:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LUCA
LUCA (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-10-10
FILM
Zeemonster Luca Parugo (Jacob Tremblay) koestert een ziekelijke fascinatie voor het leven op het landoppervlak - tot daar feitelijk hetzelfde uitgangspunt als The Little Mermaid. Anders dan Ariel veranderen de zeemonsters vanaf het moment dat ze niet meer in contact komen met water in gewone mensen. Op land sluit Luca vriendschap met Alberto Scorfano (Jack Dylan Grazer), nog een zeemonster dat het leven op het land al langer gewoon is, omdat hij geen ouders meer heeft en feitelijk de hele dag zijn zin kan doen. Alberto is geobsedeerd door scooters van het merk Vespa, en de twee jongens dromen ervan om op de geroemde Italiaanse scooter de wereld rond te trekken.
Luca's ouders Lorenzo (Jim Gaffigan) en Daniela (Maya Rudolph) zitten echter achter Luca's veren, pardon, vinnen, aan en dreigen ermee om hem mee te laten gaan naar de diepe zee met zijn oom Ugo (Sacha Baron Cohen), een lantaarnvis, om hem maar zo ver mogelijk van het oppervlak te blijven. Om uit de klauwen van zijn ouders te blijven, reizen Luca en Alberto naar het nabijgelegen vissersdorpje Portorosso - een samentrekking van Portovenere en Monterosso - in de hoop daar niet op te vallen tussen de menigte. Ze maken er kennis met Guilia Marcovaldo (Emma Berman), de dochter van de éénarmige visser Massimo (Marco Barricelli). Guilia wil graag meedoen met de jaarlijkse triatlon (zwemmen, fietsen en pasta eten - het is een beetje een Italiaanse variant), en met de komst van de twee jongens kunnen ze meedoen als team. Luca en Alberto klussen bij Massimo bij om het inschrijvingsgeld te betalen. Ze moeten het dan wel opnemen tegen de snoever van het dorp, de no good punk Ercole Visconti (Saverio Raimondo), die van plan is de race voor de zesde opeenvolgende keer te winnen, en alle concurrentie meedogenloos uit de weg wil ruimen. Terwijl het drietal traint, ontstaat er een breuk in de vriendschap tussen Luca en Alberto, wanneer die eerste kennelijk geen haast meer heeft om op een Vespa de wereld in te trekken...
Santa Mozzarella! Het team achter Coco levert weer een mooie coming-of-age af, een ode aan films als Malèna en Cinema Paradiso. Weliswaar zien de Amerikanen Italië iets te stereotiep als één groot vakantiedorp, gevuld met ijsjes en scooterritjes, en lijkt voor hen heel Italië op de streek rond Cinque Terre, maar net als Coco is dit verhaal over volwassen worden, gekruid met een streepje bovennatuurlijkheid, een lust om te beleven. Het is niet helemaal duidelijk in welk tijdvak de film zich precies afspeelt, maar dat is geen hinderpaal, integendeel, het draagt bij aan de universaliteit. Enige hint is een filmaffiche voor Roman Holiday die ergens in de achtergrond te zien is, wat zou kunnen duiden op de jaren '50 - het kan natuurlijk ook een herneming zijn. Pixar is de laatste jaren van de gewoonte afgestapt om de éne sequel na de andere uit te brengen, en na Onward en Soul kiest de animatiestudio opnieuw voor originaliteit, en bewijst dat je met een redelijk simpel verhaal (meedoen aan een wedstrijd om een Vespa te winnen) ver kan komen, als het hart maar op de juiste plaats zit.
Luca is een ode aan de vriendschap met sympathieke personages die allemaal op zoek zijn naar wat hen heel maakt, aanvankelijk het bezit van een Vespa, maar gaandeweg ontdekken de protagonisten dat ze nog andere behoeften hebben in het leven: in het geval van Luca scholing en in het geval van Alberto een vaderfiguur. De personages zijn mooi vormgegeven, zowel vormelijk als inhoudelijk, en door hun ogen ontdekken we een ongerept stukje Italië met een zalige laissez-faire, laissez-passer-mentaliteit, gekruid met een snuifje lokale folklore en het bijhorende bijgeloof. Bij Pixar kunnen ze bovendien als geen ander rijkgevulde, kleurige decors uit hun computer toveren, zelfs als, zoals bij Luca het geval was, de digitale artiesten omwille van de coronamaatregelen hun werk moesten indienen vanop afstand. Kortom, een dikke aanrader!

BEELD EN GELUID

Ja hoor, we zijn stelselmatig bezig om onze Pixar-collectie te vervangen door 4K-versies, en nu is Luca aan de beurt. De Blu-raypresentatie was al goed, maar de UHD doet er qua kleurdiepte nog een schepje bovenop, en dankzij de HDR zijn onder meer de tinten blauw van de zee en de kleurrijke beplaastering van de huisjes in Portorosso nog een beetje uitgediept. De film leent zich natuurlijk zeer goed tot degelijke beelden, en ware het niet dat de personages duidelijk wat cartoonesk ontworpen zijn, je zou haast gaan denken dat Pixar zijn computerfilms mengt met fotorealistische beelden. We zien ook een toename in details op kledij en gelaatsuitdrukkingen, zoals de oneffenheden op huid. Kort samengevat, de beeldkwaliteit verantwoordt een upgrade naar 4K. Het geluid is dan weer weergegeven in een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track, die niet veel verschilt van d DTS-HD MA 7.1-track op de Blu-ray. Wel verheugt het ons dat Disney eens een schijf produceert waarbij het geluid niet te stil staat. Veel speciale ruimtelijke effecten bevat de film niet, behalve dan misschien tijdens het fietsonderdeel van de triatlon, maar de track is solide, evenwichtig en goed verstaanbaar. De subwoofer wordt niet danig veel benut, maar een relaxte film als Luca heeft daar geen behoefte aan. Daarnaast krijgen we doorheen de film geregen enkele leuke Italiaanse meezingertjes die netjes in het geheel verweven zitten. De veelheid aan geluidsformaten lijkt ons op het eerste gezicht niet erg nuttig.
EXTRA'S
De Blu-rayschijf bevat hetzelfde bonusmateriaal als de Beneluxversie, zij het zonder Nederlandse ondertitels. Qua extra's is de tijd van goedgevulde schijven bij Disney al lang achter de rug. We moeten het voornamelijk stellen met drie korte featurettes. In Our Italian Inspiration (14:21) toont regisseur Enrico Casarosa samen met zijn crew op studiereis om inspiratie op te doen. U mag eens raden waar ze naartoe zijn gegaan, maar het zijn niét de steppen van Siberië. Secretly a Sea Monster (12:23) staat stil bij het karakterontwerp van de zeemonsters die van gedaante veranderen eens ze op het droge zijn, en Best Friends (7:15) gaat over het centrale thema van vriendschap tijdens de kindertijd. Er zijn zes redelijk uitgevleesde verwijderde scènes met optionele inleiding (30:30) en drie trailers (6:13). En natuurlijk moet u zich vooraleer de schijf opstart, door een hoop vervelende cross-promotionele trailers wurmen. Het blijft nog altijd een Disney-schijf, of wat had u gedacht?

CONCLUSIE

Luca is één van de betere Pixarfilms van de afgelopen jaren, vooral omdat de studio uitpakt met een origineel, niet te ver gezocht verhaal dat in een mooie setting kan geplakt worden. Als u opteert voor de 4K-versie, dan krijgt u vooral beter beeld.


coverStudio: Disney

Regie: Enrico Casarosa
Met: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Saverio Raimondo, Maya Rudolph, Marco Barricelli, Jim Gaffigan, Sacha Baron Cohen

Film:
10/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
2021

Leeftijd:
U

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418592660


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital Plus 7.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Frans, Italiaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Our Italian Inspiration"
• Documentaire "Secretly a Sea Monster"
• Documentaire "Best Friends"
• 6 verwijderde scènes met inleiding
• 3 trailers
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij