:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACK WIDOW
BLACK WIDOW (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-01-24
FILM
Black Widow als filmtitel zal waarschijnlijk voor altijd vereenzelvigd blijven met de superheldenfilm met Scarlett Johansson, maar in 1987 was er ook al zo'n film met Theresa Russell (de muze van Nicolas Roeg) en Debra Winger (destijds goed genoeg voor Oscarnominaties voor An Officer And A Gentleman, Terms Of Endearment en Shadowlands). Black Widow is een (ietwat) flauwe neo-noir die in het verlengde lag van kassuccessen als Blood Simple en vooral Fatal Attraction, die zes maanden eerder uitkwam. De man achter de camera was de alom gerespecteerde Bob Rafelson, wiens vorige film - ook al was het al vijf jaar geleden - The Postman Always Rings Twice ook een film noir was. Rafelson was nooit een veelfilmer geweest, maar met Five Easy Pieces haalde hij niet alleen de grote filmboeken, maar had hij ook één van de meest ondergewaardeerde Jack Nicholson-films op zak.
In de filmwereld staat een zwarte weduwe vaak synoniem met een femme fatale, een spin die haar minnaars in de val lokt om hen vervolgens op te peuzelen, en in de filmwereld zijn het aanlokkelijke dames die hun mannelijke veroveringen in compromitterende, gevaarlijke en dodelijke situaties brengen. Of kortom, vrouwen die je niet kan vertrouwen en dat is wel het minste wat je kan zeggen over Catharine (Theresa Russell). De film begint met de dood van de steenrijke uitgeversmagnaat Sam Peterson. Op papier is hij overleden aan het syndroom van Ondine (een aandoening waarbij schijnbaar gezonde mannen van middelbare leeftijd in hun slaap sterven door ademhalingsproblemen), waardoor zijn veel jongere vrouw Catharine zijn hele hebben en houden erft. Enkele maanden later gebeurt hetzelfde met Ben Dumers (Dennis Hopper), de eigenaar van een speelgoedbedrijf. Alexandra (Debra Winger) die bij het Ministerie van Justitie werkt, merkt de overeenkomsten in beide zaken op en stort zich op de zaak.
Voor de producenten was Debra Winger de grote ster. Daarom mocht ze kiezen welke vrouwenrol ze wilde, maar blijkbaar voelde ze de bui al lang hangen over de film, want naar eigen zeggen koos ze voor de rol van de FBI-agente omdat ze de motivatie waarom de Black Widow moordt niet begreep. Dat is ook niet gemakkelijk voor de kijker om te achterhalen. Het scenario dat uit de pen kwam van Ron Bass, en ook dat van Gardens Of Stone van Francis Ford Coppola schreef, is nooit spannend. Door de onlogische en vaak burleske plotwendingen duikt de thriller alsmaar onder het gemiddelde, die gelukkig dankzij de acteerprestaties van de twee dames net niet kopje onder gaat. Black Widow is een thriller zoals er al zoveel zijn gemaakt, maar wel met een meer dan behoorlijke cast, maar helaas ook met een regisseur waarvan je weet dat hij veel beter kan dit.
BEELD EN GELUID
Wij hebben hier de Franse versie van deze 20th Century Fox-video die werd uitgebracht als combopack met de dvd. Een snelle wissel in de lader maakt duidelijk dat de upgrade naar Blu-ray loont met prachtige, vaak donkere kleuren waarin alles perfect zichtbaar blijft zonder enige storing. De geluidsband is een duidelijke, maar weinig spectaculaire Dolby Surround 2.0 in het originele Engels, of gedubde Frans. De enige ondertiteling die je hier aantreft zijn Franstalige.

EXTRA'S
Op de extra dvd na is hier geen enkele extra te bespeuren.

CONCLUSIE
Black Window is een aanrader voor wie van '80's-thrillers houdt zonder verrassingen. Aangenaam om naar te kijken, maar meer is het niet.coverStudio: Fox

Regie: Bob Rafelson
Met: Debra Winger, Theresa Russell, Sami Frey, Dennis Hopper, Nicol Williamson

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1987

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3573310009652


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij