74. Door een bepaalde kuur te volgen met behulp van vegetarische voeding; kwam ik er bovenop. Maar een meer gedetailleerde uitleg kan je terugvinden in mijn boek.
Je bent dus eigenlijk een voorbeeld voor andere kankerpatiënten.
Ja, zo kan je het stellen. Het is nu 30 jaar geleden; door de jaren heen heb ik veel toespraken gehouden; en sedert 5 jaar organiseer ik ook een cruise. Heel wat mensen komen erop af; ook ex-kankerpatiënten. Aan boord doen we ons tegoed aan verschillende schotels die in mijn boek ter sprake komen. Ik schreef het in '84, maar werd drie jaar later gepubliceerd. Het vertelt mijn levensverhaal; hoe ik de ziekte kreeg en wat ik ertegen deed. De kanker bevond zich gelukkig nog in een beginstadium; het had geen verzaaiingen, maar de dokters wilden me castreren. In die periode, was dit de enige methode die ze toepasten. Momenteel hebben ze andere therapieën om het testosterongehalte te verminderen. Want testosteron is het mannelijk hormoon dat kanker voedt en het helpt verspreiden in de beenderen. Ik was dus radicaal tegen die castratie, en besliste om een kuur te volgen aan de hand van Oosterse voeding. Gedurende drie jaar leefde ik op rijst, sojabonen en diverse andere groenten. Ik woonde ook 8 weken helemaal alleen in een hutje in de bergen, maar in die periode verhuisde ik zeer veel. Achteraf gezien, is het één van de belangrijkste gebeurtenissen geweest uit mijn leven.
Waarom is het nu zo stil rond jou?
Tien jaar geleden scheidde ik van mijn echtgenote. Ik leef dus sindsdien als alleenstaande vader met 2 jongens in de streek van Montana. Dit was de tweede moeilijke periode uit mijn leven; wederom een uitdaging. Ik verliet Hollywood, en koos ervoor om me volledig te wijden aan de opvoeding van mijn kinderen. Ze zijn 14 en 16 jaar oud.
In Amerika kwam enkele maanden geleden de mini-serie Battlestar Galactica op de buis. Wat denk je van deze update van de serie waarin je destijds te zien was? Werd je gevraagd om een cameo-rol te vertolken?
Nee, zeker niet. Ze hebben dit nochtans verklaard in de pers, maar daar is niks van waar. Ik werd nooit gevraagd om ook maar iets in de serie te doen. Deze nieuwe serie is totaal verschillend als die van vroeger. De originele ging over familie, vertrouwen en hoop. Deze is donker, gecompliceerd en vrijwel storend. Bovendien zijn de sterke personages allemaal vrouwen; terwijl de mannen de doetjes zijn. Ik vind de serie vrij onnozel, maar ja, het is een weerspiegeling van de politiek die heerst in Hollywood. In de hedendaagse tijd kan je geen personages meer op het scherm brengen die voortdurend drinkt, rookt, vrouwen versiert...
Waarom liep de originele serie trouwens maar één seizoen?
Niemand weet wellicht het juiste antwoord op deze vraag. Veel had te maken met de ego’s van bepaalde personen die met de serie te maken hadden. De show was bovendien zeer duur; en alhoewel we populair waren bij een bepaald tv-publiek, raakten we niet verder dan een plaats bij de top-20. De makers zagen ons liever op nr. 1, en hielden het uiteindelijk voor bekeken. Een tijd later hadden ze daar spijt van, en bliezen ze het gegeven nieuw leven in met de spin-off Battlestar 1980, die ook snel van het scherm verdween.
(Foto: Jurgen Gryspeert)
Andere artikels van hetzelfde type
- 2023-01-03 :: INTERVIEW BILL TECK
- 2022-10-08 :: INTERVIEW RAF GEUSENS
- 2021-11-18 :: INTERVIEW ANKE BROUWERS
- 2021-09-21 :: TEN MOVIES MET ALEXANDER DE MAN
- 2021-05-23 :: TEN MOVIES MET ANTHONY PALAIA