:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WARNUNG VOR EINER HEILIGEN NUTTE
WARNUNG VOR EINER HEILIGEN NUTTE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-09-25
FILM 
Deze film maakt deel uit van de Rainer Werner Fassbinder Vol. 1-box waartoe ook Liebe Ist Kälter Als Der Tod, Katzelmacher, Händler Der Vier Jahreszeiten, Die Bitteren Tränen Der Petra Von Kant, Martha en Angst Essen Seele Auf toe behoren.

"Die Entwicklung, die mein Regisseur durchläuft, besteht darin, daß ihm klar wird, daß die Gruppe keine Gruppe ist und er den Traum des Kollektivs aufgibt. Er verliert seine Illusionen und sieht die Situation so, wie sie ist... Das eigentliche Thema ist, wie die Gruppe arbeitet und wie Führerpositionen entstehen und ausgenutzt werden." (Fassbinder)

Experimenteel is zowat het kernwoord die we gebruikten bij het bespreken van zowel Liebe Ist Kälter Als Der Tod en Katzelmacher, en dat geldt zeker en vast ook voor Warnung Vor Einer Heiligen Nutte, de negende film die Rainer Werner Fassbinder maakte en meteen ook de laatste was die geproduceerd werd door het Antiteater waar hij zelf deel van uitmaakte. Een film in een film, en qua opzet wat te vergelijken met La Nuit Americaine die François Truffaut drie jaar later zou maken en Otto E Mezzo van Fellini. Wel veel statischer, want een film die bijzonder veel op een toneelstuk lijkt.

Op een buitenshot van een paar seconden waarin we een helikopter zien landen na, speelt de hele film zich af in een bar in Spanje waar de cuba libre rijkelijk vloeit en waar een filmcrew zich het hoofd breekt over de opnames van La Patria O La Muerte. Niets loopt zoals men hoopt, zowel de regisseur als de hoofdrolspeler laten op zich wachten en ook zijn er hele boel problemen met de centen. Alles loopt op zijn zachtst uitgedrukt in het honderd. De ene zit zich van vervelen te bezatten aan de toog, terwijl de rest met elkaar de koffer in duikt. We weten niet wat hij er tegenwoordig van vindt, maar destijds schreeuwde Bob Dylan het van de daken dat dit één van zijn favoriete films aller tijden is. Net zoals iedere titel is ook Warnung Vor Einer Heiligen Nutte een kind van zijn tijd en kom je in een wereld terecht die nu niet meer aan de orde is. Of anders gezegd die je nu doorgaans niet meer kan meemaken. Dat de spanning op een filmset te snijden is en dat men soms het geld langs alle kanten dient te zoeken is een tijdloos gegeven, maar we gaan ervan uit dat er tegenwoordig zoiets bestaat als een Me Too-beweging zodat de sfeer die Fassbinder hier creëert nu ondenkbaar is. Enfin, dat hopen we toch.

Hoewel de film aanvoelt als een geïmproviseerd theaterstuk is het wel één die heerlijk aan je oogballen voorbij rolt, ten minste als je openstaat voor de Fassbinder-stijl. De dialogen gaan vaak over niets, en dan bedoelen we echt dat je er noch kop noch staart aan kan vastknopen, maar toch weet de film te intrigeren. In de cast treffen we de usual suspects aan: Rainer Werner Fassbinder als hysterische producer, Hanna Schygulla die wederom in de hele film in haar evakostuum rond dwarrelt en Ulli Lommel. Opmerkelijk is de rol van Eddie Constantin die in de arthousewereld beroemd raakte door zijn rol in Alphaville van Jean-Luc Godard, één van Fassbinders grote idolen. Eddie Constantin mag gewoon zichzelf spelen en zijn rol blijft beperkt tot het bepotelen van Hanna Schygulla en het bestellen van cuba libre-cocktails. Zeggen dat Warnung Vor Einer Heiligen Nutte niet voor iedereen weggelegd is, is een understatement maar het is zonder meer verplichte kost voor de Fassbinder-bewonderaars.

BEELD EN GELUID
Het is de eerste film uit deze box die in kleur is en hoewel het er allemaal wat cheesy uitziet (de jaren '60-look) is het allemaal zeer netjes verzorgd. Een diepe detaillering is er niet, maar je merkt sowieso dat dit om een gerestaureerde versie gaat. De film heeft zijn originele aspect ratio van 1.78:1 en de soms moeilijker verstaanbare Duitse Dolby Surround 2.0-band (simpelweg omdat er veel Duits gemompel is), is voorzien van Franse ondertitels.

EXTRA'S
Deze Blu-ray maakt deel uit van de Rainer Werner Fassbinder Vol. 1-box. Op de Blu-ray staan er geen extra’s, maar in de box vind je een dvd met daarop de extra’s Michael Ballhaus À propos De Martha, een interview met Fassbinder uit 1977 en de 90 minuten durende documentaire Life, Love & Celluloid van Juliane Lorenz uit 1998 die we bespreken in het artikel van de Blu-ray box zelf.

CONCLUSIE
Warnung Vor Einer Heiligen Nutte is een zeer eigenzinnige film van Fassbinder die draait om de perikelen van de desastreuse opnames van een film waardoor de ene zich aan de toog bezat, en de ander van verveling met een ander het bed inkruipt. De film voelt aan als een geïmproviseerd theaterstuk, maar het blijft nog altijd Fassbinder en dat wil toch nog heel wat zeggen.coverStudio: Carlotta

Regie: Rainer Werner Fassbinder
Met: Lou Castel, Eddie Constantin, Marquard Bohm, Ulli Lommel, Hanna Schygulla, Rainer Werner Fassbinder

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1971

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3333299308050


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij