:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST BOYS, THE
LOST BOYS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-11-22
FILM
In Santa Carla kom je maar beter nooit terecht. De kuststad wordt bewoond door rare snuiters (wat in deze film een synoniem is voor goths), het aantal vermiste personen is er niet bij te houden en er leven zo waar ook nog vampiers. Een halve waarheid, want Santa Carla is gewoon een fictief stadje dat verzonnen is door de scenarioschrijvers Janice Fischer en James Jeremias, maar alles is gebaseerd op Santa Cruz, dat vanwege 28 (!) zeer brute moorden in het begin van de jaren '70 in 30 maanden de bijnaam kreeg van "The Murder Capital Of The World". Michael Emerson (Jason Patric) en Sam Emerson (Corey Haim) hebben geen keus. Door een scheiding kan hun moeder Lucy (Dianne Wiest) alleen maar intrekken bij haar vader (Barnard Hughes). Het duurt niet lang vooraleer de twee broers kennismaken met een vreemde, vrij crapuleuze bende die onder leiding staat van David (Kiefer Sutherland). Schorem dat je maar beter vermijdt, zeker als het bloedzuigers blijken te zijn. Helaas wordt Michael verliefd op de schone van het dorp, Star (Jami Gertz), en is er geen ontsnappen meer aan.
The Lost Boys is een film die vaak hoge scores krijgt en veel daarvan heeft met nostalgie te maken. Regisseur Joel Schumacher (Veronica Guerin, Tigerland, Batman Forever, St. Elmo's Fire) koos namelijk voor een goth setting, een muziekgenre dat in 1987 zijn hoogdagen beleefde. Niet alleen lopen de vampiers vol gesmeerd met make-up, maar ook de soundtrack heeft een duistere tint zoals de begintune People Are Strange, het befaamde nummer van The Doors maar hier gebracht door treurwilgen Echo & the Bunnymen. De donkere sfeer van de film botst soms met de kwajongenstreken die zeer hard doen denken aan The Goonies. Dat is niet zonder toeval want niet alleen zat Corey Feldman twee jaar eerder in deze film, maar de producent van The Lost Boys was Goonies-regisseur Richard Donner die oorspronkelijk van plan was om de film zelf te regisseren, maar toen de productie in het slop zat, toch verder ging met Lethal Weapon en Joel Schumacher voor deze klus inhuurde. Een dualiteit die je merkt en de film niet altijd ten goede komt, maar door de fans - hoe kan het ook anders - omarmd wordt met de mantel der liefde.
Deze horrorkomedie, die eigenlijk pas op het einde door nepbloed wat goor wordt, heeft een voor die tijd vrij indrukwekkende cast met voorop de twee Corey's. Corey Haim vindt zijn vertolking nog altijd één van de beste persoonlijke momenten in zijn leven, terwijl Corey Feldman bijna niet in de film zat omdat hij in die tijd worstelde met een cocaïneverslaving. Op een dag was Haim zelfs niet in staat was om verder te filmen, waardoor Schumacher hem ontsloeg, maar na de nodige excuses hem verder liet werken.
Sowieso is The Lost Boys heerlijke nostalgie-nonsens al was het maar omdat een deel van het verhaal zich afspeelt in een videotheek, en wat kun je verkeerd doen met een film waarin een husky speelt die Nanook heet? Niemand die daar in de jaren '80 van wakker lag, en de film kreeg met The Lost Boys: The Tribe een ongevraagd vervolg met Angus Sutherland in de hoofdrol, inderdaad broer van. Moest je trouwens tijdens de zomer op de Santa Cruz Beach Boardwalk in Santa Cruz terechtkomen, kan je de film op het strand gratis meepikken, want die wordt daar elk jaar vertoond.

BEELD EN GELUID
Ondertussen is The Lost Boys te vinden op 4K, maar voor wie dit niet per se is er deze oudere Blu-ray die je nog gemakkelijk kan vinden. De detaillering laat soms vaak te wensen over vandaar onze toch wat lagere score. De kleuren zijn onnatuurlijk maar dat komt door het donkere gotische karakter van de film. Storingen zijn niet merkbaar. De geluidsband is een goed werkende Dolby True HD 5.1 die vol staat met goth-popsongs.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE
Wie de jaren '80 niet heeft meegemaakt zal het misschien niet begrijpen waarom deze film zo hoog aangeschreven staat, want al bij al is het sullig en kun je moeilijk van een spannend verhaal spreken. Wie dat wel deed zal zich ongetwijfeld hiermee amuseren.coverStudio: Warner

Regie: Joel Schumacher
Met: Corey Feldman, Jami Gertz, Corey Haim, Edward Herrmann, Barnard Hughes, Jason Patric, Kiefer Sutherland, Dianne Wiest

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321806216931


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij