:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - VOLUME 8
FUTURAMA - VOLUME 8 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-09-04
SERIE
Good news everyone! Op het moment van schrijven is Futurama voor de zoveelste keer door een zender vernieuwd. Na een hiaat van 10 (!) jaar heeft de streamingzender Hulu tweemaal tien nieuwe afleveringen besteld, die op moment van schrijven worden uitgezonden a rato van één aflevering per week. Tijd dus om nog eens even de laatste afleveringen van Comedy Central boven te halen, en dat doen we met de laatste dertien afleveringen van het zevende (tiende? zesde? Ik ben compleet de tel kwijt) seizoen, dat de tweede speelhelft vormt samen met volume 7. Voor wie de reeks nog altijd niet kent: buiten het feit dat u een pak slaag verdient, volgen we de avonturen van de intergalactische pakjeskoerierdienst Planet Express met een bedenkelijke reputatie, gerund door de seniele gekke geleerde Hubert Farnsworth (Billy West), een professor die zowel de Nobelprijs voor de fysica heeft ontvangen voor het uitvinden van een doomsday device als die voor de vrede voor deze uitvinding niet te gebruiken. Samen met zijn groot- groot- groot- groot- groot- grootoom Philip J. Fry (Billy West), de eenogige mutante Turanga Leela (Katey Sagal) en de kleptomane, sociopatische robot Bender (John DiMaggio) laat hij vanop zijn basis in New New York pakjes leveren in alle kwadranten van het universum, met hilarische gevolgen. Daarnaast wordt de administratie beheerd door pennenlikker Hermes Conrad (Phil LaMarr), heeft de professor een Chinese doctoraatsstudente Amy Wong (Lauren Tom) die compleet nymfomaan is, en wordt de rol van bedrijfsarts vervuld door de compleet incompetente krabachtige Decapodian John Zoidberg (ook weer Billy West). Verder loopt er nog een conciërge, Scruffy (David Herman), rond, waarvan niemand precies weet wat die uitvreet.
Futurama weet te scoren door humor met een groot nerd-gehalte zoals in 2-D Blacktop te combineren met ronduit platte grappen, met naast een lach af en toe ook een traan, zoals in de aflevering Game Of Tones, waarin Fry misschien kan worden herenigd met zijn al duizend jaar overleden familie... of toch niet. Er wordt danig ingespeeld op de actualiteit, ondanks het feit dat de reeks zich afspeelt in 3013, en de referenties naar tal van sciencefiction- en popculture-klassiekers zijn gewoon te talrijk om op te sommen. De laatste aflevering, Meanwhile, was een waardige afsluiter geweest voor de reeks, waarin we eindelijk Fry en Leela zien trouwen, maar Futurama zou Futurama niet zijn als daar voor de vervolgreeks op Hulu weer geen compleet van de pot gerukt vervolg op zou zijn gemaakt dat de continuïteit van de reeks op bijzonder creatieve wijze bokkensprongen laat maken.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Forty Percent Leadbelly: Bender wil in de voetsporen treden van folkzanger Silicon Red, en laat zijn roemruchte gitaar namaken door een 3D-printer. Zijn carrière komt echter niet van de grond, en Zoidberg adviseert hem om een tijdje tussen de échte spoorwegarbeiders te gaan wonen om inspiratie op te doen. Hij schrijft een liedje over hoe hij de vrouw van een arbeider inpikt, en die hem vervolgens probeert te doden; alleen lijkt alles wat hij in het liedje schrijft, om de één of andere reden ook écht te gebeuren.

Disclaimer: ANY RESEMBLANCE TO ACTUAL FUTURE IS PURELY COINCIDENTAL

2. 2-D Blacktop:
De professor heeft zodanig zitten sleutelen aan het Planet Express-ruimteschip, dat het ding rijp is voor de schroot. Leela wil een ander ruimteschip, een veiliger model, maar de professor wil het wrak ombouwen tot een straatracer. Als geheim wapen installeert hij een hyperdimensionale motor die de gebruiker toelaat om van dimensie te veranderen. Een dimensie hoger... of lager!
Disclaimer: PUT ON 2-D GLASSES NOW

3. T.: The Terrestrial:
Lrrr dringt erop aan dat zijn zoon Jrrr eindelijk eens leert hoe hij een planeet moet veroveren. Omdat Jrrr het hoofdenloze lichaam van Spiro Agnew verkoolt, kondigt president Nixon een handelsembargo af tegen Omicron Persei 8. De professor heeft echter als geneesmiddel voor zijn arthritis een plantje nodig dat alleen op Omicron Persei 8 groeit. Tijdens een expeditie om het plantje te gaan plukken, laat Bender per ongeluk Fry op de planeet achter. Fry wordt echter door Jrrr geadopteerd als huisdier.

Disclaimer: ONE OF THE 7^7 WONDERS OF THE FUTURE WORLD

4. Fry And Leela's Big Fling:
Fry en Leela willen eindelijk eens romantisch samenzijn, maar ze worden voortdurend lastiggevallen door hun teamgenoten. Daarom trekken ze er een weekje op uit naar een vakantieresort waar alle bediening door robothanden gebeurt. Spijtig genoeg zit ook Sean, een oud lief van Leela, in hetzelfde resort. Amy, Bender en dr. Zoidberg moeten intussen een pakje leveren op de Apenplaneet. Bij een bezoek aan de lokale dierentuin krijgen ze een onprettige verrassing...

Disclaimer: WATCH IT OR DIE TRYING
5. The Inhuman Torch: Bender redt eerder per ongeluk dan wat anders vijftien mijnwerkers in een heliummijn nabij de zon. De burgemeester benoemt daarop de staf van Planet Express als de nieuwe brandweer. Omdat het nieuwe korps telkens naar ergens moet uitrukken waar Bender net geweest is, vermoedt de rest van de crew dat Bender de branden zelf aansteekt om achteraf te kunnen pronken met zijn status als held. Bender heeft echter een andere verklaring, zij het een zéér ver gezochte.

Disclaimer: AS SEEN AT THE 1939 WORLD'S FAIR

6. Saturday Morning Fun Pit:
Richard Nixon kijkt op zaterdagmorgen cartoons, maar zijn kiezers morren. Bendy Boo And The Mystery Crew is te onnozel, Princess Purpleberry te plat commercieel, en G.I. Zapp te gewelddadig.

Disclaimer: BROUGHT TO YOU BY REGRETTO PERMANENT CLOWN MAKEUP
7. Calculon 2.0: Sinds de dood van Calculon trekt de soap All My Circuits op niks meer. Bender besluit om het lijk van Calculon op te graven, zodat de professor hem terug tot leven kan wekken. Maar de ongemakkelijke waarheid is dat Calculon passé is, en niemand meer zit te wachten op zijn staaltjes overacting.

Disclaimer: THE ONLY SHOW BROADCAST AT THE SPEED OF LIGHT

Disk 2:

8. Assie Come Home: Na een levering op een planeet vol bendegeweld is Bender beroofd van bijna al zijn onderdelen. De crew begint een tocht om alle stukjes Bender weer bij elkaar te sprokkelen, maar er ontbreekt één essentieel onderdeel: Benders shiny metal ass.

Disclaimer: FEATURING A NEW INVISIBLE CHARACTER WHO DOESN'T SPEAK
9. Leela And The Genestalk: Leela krijgt een ziekte die alleen mutanten treft, waarbij ze tentakels krijgt. Fry probeert het Planet Express-schip te verkopen om met het geld geneesmiddelen te kopen, maar hij laat zich naaien en laat zich twee 'magische' bonen aansmeren. De bonen beginnen echter te groeien, en geven uit op een geheim genetisch manipulatie-laboratorium van Mom.

Disclaimer: SPOILER ALERT: ROBOTS AND WHATNOT

10. Game Of Tones:
Er nadert een schip de aarde, en het produceert daarbij geluiden waardoor de aardkorst dreigt open te scheuren. Fry meent dat hij de melodie al eens heeft gehoord, met name op 31 december 1999. De professor hangt hem aan een droommachine, waardoor hij die avond kan herbeleven om zo de oorsprong van de tonen te achterhalen. Fry brengt echter liever zijn laatste avond door met zijn familie.

Disclaimer: IF UNABLE TO SEE THIS MESSAGE, TURN ON FUTURAMA NOW
11. Murder On The Planet Express: Zowel Bender en Frey, Amy en Leela en Hermes en Zoidberg hebben onderling ruzie. De professor stelt voor om op een teambuilding-retraite te gaan om de onderlinge sfeer te verbeteren en iedereen elkaar opnieuw te laten vertrouwen. Aan boord is er echter een mensenetend monster aanwezig.

Disclaimer: #1 RATED SHOW IN UNIVERSE 3

12. Stench And Stenchibility:
Doctor Zoidberg wordt verliefd op bloemenverkoopster Marianne, die als enige de dokter kan luchten omdat ze geboren is zonder reukzin, en dus zijn afzichtelijke stank niet kan ruiken. Als bloemenverkoopster wil ze echter graag weten hoe bloemen ruiken. Zoidberg kan haar eventueel opereren; maar dat betekent ineens de doodsteek voor zijn relatie. Bender probeert intussen een tapdanscompetitie te winnen van een schattig klein meisje dat even verdorven blijkt als hijzelf.

Disclaimer: NOT THE EPISODE WITH THE DEAD DOG
13. Meanwhile: Na een bijna-doodervaring besluit Fry om Leela ten huwelijk te vragen. Wanneer hij verkeerdelijk aanneemt dat ze niet op zijn verzoek ingaat, gooit Fry zich van de Vampire State Building. Alles blijkt echter een misverstand, en dankzij een apparaatje van de professor waarmee je tien seconden terug in de tijd kan reizen, draait Fry's zelfmoordpoging uit tot een oneindige tijdlus. Hoe kan hij die verbreken?

Disclaimer: AVENGE US

BEELD EN GELUID

De technische kwaliteit van de aflevering laat niets te wensen over. Zeker op Blu-ray zien we de mooie en heldere animatie zo goed mogelijk uitgewerkt, met een mengeling van traditionele handgetekende animatie en CGI. De aflijning is zeer scherp en de primaire kleuren zijn zo stabiel als maar kan zijn. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track pakt uit met leuke effecten, alhoewel je natuurlijk vooral met cartoongeweld te maken krijgt. Er is een Engels CC-ondertitelingsspoor aanwezig.
EXTRA'S
Alle afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaar. Game Of Tones heeft er zelfs twee. Precious trimmings: A collection of deleted scenes (16:06) bevat in totaal 25 verwijderde scènes. In Futurama University (24:27) krijgen we een mooie collectie aan productie-informatie, en in Inside Futurama: The writer's room of tomorrow (13:25) neemt regisseur Patric Verrone ons mee in het inner sanctum van de Futuramaproductie: bij de scenaristen die zich rot amuseren. De disks zitten in een onhandige kartonnen verpakking (dat één van de scenaristen van de reeks Kirsten Gore, kleindochter van klimaatpaus Al is, zal daar niet vreemd aan zijn).

CONCLUSIE

All glory to the Hypnotoad! Futurama is herrezen, en alhoewel het even koffiedik kijken is om te weten of de afleveringen van Hulu ook op schijf komen, hebt u hier alvast een zoethoudertje om u voor te bereiden op nog méér galactische onzin.


coverStudio: Fox

Regie: Raymie Muzquiz, Edmund Fong, Lance Kramer, Peter Avanzino, Stephen Sandoval, Frank Marino, Crystal Chesney-Thompson
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Tress MacNeille, Maurice LaMarche, Phil LaMarr, Lauren Tom, David Herman, Frank Welker

Film:
10/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2013

Leeftijd:
NR

Speelduur:
281 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0245438586839


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Frans Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 14 audiocommentaren
• 25 deleted scenes "Precious trimmings: A collection of deleted scenes"
• Documentaire "Futurama University"
• Documentaire "Inside Futurama: The writer's room of tomorrow"

Andere recente releases van deze maatschappij