:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLANE
PLANE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-07-11
FILM
Trailblazer 119, wat een routinevlucht van Singapore naar Honolulu over Tokio had moeten worden, wordt voor de inzittenden een nachtmerrie. Kapitein Brodie Torrance (Gerard Butler) kan zijn Boeing een noodlanding laten maken op een eiland bij de Filippijnen met maar twee doden te betreuren, maar hij is midden in een war zone beland, waar de rebellen van Datu Junmar (Evan Dane Taylor) heersen, die plots een hoop waardevolle gijzelaars in de schoot geworpen worden. Eén van de passagiers is Louis Gaspare (Mike Colter), een moordenaar die na vijftien jaar in Singapore werd gevangengenomen en overgebracht had moeten worden naar Canada. Gaspare is nog lid geweest van het Franse vreemdelingenlegioen. Eerder door toeval dan wat anders zijn kapitein Torrance en Gaspare de enige twee die uit de klauwen van de rebellen zijn gebleven. Bovendien draait Gaspare er zijn hand niet voor om om de rebellen een kopje kleier te maken - een patattenmes is al een dodelijk wapen in zijn handen. Kapitein Torrance probeert intussen de schade op te meten en in te schatten of hij het vliegtuig opnieuw luchtwaardig zou krijgen.
Plane is een typisch Gerard Butler-produkt, waarin de Schot naar hartelust bad guys mag omleggen. De premisse van de film wordt naargelang de film vordert hoe langer hoe ongeloofwaardiger, maar dat drukt de pret allerminst, en de koning van de B-film levert precies datgene af waar zijn publiek op zit te wachten. Plane is goed gemaakt en verveelt geen seconde - keep it simple is de leidraad doorheen de film. Butler stond er overigens op dat de film kortweg Plane zou genoemd worden en ging daarmee tegen de studio in, die een ingewikkeldere naam in gedachten had. Eens te meer bleek het instinct van de Schotse acteur goed. Qua scenario wordt gekozen tussen een rampenfilm en een gijzelingsdrama, en alhoewel het eerst lijkt dat die twee niet mixen, blijft het geheel toch verbazend goed plakken. Noem ons gerust platte commerciehoeren, maar zo'n Gerard Butler gaat er altijd in.
BEELD EN GELUID
The Searchers is als kleine maatschappij redelijk laat op de kar gesprongen wat 4K-releases betreft, maar het is een voorbeeld dat navolging verdient, net op een moment dat grote studio's zoals Sony de dienstverlening aan de Benelux afbouwen, dat een kleine maatschappij als The Searchers hier nog in wil investeren. Dat alleen al is een pluim waard. The Searchers heeft wel ergernis opgewekt door het feit dat ze hun releases tot zesmaal toe op de lange baan schuiven, maar we zullen het op kinderziekten houden. We krijgen een 2.39:1-transfer in native 4K die zeer goed presteert en vooral in de meer donkere scènes het eenvoudig van de Blu-ray wint, alhoewel Plane niet dadelijk een film is die schittert in primaire kleuren. De jungle van de Filippijnen ziet er gedetaillerd uit, met veel textuur rond het gebladerte en aan de jeeps. Wel staat er een fout op de hoes: er is géén Dolby Atmos-track aanwezig. Er is een "gewone" DTS-HD MA 7.1-track aanwezig, alsook één die een Auro 13.1-extensie heeft. De beide tracks klinken goed, en vooral de scènes in het vliegtuig dat in een storm terechtkomt, maken indruk. Bij de Auro-track zijn de dialogen naar mijn smaak soms iets te stil, waardoor die een half puntje minder verdient. Er zit overigens géén Blu-ray bij de 4K, die kan u apart kopen.
EXTRA'S
De extra's van de buitenlandse versie zijn spijtig genoeg niet overgenomen, een euvel dat bij The Searchers al eens vaker speelt.

CONCLUSIE

Met Plane zet The Searchers zich in de markt als distributeur van 4K-schijven. Er mag misschien wat meer aandacht gaan naar de details, zoals juiste informatie op de cover, maar qua inspanning is deze schijf zeker niet slecht. Als verstand-op-nulfilms met Gerard Butler uw ding zijn, dan is dit een zekere aankoop.


coverStudio: The Searchers

Regie: Jean-François Richet
Met: Gerard Butler, Mike Colter, Yoson An, Tony Goldwyn

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2023

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493316645


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Auro-3D 13.1
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij