:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR WARS EPISODE II - ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS EPISODE II - ATTACK OF THE CLONES (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-11-21
FILM
De ondertussen tot senator benoemde Padmé Amidala (Natalie Portman) overleeft op het nippertje een aanslag, net op het ogenblik dat enkele Federaties zich desnoods met geweld willen afscheuren van de Republiek, en Amidala net eenheid bepleit. De Jedi-raad besluit om Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) en de intussen volwassen geworden Anakin Skywalker (Hayden Christensen) te laten instaan voor de bescherming van Padmé. Tijdens hun bewakingsopdracht wordt er een tweede, nogal drieste aanslag op Padmés leven gepleegd. Obi-Wan gaat op zoek naar de mogelijke verspreiders van de gifpijltjes die werden gebruikt om de huurling die Padmé moest doden, om het leven te brengen, Anakin moet intussen Padmé bewaken op Naboo. Dit laatste is echter het equivalent van de kat bij het spek zetten, want Anakin ziet de kans schoon om heel wat te rollebollen met Padmé in de groene pittoreske weiden van Naboo, en haar zijn liefde te verklaren.
Anakin blijft echter nachtmerries houden over het lot van zijn moeder Shmi (Pernilla August), die achtergelaten werd op Tatooine. Tegen de bevelen in vertrekt het duo naar de zandplaneet, waar voor het eerst de duistere kant van Anakins persoonlijkheid zich manifesteert wanneer hij de Tusken Raiders afslacht die zijn moeder hebben vermoord. Obi-Wan is intussen op Kamino verzeild, waar een soort van esoterische bewoners een leger van klonen heeft gefabriceerd, die allemaal genetisch identiek zijn aan de premiejager Jango Fett (Temura Morrison), en dit op verzoek van een Jedi die al tien jaar dood is. De Jedi-orde weet niet goed wat ze met het leger moeten aanvangen, maar alleszins weet Jango Fett er meer over. Die lokt Obi-Wan naar de planeet Geonosis, waar de leider van de onafhankelijkheidsbeweging, graaf Dooku (Christopher Lee), samen met andere legers een verdrag wil sluiten om de Republiek omver te werpen met een gigantisch droidleger. De Trade Federation wil als betaling het hoofd van hun aartsvijand Padmé op een schaaltje. Obi-Wan, Anakin en Padmé worden gevangen genomen door Dooku en zullen geofferd worden tijdens een publieke terechtstelling. De Jedi-orde heeft geen andere keus dan aan kanselier Palpatine volmacht te geven om het klonenleger te gebruiken. Palpatine belooft dat hij onmiddellijk de macht zal neerleggen zodra de oorlog bedwongen is, maar die belooft een lange strijd te worden. In een laatste, wanhopige poging om Dooku uit te schakelen komt het tot een treffen tussen Obi-Wan, Anakin (die een hand verliest), en Yoda (Frank Oz). Dooku kan echter ontsnappen en brengt het meest waardevolle object op Geonosis naar zijn meester op Coruscant: de plannen van een onverslaanbaar wapen dat de Death Star heet.
Attack Of The Clones is duidelijk een stap omhoog na The Phantom Menace. Essentieel worden twee plotlijnen met elkaar verweven: de zoektocht van Obi-Wan naar het klonenleger en de opbloeiende romance tussen Anakin en Padmé. Er valt weliswaar iets te zeggen tegen de houterige acteerstijl van Hayden Christensen, die niet voor niets tegenwoordig in de vergetelheid weggedeemsterd lijkt te zijn. Daartegenover staat dat de film een opeenvolging is van goeie set pieces, met als hoogtepunt alle scènes waarin wijlen Christopher Lee zijn opwachting maakt. Ook het ruwweg eerste halfuur, waarin Obi-Wan en Anakin jacht maken op de dader van een aanslag op Padmé, is qua mise-en-scène nagenoeg perfect. Veel scènes hebben een hoge wow-factor; voor het eerst in de saga duiken we in de onderbuik van de grootstad-planeet Coruscant, en ook de arena-strijd op Geonosis is strak geregisseerd, maar misschien een klein beetje te lang. Hoe dan ook heeft de film een duidelijke verhaalboog die in The Phantom Menace soms ontbrak, wat we belonen met een half puntje méér.
BEELD EN GELUID
Attack Of The Clones is chronologisch de eerste film die volledig digitaal geschoten werd, waardoor het beeld een stuk beter is geworden dan The Phantom Menace. Vooral de speciale effecten, zoals de monsters die in de arena van Geonosis aantreden, voelen naadlozer aan, en snel bewegende fases, zoals het duel tussen Dooku en Yoda, verlopen zonder nadelige artefacts. Al bij al heeft deze film een properdere print, wat we vooral merken in de woestijnscènes op Tatooine. In het donker zijn meer details zichtbaar, wat we onder meer kunnen aanschouwen in de scènes waarin Anakin de Tusken Raiders aanvalt, en op de zweetdruppeltjes die Anakin tijdens zijn nachtmerries heeft. De kleuren zijn niet overdreven intens, maar onder meer de fluoriscerende lichtzwaarden (nu ook verkrijgbaar in rood en paars) zijn netjes. De Dolby Atmos-track is impressionant, en Attack Of The Clones leent daar zich ook goed toe, met de diverse actiesets, die vertrekken vanuit de wilde achtervolging in het spitsuur op Coruscant en eindigt met de totale aanval in de arena van Geonosis. Ook de regenstormen op Kamino en het daarop volgend duel tussen Obi-Wan en Jango Fett klinken voldragen. Het hoogtepunt blijft voor mij het gebruik van de sonische granaten die Jango Fett in het asteroïdenveld tegen Obi-Wan inzet. Hoe dan ook is de geluidstrack een plezier van begin tot einde, zij het dat u Disneygewijs uw volume hoog genoeg moet zetten.

EXTRA'S

Een deel van het bonusmateriaal, dat op een aparte schijf staat, vonden we reeds terug op de Complete Saga-versie, maar als u een completist bent, dan hebt u intussen al een versie of vijf van Star Wars in huis om volledig te zijn. De extra's die op voornoemde release waren onderverdeeld onder "Coruscant," "Naboo," "Tatooine" en "Geonosis" zijn hier samengevoegd.
De Blu-rayschijf met de film bevat twee audiocommentaartracks. De eerste bevat bijdragen van regisseur George Lucas, producent Rick McCallum, co-editor Ben Burtt en drie verantwoordelijken voor de speciale effecten, namelijk Rob Coleman, Pablo Helman, John Knoll en Ben Snow. Het commentaar is gevarieerd en biedt enkele leuke weetjes, maar blijft bij momenten wat technisch, en bestaat net als het commentaar op The Phantom Menace uit bij elkaar geplakte, apart opgenomen stukjes. Een tweede audiocommentaar bevat opnieuw bijdragen van cast en crew, en is duidelijk opgediept uit het archief, want het is overduidelijk een collage.

Dan gaan we naar de uitgebreide bonusschijf, en die vangt al meteen aan met een nieuwe featurette. Conversations: Sounds In Space (6:19) onderstreept de bijdrage van geluidseffecten-manschappen Ben Burtt en Mathew Wood. Discoveries From Inside: Costumes Revealed (4:34) is een tweede nieuwe featurette, waarin J.W. Rinzler en Laela French eens door de kleerkast met de iconische kostuums uit de franchise grasduinen, waarbij we onder meer het legendarische Darth Vader-kostuum te zien krijgen. The Art Of Attack Of The Clones (6:07) is de laatste van een trio nieuwe featurettes, en neemt ons mee achter de schermen voor het set design van de nieuwe werelden in deze film.

Dan volgt de Legacy Content, met om te beginnen de van de dvd gerecycleerde From Puppets to Pixels: Digital Characters in Episode II (52:21). Hierin wordt vooral gefocust op het feit dat voor deze tweede film minder werd gewerkt met praktische effecten en meer met digital effecten, wat we onder meer merken bij het design van Yoda. Deze werd in The Phantom Menace nog met een pop gestalte gegeven, en het is pas achteraf voor de Blu-rayrelease dat deze werd vervangen door een digitale shot. State of the Art: The Previsualization of Episode II (23:28) neemt ons mee achter de schermen voor de previsualisatie van de prequelfilms, waarbij eens te meer het verschil met de klassieke trilogie wordt onderstreept. We krijgen een gedetailleerde beschrijving van enkele key scenes uit de film.
Dan volgen de échte historische archiefstukken, en die beginnen met Films Are Not Released: They Escape (25:39), een bijdrage over de geluidseffecten van de film, en hoe deze onder meer vermengd worden met de dialogen, de dialogen in het alienese, en de muziek. De ILM Episode II Visual Effects Breakdown Montage (3:32) toont op muziek een aantal special effects scènes van pré-productie tot afgewerkte scène. Daarna volgt een peloton Interviews, met eerst een Coruscant Overview (3:56), gevolgd door een interview met acteur Ewan McGregor (1:12). Dan volgen een Naboo Overview (3:09), een Tatooine Overview (3:55) en een Geonosis Overview (3:35) met daar achteraan een interview met acteur Hayden Christensen (1:29). Blue Screen Acting (3:38) toont ons vooral het vermogen van de acteurs om zonder achtergronden hun ding te doen. Er zijn 9 verwijderde scènes (13:49) toegevoegd, en dan volgt in The Collection al het historisch gepubliceerde materiaal dat de samenstellers niet in een ander kopje onderverdeeld kregen. We sommen gewoon even op, want de meeste titels spreken voor zichzelf: Dexter Jettser Maquette (3:02), Zam Wesell Speeder Concept Model (2:30), Youngling Outfit & Helmet Costume (1:59), Zam Wesell Costume (2:41), Shaak Maquette (2:38), Anakin Outland Peasant Costume (with Cloak) (0:39) en Anakin Outland Peasant Costume (without Cloak) (0:44), analoog daaraan Padmé Outland Peasant Costume (with Cloak) (0:44) en Padmé Outland Peasant Costume (without Cloak) (0:44), C-3PO Costume (3:28), Tusken Raider Woman Costume (3:08), Tusken Raider Child Costume (3:08), Geonosian Maquette (2:37), Acklay Maquette (2:31), Nexu Maquette (3:33), Reek Maquette (2:28), Padmé Trip to Geonosis Costume (with Unused Headdress) (2:06), Jango Fett Costume (2:54), Super Battle Droid Maquette (2:29), Geononis Arena Maquette (3:10), Republic Gunship Model (2:49) en tot slot een Clone Trooper Maquette (2:52). Er is ook nog een statische pagina met info.

Hiermee hebt u zowat alle bonussen uit de Complete Saga die specifiek waren aan Episode 2. U houdt echter die vorige versie best bij voor de uitgebreide disk 9 met documentaires en spoofs.

CONCLUSIE

Attack Of The Clones heeft een meer volwassen toon dan zijn voorganger, alhoewel vooral de romancescènes soms wat klef zijn. Het is te merken dat deze film vooral digitaal geschoten is, en op 4K komt dat goed naar voor.
Deze uitgave is ook in een compleetbox te krijgen met delen 1 tot en met 9.


coverStudio: Disney

Regie: George Lucas
Met: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Anthony Daniels, Samuel L. Jackson, Ian McDiarmid, Kenny Baker, Pernilla August, Frank Oz, Christopher Lee

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2002

Leeftijd:
PG

Speelduur:
143 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418568948


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Frans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 audiocommentaartracks
• Documentaire "Conversations: Sounds In Space"
• Documentaire "Discoveries From Inside: Costumes Revealed"
• Documentaire "The Art Of Attack Of The Clones"
• Legacy Content:
- Documentaire "From Puppets to Pixels: Digital Characters in Episode II"
- Documentaire "State of the Art: The Previsualization of Episode II"
- Documentaire "Films Are Not Released: They Escape"
- ILM Episode II Visual Effects Breakdown Montage
- Interviews
- 9 verwijderde scènes
- The Collection
• "Info" text

Andere recente releases van deze maatschappij