:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AT CLOSE RANGE
AT CLOSE RANGE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-03-11
FILM
At Close Range is een film die de meeste mensen niets zal zeggen, ook al is het een prent die soms aardig in de buurt komt van Badlands (het meesterwerk van Terrence Malick). De film heeft een indrukwekkende cast die het uiterste uit haar kunnen perst en een misdaadverhaal toont dat je met verbijstering achterlaat (een vader die zijn zoon de weg van de misdaad toont en geen greintje medelijden met hem heeft).
Het is een film die in 1986 gedraaid werd met Sean Penn, hetzelfde jaar dat hij met Madonna de hort opging en met haar het misbaksel Shanghai Surprise maakte. Madonna speelde trouwens een niet onbelangrijke rol in deze misdaadfilm. Niet alleen leverde zij de song van de film (Live To Tell, dat een grotere hit werd dan de film zelf) en regisseur van dienst was James Foley, die onder het pseudoniem van Peter Percher de videoclips van Papa Don't Preach, True Blue en Dress You Up regisseerde. Als filmmaker ging het heel wat minder, hij maakte met Madonna nog wel het grappige Who's That Girl, maakte een episode van Twin Peaks en hij regisseerde nog wel het meesterwerk Glengarry Glen Ross maar daarna werd het muisstil. Tot hij niet zo lang geleden opnieuw kwam bovendrijven met een heleboel afleveringen van House Of Cards en, god beware ons, Fifty Shades Darker en Fifty Shades Freed. Maar gelukkig is er ook At Close Range.
Brad Junior (Sean Penn) is niet bepaald een brave jongen. Samen met zijn vrienden vormt hij een bende die steeds in is voor het uithalen van allerlei kattenkwaad. Wanneer de knappe Terry (Mary Stuart Masterson) ziet hoe Brad Junior een lokale handelaar een poepje laat ruiken omdat hij het wisselgeld niet aan zijn broer Tommy (Chris Penn) wil terugbetalen, wordt ze op slag verliefd op hem. Maar haar ouders, die een hele stand hoger leven, zijn helemaal niet gediend met de nieuwe liefde van haar leven. Terry trekt zich niet veel aan van de waarschuwende woorden van haar ouders, maar dat verandert vliegensvlug wanneer Brad Senior (Christopher Walken) uit de gevangenis ontslagen wordt en zijn zoon in een misdaadspiraal van diefstal en brutale moorden meesleurt.
Ook al was At Close Range niet het grootste succes uit de carrière van Sean Penn, is het toch één van zijn meest ondergewaardeerde films. Dat is niet louter alleen aan hem te danken, ook Christopher Walken, die wel eens in andere rollen hopeloos over de top durft te gaan, speelt hier voortreffelijk de rol vqan een koelbloedige gangster. Er is ook een kleine rol van Kiefer Sutherland, die toen nog volslagen onbekend was, de betreurde Chris Penn, die zou doorbreken in Reservoir Dogs, en de uiterst charmante Mary Stuart Masterson, die altijd vereenzelvigd zal blijven met het personage van Watts in het door John Hughes geschreven Some Kind Of Wonderful.

BEELD EN GELUID
"Een alternatief is er niet...", dat waren onze bedroevende woorden toen we het hadden over de eerder belabberde dvd-kwaliteit van deze Fox-film. Die is er ondertussen wel, en wie een Blu-ray wil van deze prachtfilm kan kiezen tussen de vrij dure Imprint-release, waar je toch gemakkelijk 40 euro voor moet neerleggen, of de veel goedkopere Franse versie op Carlotta, die meestal rond de 10 euro zweeft. Het verschil zit hem in de ondertiteling, want die is er op deze Carlotta niet, behalve dan een Franse, en een sobere maar meer dan degelijke DTS-HD MA 2.0-geluidsband. Het beeld is loepzuiver, en dat is belangrijk omdat heel wat scènes een vrij donkere achtergrond hebben, maar deze release heeft een perfecte balans tussen de heldere en duistere scènes.
EXTRA'S
Qua extra's blijft het een mager beestje. Naast de obligatoire trailer is er James Foley, A Bout Portant wat niet meer is dan een saai interview met de regisseur waarin hij dertig minuten de cast en zijn eigen carrière overloopt, en tot de vaststelling komt dat hij zijn clips met Madonna zijn beste werk vindt.

CONCLUSIE
At Close Range is met recht en reden één van de meest ondergewaardeerde misdaadverhalen uit de eighties. Jarenlang moest je je tevreden stellen met een vrij slechte dvd, maar dankzij Carlotta (of als je meer geld wil neertellen via Imprint) is er nu een piekfijne Blu-ray.coverStudio: Carlotta

Regie: James Foley
Met: Sean Penn, Christopher Walken, Mary Stuart Masterson, Chris Penn, Millie Perkins, Eileen Ryan

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1986

Leeftijd:
E

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
333299309323


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Frans DTS-HD MA 1.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Trailer
• James Foley, A Bout Portant
 

Andere recente releases van deze maatschappij