:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BASKET CASE
BASKET CASE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-04-09
FILM
Naar verluidt kan Frank Henenlotter het nog steeds niet geloven dat zijn Basket Case uitgroeide tot één van de grootste cultfilms uit de jaren '80. Aan wilde verhalen was er anders geen gebrek. Zo kwamen alle meubels van het decor uit een afvalcontainer, of waren de namen die op de end credits verschenen gewoon verzonnen, omdat men niet wilde dat men achteraf niet zag hoe weinig mensen er bij de film betrokken waren.
De New Yorker Frank Henenlotter, die in jeugd in de grindhousezalen op 42nd Street allerlei goedkope exploitatiefilms zag, dacht dat hij dat ook welf zelf kon, en als tiener begon hij dan ook allerlei films op 8 mm te maken. Dat bleek een schot in de roos te zijn, want zijn eerste kortfilm Slash Of The Knife uit 1972 werd op 42nd St. getoond als voorfilmpje van Pink Flamingos van John Waters. Het zou uiteindelijk nog tien jaar duren vooraleer hij een eerste film kon maken, maar het wachten loonde, want met het luttele budget van 16.000 dollar, waarvan de helft zijn spaargeld is, maakte hij de eerste beelden. Daarna toonde hij die aan andere investeerders, in de hoop dat die wat extra geld zouden geven, en zo ging het maar door totdat de film voltooid was.

Niemand in de film kan acteren, ook niet hoofdrolspeler Kevin Van Hentenryck, die daarna alleen maar aan de bak kwam in de twee sequels, maar dat is niet eens zou storend. Alle aandacht gaat naar wat er in de fameuze mand zit dat Duane meesleurt door de grijze straten van New York. Meestal zie je als kijker alleen maar een bewegende mand. Degene die ze opent moet het met daarna de dood bekopen, want binnenin zit Belial, een gedrocht dat alleen maar een hoofd heeft en niet meer is dan een mechanische pop die bestuurd werd door de achtjarige dochter van de producent, omdat men na het ontwerp ervan tot de vaststellig kwam dat de pop veel te strak gemaakt was voor volwassen handen. Het resultaat ziet er niet uit, maar ook dat is zo erg niet, per slot van rekening zijn de duivelse monsters uit The Evil Dead ook geen artistieke meesterwerkjes.
Wie die Belial is, moet je zelf maar uitzoeken, maar hoe waanzinnig dwaas het ook gemaakt is, heeft Basket Case een onweerstaanbare charme van een man die later toegaf dat hij niet eens wist waarmee hij bezig was, maar wel een durfal was met ballen in zijn broek.

BEELD EN GELUID
Er zijn meer dan genoeg Blu-ray-versies van deze goedkoop gemaakte film op de markt. Wie geen nood heeft aan extra's en zich kan behelpen zonder ondertitels (er zijn wel Franse aanwezig), kan zich met een gerust hart de Franse versie op Carlotta aanschaffen, die verscheen op hun goedkope Midnight Collection. De transfer is, ten minste als je rekening houdt met het feit dat de film op zich al een spotgoedkoop geval is, meer dan behoorlijk is en zonder mankementen.
EXTRA'S

Je vindt geen enkele extra op deze disk.

CONCLUSIE

Basket Case is verplichte kost voor horrorfans. Wie niet zo tuk is op goedkope slashers met al even goedkope effecten, begint beter niet aan deze trip.coverStudio: Carlotta

Regie: Frank Henenlotter
Met: Kevin Van Hentenryck, Terri Susan Smith, Beverly Bonner, Robert Vogel, Diana Browne, Lloyd Pace

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1982

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3333299301433


Beeldformaat:
1.37:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 1.0
Frans DTS-HD MA 1.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij