:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANNE WITH AN E - SEIZOEN 1
ANNE WITH AN E - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-02-05
SERIE
Anne With An E is een moderne bewerking van het kinderboek Anne Of Green Gables van Lucy Maud Montgomery. Het boek is geschreven in 1908, en werd in 2017 verfilmd door Netflix. De serie zou het drie seizoenen uithouden vooraleer deze onvermijdelijk op het Netflix-kapblok zou eindigen, hetgeen blijkbaar gebeurt telkens er een aflevering 2 kijkers minder heeft dan de week daarvoor. Meer dan in het boek worden er hedendaagse boodschappen in gestoken over onder meer gendergelijkheid, pesten, kinderverwaarlozing en armoede. Als setting werd net als voor When Calls The Heart gekozen voor het Canada van het einde van de 19de eeuw, in de streek rond Prince Edward Island, helemaal in het oosten en tevens de kleinste staat van Canada. We leren Anne Shirley (Amybeth McNulty) kennen als een meisje dat geen minuut zwijgt, verslingerd is aan lezen en daardoor uitgelachen wordt omwille van haar al te hoogdravend taalgebruik, en dat voor de rest geen enkel sociaal normbesef heeft omdat ze in haar jonge leven nog niet veel anders heeft gezien dan de binnenkant van een weeshuis. Ze heeft bij de kroostrijke familie Hammond een tijdje gewerkt als huisslaaf, en haar verwachtingen nu ze geadopteerd gaat worden, zijn hooggespannen. Maar ze zal moeten leren dat het leven gepaard gaat met vallen en opstaan.
Anne With An E is een heerlijk kostuumdrama voor een groot publiek. De titels van de afleveringen zijn één voor één quotes uit Jane Eyre van Charlotte Brontë - waarom dat zo is, komt u in de reeks zelf te weten - en voor de volgende twee seizoenen werden er twee andere boeken genomen als referentiewerk. De reeks heeft een hoog feelgood-gehalte en volgt Anne op haar weg naar de volwassenheid, die bezaaid lijkt te zijn met valkuilen, waarbij de hopeloos naïeve Anne wordt geconfronteerd met het feit dat er ook mensen met minder goede bedoelingen op de wereld rondlopen. De reeks is mooi aangekleed zoals het een historisch drama betaamt, met rijke kostuums, fijne details bij de inrichting van een oude boerderij als Green Gables, en het vervoer wordt nog altijd per paard of per koets gedaan. De kindacteurs maken geen indruk van verwaande kleutertjes te zijn, en vooral de regie is in stevige handen. Kortom, kwaliteit.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
1. Your Will Shall Decide Your Destiny
Broer en zus Matthew (Robert Holmes Thomson) en Marilla (Geraldine James) Cuthbert besluiten om een weeskindje te adopteren dat kan helpen om hun boerderij Green Gables te onderhouden. Hun teleurstelling is dan ook groot wanneer het weeskindje een dertienjarig meisje, Anne blijkt te zijn. Matthew vindt haar wel geschikt, maar Marilla wil haar maar een week op proef aannemen. Anne sluit vriendschap met buurmeisje Diana Barry (Dalila Bela), maar na een week is Marilla een kostbare broche kwijt, en ze denkt dat Anne verantwoordelijk is voor de verdwijning ervan. Anne wordt dan ook op de eerste trein terug naar het weeshuis gezet.
2. I Am No Bird, And No Net Ensnares Me
Matthew heeft de achtervolging ingezet nu blijkt dat de broche gewoon tussen de poliien van een zetel zat. Anne ziet het intussen niet zitten om naar het weeshuis terug te keren, en ze gaat daarom mee op ronde met de melkboer. Matthew kan haar terugbrengen en is net op tijd weer in Green Gables voor de kerkpicknick. Daar wordt Anne echter aangegaapt en beschimpt. De Cuthberts zijn echter vastbesloten om Anne in de familie op te nemen.

3. But What Is So Headstrong As Youth?

Anne moet voor de eerste keer naar school, maar het pestgedrag van de andere kinderen, vooral dan de jongens, maken het tot een echte beproeving. Anne is getuige dat studente Prissy Andrews (Ella Jonas Farlinger) kennelijk een relatie heeft met de leraar, Phillips (Stephen Tracey). Wanneer ze dit tegen de meisjes uit haar klas uitbazuint, krijgt ze een kwaaie broer Billy (Christian Martyn) op haar pad, en wordt Marilla niet langer als welkom aanzien bij de kring van "progressieve moeders", aanhangers vna de suffragette-beweging. In de klas wordt het bovendien nog erger wanneer Anne Gilbert Blythe (Lucas Jade Zumann), nadat die aan haar vlecht heeft getrokken, een lei op zijn kop kapot slaat. Anne is vastberaden nooit meer naar school te gaan.
Disk 4:
4. An Inward Treasure Is Born

Anne wordt ingeschakeld in het huishouden, maar slaagt erin een appeltaart te laten verbranden. Daarop vliegt ze alsnog naar school, maar ze slaagt erin om te spijbelen en haar kennis uit boeken te halen. De leugen kan echter maar zo ver uitdeinen totdat haar klasgenoten er lucht van krijgen. Anne wint echter aan populariteit wanneer ze zich inzet bij het blussen van een brand bij de familie Gillis. De dochter, Ruby (Kyla Matthews), moet bovendien een tijdje bij de familie Cuthbert logeren terwijl het huis wordt heropgebouwd.

5. Tightly Knotted To A Similar String

Anne blijkt in de klas even slim te zijn als Gilbert Blythe, zo niet slimmer. Wanneer ze haar maandstonden doorkrijgt en als vrouw wordt beschouwd, mag ze van Marilla Diana formeel uitnodigen voor de thee. Anne grijpt echter naar de verkeerde fles in plaats van naar de bessenlikeur, en de twee eindigen strontzat op bed. De moeder van Diana (Helen Johns) wil daarom niet langer dat de twee meisjes op school nog samenzitten. Matthew heeft intussen besloten om voor Anne de jurk te kopen die ze altijd heeft gewild, maar hij kan die zich eigenlijk niet veroorloven.
6. Remorse Is The Poison Of Life
Anne is nog steeds persona non grata bij de familie Barry, maar wanneer de Barry's niet thuis zijn, roept Diana Anne's hulp in omdat haar jongere zusje Minnie May (Ryan Kiera Armstrong) een dodelijke aanval van kroep krijgt. Anne maakt daardoor een diepe indruk op de tante van Diana, Josephine (Deborah Grover), en Diana's moeder komt haar excuses maken. De vader van Gilbert (Wayne Best) verwisselt het tijdelijke met het eeuwige, en Anne weet niet goed hoe ze daar een draai aan moet geven. Matthew krijgt intussen het nieuws dat het schip dat zijn oogst vervoerde, met man en muis is vergaan, en daarmee zit hij zonder inkomen. Hij kan niet anders dan een lening afsluiten...

7. Wherever You Are Is My Home

Nadat hij een hartaanval heeft gekregen, wil de bank onmiddellijk het saldo van de lening terug. Marilla is verplicht om zo goed als alle huisraad van Green Gables te verkopen. Stalknecht Jerry (Aymeric Jett Montaz) wordt echter overvallen zodra hij het paard heeft verkocht. Er is grote solidariteit tussen de dorpsbewoners, maar Marilla wil van geen liefdadigheid weten. Anne gaat om haar bijdrage te leveren, poetsen in huizen, en Marilla zet een paar kamers te huur.
BEELD EN GELUID
Het probleem met Netflix-reeksen is dat er slechts weinig distributeurs het aandurven om deze op fysieke media uit te brengen. Dazzler Media heeft echter de gok gewaagd, en we krijgen van hen een kleurige transfer met goed contrast en fijne textuur, zoals de sproeten van Anne. Vooral de natuurpracht van Canada, zowel in tijden waarin alles in bloesem staat als die waarin alles onder een dik pak sneeuw ligt, is meticuleus weergegeven. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, en bevat enkele bijzonder subtiele surrounds. Ik dacht bijvoorbeeld op gegeven moment dat er op straat écht iemand sneeuw aan het scheppen was.

EXTRA'S

Bonusmateriaal bevat deze release niet.

CONCLUSIE
Anne With An E is een heerlijke romantische coming-of-ageserie, gebaseerd op één van de klassiekers van de Canadese literatuur. De reeks is spijtig genoeg te vroeg stopgezet, maar bij Dazzler Media kan u de drie bestaande seizoenen alvast in hun volle glorie tot u nemen.


coverStudio: Dazzler Media

Regie: Niki Caro, Helen Shaver, Sandra Goldbacher, David Evans, Patricia Rozema, Paul Fox, Amanda Tapping
Met: Amybeth McNulty, Geraldine James, Robert Holmes Thomson, Lucas Jade Zumann, Dalila Bela, Corinne Koslo

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.K.

Jaar:
2017

Leeftijd:
PG

Speelduur:
339 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060797570297


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij