:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEAU IS AFRAID
BEAU IS AFRAID (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-01-03
FILM
Met titels als Hereditary en Midsommar werd Ari Aster niet alleen het uithangbord van A24, maar werd hij ook de chouchou van heel wat horrorfans. Die huiverden wel wanneer critici die drie horrorfilms per jaar zien de term "elevated horror" gebruikten, maar niemand kan er om heen dat Aster voor een andere soort horror kiest. Zo wat iedereen verwachtte dat zijn toekomstige films in het elan zouden liggen van de titels die hem groot maakten. Helaas voor hen, want Aster koos voor een drie uur durend psychologisch drama waar de meesten noch kop noch staart aan krijgen. Hoeft ook niet, want wie durft te zeggen dat hij ten volle een David Lynch-film kan doorgronden?
Het gevolg was wel dat Beau Is Afraid zwaar flopte en tot nu toe het allergrootste verlies is van A24, waardoor het nu al zeker is dat de regisseur bij zijn volgende project zal moeten inbinden. Het is geen pretje om de film te beschrijven, wel is deze psychologische mindtrip een onemanshow van Joaquin Phoenix, een onemanshow om duimen en vingers bij af te likken. Phoenix is zonder twijfel één van de grootste acteurs van zijn generatie. Of hij nu de Joker of Napoleon is of in dit geval de getroebleerde Beau Wasserman.
Beau Wasserman is de zoon van een beroemde en rijke zakenvrouw, Mona (Patti LuPone), die een groot imperium heeft opgebouwd. Hij groeit op zonder vader, die volgens zijn moeder stierf op de avond dat Beau werd verwekt als gevolg van een hartstilstand die veroorzaakt werd door een orgasme. Het is het begin van zware psychologische ellende, want wat later zien we hoe hij verliefd wordt op de jonge Elaine en ze beloven dat ze maagd zullen blijven tot ze elkaar als volwassenen weer ontmoeten.
Beau Is Afraid is het soort film waar psychiaters en psychologen hun tanden op kunnen bijten. Drie uur lang dompelt Aster de kijker in een mindfuck waarmee je qua uitleg alle richtingen uit kan, ofschoon het geen luxe is om de leer van Freud te kennen als je deze film bekijkt. Een film over seksuele schuldgevoelens, frustraties, de drang om iets te zijn in het leven, maar het niet te worden en een heleboel archetypen die duiden op de angst voor het eigen ik. Het mag duidelijk zijn dat Beau Is Afraid niet het soort cinema is dat door iedereen gesmaakt zal worden. Wel is dit een uppercut van Phoenix die verpakt is met het cinefiel en visueel vernuft van één van de grootste cineasten van deze tijd. Of om in het simpele mensentaal uit te drukken: Beau Is Afraid is een meesterwerk dat smeekt om heel wat visies.
BEELD EN GELUID
Het duurde een hele tijd vooraleer de film bij ons beschikbaar was op Blu-ray, maar eindelijk is Beau Is Afraid te vraagt. De beelden en kleuren zijn helder en met een meer dan bevredigende detaillering.

EXTRA'S

Het grootste gemis aan deze release is helaas het ontbreken van extra's.

CONCLUSIE

Beau Is Afraid is zeker niet het soort film waar de doorsnee filmliefhebber zit op te wachten, wel mag je zeggen dat deze psychedelische mindfuck een meesterwerk is dat zich mag meten met pakweg het beste van David Lynch.coverStudio: The Searchers

Regie: Ari Aster
Met: Joaquin Phoenix, Patti LuPone, Amy Ryan, Nathan Lane, Kylie Rogers, Denis Ménochet

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
16

Speelduur:
179 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493316898


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Frans DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij