:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MASK OF ZORRO, THE
MASK OF ZORRO, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-01-22
FILM
Volksheld Zorro (Anthony Hopkins) is in werkelijkheid de edelman Don Diego de la Vega, een held met een vlijmscherpe sabel en een zeer gehoorzaam (?) paard die de gewone muchacho's en muchacha's in Californië beschermt tegen de strapatsen van de kwaadwillige gouverneur Don Rafael Montero (Stuart Wilson). Aan zijn geheime missie komt abrupt een einde wanneer na een zoveelste publieke vernedering Montero Zorro te pakken krijgt; één van Montero's soldaten laat een schot afgaan, en Zorro's vrouw Esperanza (Julieta Rosen) vangt ongewild de kogel op. Wat de soldaat in kwestie instant zijn kop kost. Om Zorro's moreel voorgoed te breken neemt Montero hem bovendien nog zijn pasgeboren dochter Elena af en hij dumpt Zorro in een groezelige gevangenis.
Wanneer de la Vega twintig jaar later kan ontsnappen, kruist zijn pad dat van de niet al te bijdehandse desperado Alejandro Murrieta (Antonio Banderas), die een blinde haat koestert tegen Montero en vooral zijn rechterhand, kapitein Harrison Love (Matt Letscher), die zijn broer Joaquín (Victor Rivers) heeft vermoord. Alejandro is echter een ongeleid projectiel, kan zelfs niet vechten als hij niét bezopen is, en dan zijn er nog een paar zaken op te merken over zijn persoonlijke lichaamshygiëne, om het nog deftig te houden. De la Vega neemt echter de taak op zich om de jonge vechtersbaas te leren zichzelf in de hand te houden, en hij leidt hem op als de nieuwe, blijkbaar uit de dood herrezen Zorro. Wanneer hijzelf de kans krijgt om Montero te doden, ziet hij hoe die zijn dochter Elena (Catherine Zeta-Jones) heeft aangenomen als zijn eigen vlees en bloed, en hoe het kind volkomen in de veronderstelling leeft dat Montero haar echte vader is. Het zal dus afwachten worden of de nieuwe Zorro op zijn taak is voorbereid; Alejandro wordt intussen bij zijn eerste infiltratiepoging in het wereldje van de machthebbende dons ook verliefd op Elena, wat de vergelijking nog wat moeilijker op te lossen maakt.
The Mask Of Zorro is een nette avonturenfilm die misschien iets te veel steunt op regelmaat en voorspelbaarheid om écht het verschil te kunnen maken, maar er in gaat als een zoet broodje. De film, die overigens wat ernstiger is dan zijn opvolger, het burleske The Legend Of Zorro, is een mooie mix van romantiek, avontuur en humor, waarin vooral Antonio Banderas de leukste thuis mag spelen, en dat met brio doet. De kijker wordt vooral niet te veel vermoeid met moeilijke hersenkronkels wie nu feitelijk de goeie is en wie de slechte. Hersenloze avonturenfilms als deze mogen de laatste jaren wat uit de smaak van het publiek gevallen zijn, essentieel valt er op de productie van deze prent niets aan te merken. Het idee van het masker van Zorro te laten doorgeven van een oudere meester naar een jongere leerling doet alleszins geen afbreuk aan de televisiereeks uit de jaren stillekes. Naast Banderas zijn Anthony Hopkins en Catherine Zeta-Jones ook beiden in topvorm, en trekken hun rol aan als een op maat gemaakte handschoen. Maar het is vooral aan de details zoals de zwaardchoreografie en het ballet van ontploffingen te merken dat de producenten dit project na tientallen jaren afwezigheid van de Man met de Cape met veel liefde terug op de sporen hebben gezet.
BEELD EN GELUID
The Mask Of Zorro is in tegenstelling tot zijn sequel hier nog uitgebracht op UHD, toen Sony nog brood zag in de Beneluxmarkt. Wel betreft het een release met alleen maar een UHD, dus voor een Blu-ray zal u een aparte aanschaf moeten doen, ofwel uitwijken naar de Franse, Engelse of Amerikaanse versie. De beeldkwaliteit van deze Sony-release is werkelijk magnifiek. De warme kleurenpracht van de natuur van Mexico ziet er heerlijk uit, en wordt door de Dolby Vision nog eens eens zo genuanceerd naar voren gebracht. Het geheel ziet er vitaal en scherp uit, en nergens gaan er details verloren of krijgen we minderwaardige compressie aan details zoals de kostuums van deze swashbuckler. Vooral het schaduwdetail is op deze schijf écht volledig af zoals het moet zijn, zodat u Zorro zoals nooit tevoren kan zien opereren in donkere achterafsteegjes en in de verborgen hoeken van het paleis van de gouverneur. Deze beeldtransfer is alleen al de prijs van de upgrade waard, maar daar komt nog eens een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track bovenop die warm en vol klinkt, waarin het zwaardgekletter en de explosies in de mijnen volop de aandacht naar zich toe trekken, en een heerlijke muziekscore van James Horner komt er als toetje bovenop. Er is ook een DTS-HD MA 5.1-track aanwezig, waarvan we het nut niet dadelijk inzien, want de Atmostrack heeft het allemaal: de menigte die de naam van Zorro scandeert, de schoten die in de woestijn vallen en de karren die over de stenen bodem ratelen: hier is nu eens werkelijk niéts op aan te merken.
EXTRA'S
De UHD-schijf bevat alleen 10 verwijderde scènes (8:57) en 3 trailers (6:11). Wil u meer extra's, dan wordt het bijkopen of importeren.

CONCLUSIE

Waarom Sony een oudere film als The Mask Of Zorro hier uitbrengt en de sequel, The Legend Of Zorro niet, is ons een raadsel, maar uiteindelijk zal het ons worst wezen. Dit is een bijzonder goede UHD-schijf die alleen ontsierd wordt door de afwezigheid van de Blu-ray. Als het extra bonusmateriaal daarop het u waard is, is importeren de boodschap.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Martin Campbell
Met: Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson, Matt Letscher

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
8712609640625


Beeldformaat:
2.35:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Braziliaans Portugees Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1
Hindoestaans Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Roemeens, Russisch, Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Thais, Hindoestaans, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• 10 verwijderde scènes
• 3 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij