:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUPPET CHRISTMAS CAROL, THE
MUPPET CHRISTMAS CAROL, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-12-18
FILM
The Muppet Christmas Carol is op Blu-ray enkel te verkrijgen in de bundel The Muppets 6 Movie Collection samen met The Muppet Movie, The Great Muppet Caper, Muppet Treasure Island, The Muppets en Muppets Most Wanted.

Als eerste film na de dood van Jim Henson koos regisseur Brian Henson, zoon van, om (nog maar eens) een verfilming van Charles Dickens' A Christmas Carol in de steigers te zetten. Met Gonzo The Great als verteller Charles Dickens en Rizzo The Rat als Rizzo The Rat (no surprises there!) wordt hier het verhaal verteld van de gierigaard Ebenezer Scrooge (Michael Caine), die het vliegend schurft krijgt als hij nog maar aan kerstmis vieren denkt, en liefst van al kerstdag nog zou doorbrengen met wat wanbetalers uit hun huis te zetten. Zelfs zijn klerk Bob Cratchit (Kermit) zal op kerstdag in de slecht verwarmde (kolen zijn duur!) bureaus van Scrooges woekerrente-bank moeten komen werken. Het loopt wel even anders, want de avond vóór kerstmis krijgt Scrooge het bezoek van drie spoken: the Ghost of Christmas Past, die hem terugbrengt naar de kerstdagen uit zijn jeugd, the Ghost of Christmas Present, die hem toont hoe Cratchit het geld niet kan opbrengen om zijn zoon Tiny Tim te laten behandelen voor zijn zwakke gezondheid, en the Ghost of Christmas Future, die hem doet inzien hoe weinig Scrooge zal gemist worden als hij eenmaal niet meer zal zijn...
De klassieker The Muppet Christmas Carol verscheen eerder op dvd in een pan & scan-versie, en daarna ook nog in een widescreenversie. Het betreft echter telkens de theatrical cut; de director's cut met het extra nummer Love is gone is enkel in Amerika ergens verschenen op dvd. The Muppet Christmas Carol is een oneerbiedig leuke zoveelste variant op de Dickens-klassieker, met zoals in elke Muppetfilm een mengeling van poppenspel en echte acteurs, in dit geval nagenoeg alleen Michael Caine. Als eerste film in het post-Jim Hensontijdperk was het voor zijn zoon Brian wel even de grenzen van zijn kunnen aftasten, en afgezien van de Muppet-inkadering blijft hij met deze film strak binnen de lijntjes van het klassieke kerstverhaal, inbegrepen het zeemzoete einde. Absurde humor, simpele maar effectieve liedjes en een flinke dosis moraal zijn onveranderlijk de ingrediënten, en vooral dit laatste maakt het verschil met de "oude" Muppetshows van vroeger. Toch was deze film een scharniermoment voor de Henson-studio's: mosten ze nu doorgaan of stoppen met de Muppets? Het leidt geen twijfel dat Muppets Tonight nooit dezelfde hoge toppen scheerde als de originele show, en dat deze volwassen evenknie van Sesamstraat tegenwoordig minder op credibiliteit en goodwill van de TV-netwerken kan rekenen. Desondanks is dit een mooi brokje nostalgie, waarmee we niet gezegd willen hebben dat deze film baanbrekend of vernieuwend te noemen is. Bovendien merk je dat de crew rond Henson junior zich met projecten als deze rot amuseren, en dat straalt af op de kwaliteit. Ik ga echter een punt aftrekken omdat de director's cut niet weerhouden is.
BEELD EN GELUID
We mogen blij zijn dat we eindelijk een transfer die naam waardig krijgen in het juiste beeldformaat 1.85:1, die de dvd's ruim overklast. We krijgen een transfer die eruit ziet alsof die nieuw is, met heldere en vibrante kleuren die misschien iets lichtjes naar het blauw neigen om het sneeuwlandschap te accentueren. Feitelijk is het enige wat de ouderdom van de film verraadt, het feit dat Michael Caine nog meer haar en minder rimpels had dan tegenwoordig. We krijgen lekker scherpe aflijningen die de details op de klassieke Muppet-poppen goed onderstrepen, en vooral de scènes waarin de diverse spoken Ebenezer Scrooge bezoeken (waarbij twee van de spoken verdacht veel lijken op Statler en Waldorf), zien eruit als trucages die recent hadden kunnen zijn. We krijgen daar bovenop een Engelse DTS-HD MA 5.1-track die niet dadelijk de geschiedenis zal ingaan als de meest memorabele, maar je mag niet vergeten dat je de facto naar een marionettentheater aan het kijken bent. De akoestiek is goed, bijvoorbeeld in het woekerrente-kantoortje van Scrooge, waar de ratten zich de benen uit het lijf rennen, de spoken die Scrooge mee op een vlucht door Londen nemen laten echter niet veel ambiance na waarvan je zou zeggen: dit klinkt echt. De dialogen zijn tenminste goed, en dan zijn we voor een Muppet-film meer dan tevreden.
EXTRA'S
De schijf bevat twee audiocommentaartracks. De eerste daarvan is veruit de geestigste, want die wordt in character ingesproken door Kermit, Rizzo en Gonzo. De tweede, met Brian Henson, is daarentegen de meest informatieve, en hij heeft het onder meer over de adaptatie van de bekende novelle van Dickens naar de Muppet-wereld. Toch is de track wat droog naar onze smaak. Frogs, Pigs And Humbug: Unwrapping A New Holiday Classic (21:56) bevat voornamelijk een tien jaar na datum geschoten interview waarin Gonzo en Rizzo regisseur Brian Henson interviewen. Henson komt bij momenten redelijk onwennig over, en net als de commentaartrack voegt hij weinig informatie aan het geheel toe. On the Set (2:33) is een blooper reel, en in Pepe Profiles Presents - Gonzo: A Portrait of the Artist as a Young Weirdo (5:29) presenteert Pepe the Prawn de levensloop van wellicht de meest bizarre Muppet die er rondloopt: de aan lager wal geraakte stuntman Gonzo the Great. Christmas Around The World (2:58) is een redelijk summier filmpje waarin nogmaals Gonzo en Rizzo - die blijkbaar gepusht dienen te worden als de nieuwe Bert en Ernie - het over de kersttradities over de hele wereld hebben. Er zijn natuurlijk weer wat ross-promotionele trailers, en er is ook nog de Disney Intermission-optie, wat erop neerkomt dat als je de film pauzeert, de Muppets één van vijf kerstliedjes zingen in hun eigen stijl.

CONCLUSIE

Eindelijk hebben we een versie op Blu-ray gevonden van The Muppet Christmas Carol die de technische speficicaties respecteert. Het is niet de beste Muppetfilm aller tijden, maar is in de loop der tijd toch uitgegroeid tot een cult classic. We trekken een punt af voor de afwezigheid van de director's cut.


coverStudio: Disney

Regie: Brian Henson
Met: Dave Goelz, Steve Whitmire, Jerry Nelson, Frank Oz, Michael Caine

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Familiefilm

Versie:
U.K.

Jaar:
1993

Leeftijd:
U

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418436841


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door Kermit, Rizzo, Gonzo & anderen
• Audiocommentaartrack door Brian Henson
• Documentaire "Frogs, Pigs and Humbug: Unwrapping a New Holiday Classic"
• Blooper reel "On the Set"
• Documentaire "Pepe Profiles Presents - Gonzo: A Portrait of the Artist as a Young Weirdo"
• Documentaire "Christmas Around the World"
• Cross-promotionele trailers
• "Disney Intermission" optie

Andere recente releases van deze maatschappij