:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DETECTIVE KNIGHT 1 - ROGUE
DETECTIVE KNIGHT 1 - ROGUE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-11-28
FILM
De aan lager wal geraakte American football-speler Casey Rhodes (Beau Mirchoff) pleegt in Los Angeles samen met drie collega-atleten een brutale overval op een geldtransport. Wanneer de politie ter plaatste arriveert, ontstaat er een vuurgevecht waarin agent Eric Fitzgerald (Lochlyn Munro) levensgevaarlijk wordt gewond. Zijn partner, agent James Knight (Bruce Willis) bijt zich samen met zijn collega Godwin Sango (Jimmy Jean-Louis) vast in de zaak, en ze vinden alvast dat bij een reeks gelijkaardige overvallen telkens een privévliegtuig van bookmaker Winna (Michael Eklund) klaar heeft gestaan om de overvallers naar veiliger oorden te versassen. Terwijl de overvallers de winst verdelen, ontstaat er onenigheid, want Casey wil niet langer samenwerken met één van de andere overvallers, de schietgrage Mercer (Corey Large). De bende maakt zich al op voor een volgende overval, waarbij ze een zeldzaam honkbalplaatje uit een veilinghuis willen stelen. Knight heeft echter bloed geroken, en alhoewel de politie van New York niet met hem wil samenwerken, doet de man zijn reputatie eer aan om eerst te schieten en dan pas vragen te stellen.
Regisseur Edward Drake heeft tussen 2022 en 2023 in sneltempo drie B-films in elkaar gebokst met als voornaamste bedoeling een laatste keer een forum te bieden aan actiester Bruce Willis. Sinds de acteur werd gediagnosticeerd met frontotemporale dementie rijgt de man het éne actievehikel aan het andere aan elkaar, kwestie van zijn pensioenfonds nog wat te spijzen zo lang dat nog mogelijk is, en deze Detective Knight-trilogie zal allicht de geschiedenis ingaan als één van Willis' laatste projecten. Vooraleer zijn ziekte aan de pers uitlekte werden er al serieuze vraagtekens geplaatst bij Willis' carrièrekeuzes, maar de man kan ook op begrip rekenen nu duidelijk is geworden waarom. De man kon ten tijde van Detective Knight alleen nog acteren met een oortje waarin zijn teksten werden gesouffleerd, en als we de gespecialiseerde pers mogen geloven, is dat nu zelfs te hoog gegrepen, en kan Willis nog amper twee woorden na elkaar zeggen.
Het is dan ook pijnlijk om de man bezig te zien: de acteur is afgeleefd, van zijn legendarische charisma blijft niet veel meer over, en alhoewel deze film om hem draait, is hij er amper in te zien, en is de man wellicht niet meer in staat om méér bij te dragen aan de franchise dan dit. Speciaal om hem eer te betonen mag hij nog eens in de laatste shootout zijn legendarische woordje motherfucker debiteren, waarmee hij middels de Die Hard-franchise wereldberoemd werd. Wat de film zelf betreft, deze neemt een bliksemstart, maar verzandt in de tweede speelhelft in een hoop onlogische actie waarbij de acteurs een beetje verloren door elkaar lopen. En dat is jammer, want met een beetje een vastere regisseurshand viel hier een B-film van te maken die niet moest onderdoen voor wat pakweg Gerard Butler tegenwoordig met meer succes aflevert.

Beschouw de Detective Knight-films dan maar best als een ererondje voor Bruce Willis. Het is alleszins geen gastronomische topmaaltijd die we voorgeschoteld krijgen, maar het heeft soms toch nog wel de nostalgische smaak van weleer.
BEELD EN GELUID
Er werd niet heel veel aandacht aan beeld en geluid gespendeerd, nochtans is er met de transfer niks mis. De film werd alleen denkelijk met heel weinig middelen gedraaid, waardoor er van verfijning geen sprake is. Veel van de shootouts zijn zelfs volledig digitaal getrukeerd omdat de film in dezelfde studio werd gedraaid als Rust, de film waarbij onfortuinlijk genoeg acteur Alec Baldwin een studiomedewerker heeft doodgeschoten. Er zitten wat compressie-artefacts in de openingsscène, en de kleuren zijn nergens erg geprononceerd. De schijf staat op een single layer-schijf die maar voor tweederde vol staat, dus een betere transfer had misschien tot de mogelijkheden behoord. Misschien ook niet. We krijgen een DTS-HD MA 5.1-track die wat stuurloos en vooral bij momenten gewoon luid klinkt. De dialogen zijn nochtans goed verstaanbaar.

EXTRA'S

Bonusmateriaal is niet aanwezig. Ik kan me indenken dat de medische toestand van Bruce Willis niet iets is waar je graag mee uitpakt.

CONCLUSIE

Detective Knight 1: Rogue is het eerste deel in een trilogie die vooral moet dienen om Bruce Willis waardig uitgeleide te doen. Deze schijf is een cheapie, net zoals pakweg Willis' twintig vorige films, en Edward Drake is niet de beste regisseur aller tijden. Motherfucker nog aan toe.


coverStudio: The Searchers

Regie: Edward Drake
Met: Bruce Willis, Lochlyn Munro, Jimmy Jean-Louis, Corey Large, Michael Eklund, Johnny Messner

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461879868


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij