:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRAGONHEART
DRAGONHEART (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-02-27
FILM
Ridder Bowen (Dennis Quaid), de mentor van de jonge Einon (Lee Oakes), de zoon van de wrede koning Freyne (Peter Hric), blijft geloven dat er iets goeds in zijn pupil zit, terwijl alle tekenen wijzen op het feit dat dat niet zo is. Wanneer Freyne door zijn volk wordt onttroond, loopt Einon een dodelijke wonde op aan zijn hart. Samen met Einons moeder (Julie Christie) pleit hij om genade bij één van de laatste levende draken. De draak geeft na het ontroerende pleidooi, waarin Bowen belooft Einon op te voeden volgends de erecode der ridders, de helft van zijn eigen hart. Wanneer blijkt dat de volwassen Einon (David Thewlis) al een even grote schurk is als zijn vader, zweert Bowen dat hij bij wijze van wraak alle draken over de kling zal jagen.
Na jaren van omzwervingen ontmoet Bowen Draco (Sean Connery), de laatste overgebleven draak, en het komt tot een patstelling tussen de twee: als Bowen de draak doodt, is de soort uitgestorven, en is hij daarmee zijn job kwijt. Hij sluit een pact met het beest: langs alle dorpen waar ze heengaan, voeren ze hetzelfde nummertje op: Draco doet alsof hij de dorpelingen bedreigt, Bowen presenteert zich als de redder die de draak zal doden, en passeert na Draco's geveinsde dood langs de kassa. Het bizarre partnerschap wordt op de proef gesteld wanneer Bowen en Draco worden geconfronteerd met de alsmaar groter wordende schraapzucht van Einon, en het duo zweert om het volk te bevrijden van de tiran. Omdat Draco - zoals iedereen wel had gedacht - uitgerekend de draak is die de helft van zijn hart heeft afgestaan aan Einon, is zijn lot onlosmakelijk verbonden met dat van de wrede vorst. Einon meent dat als hij Draco kan vangen en in min of meer ongeschonden toestand gevangen houden, hijzelf onsterfelijk is. Omgekeerd zal Draco echter een eventuele dood van Einon met zijn leven bekopen. Wat een catch-22!
Rob Cohens fantasyverhaal is vandaag de dag uitgegroeid tot een publiekslieveling die meer klasse uitstraalt dan de gemiddelde B-film, alhoewel de prent het bij de opening niet zo dadelijk schitterend deed aan de kassa. Een tweede leven op dvd heeft echter een nieuwe generatie leren kennismaken met deze niet onaardige feelgoodprent, waarvan de speciale effecten vandaag misschien een beetje oudbollig lijken, maar die toch aardig wordt overeind gehouden door het bij vlagen zeer humoristische verbale pingpongspel tussen Dennis Quaid als gedesillusioneerde ridder en Sean Connery als nobele draak. In het zog van andere middeleeuwse heldendichten zoals Robin Hood, Prince Of Thieves was het waarschijnlijk ook net de goede film op het goede tijdstip. De verhaallijn is een redelijk simpel, rechtlijnig vehikel waarin waarden als vriendschap en eer hoog in het vaandel worden gedragen, en waarin de scansie tussen de goede en slechte personages zonder al te veel poespas wordt naar voor gebracht - waarom Einon precies de schurk is die hij is wordt nergens uitgelegd; het zal waarschijnlijk in de genen zitten. De epische soundtrack van Randy Edelman heeft bijgedragen aan het succes, want in nogal wat trailers van films in development wordt het thema uit deze film gerecycleerd.
BEELD EN GELUID
Universal zag zelf geen brood in het uitbrengen van Dragonheart op 4K, en schoof de aardappel door naar Shout! Factory, een beslissing die we allerminst betreuren. Dragonheart is een oudere film en vooral de beeldkwaliteit van de vorige release was problematisch. Voor deze nieuwe versie werd vertrokken van een nieuwe scan, en alhoewel ze geen mirakels konden verrichten, hebben ze bij Shout! wel gedaan wat ze konden. De details op de vorige release waren weggegomd door overdreven ruisonderdrukking, waardoor op deze versie veel meer detail te zien is, onder meer in de textuur van Draco's schubben en de kledij van de dorpsbewoners die door koning Einon onder de knoet worden gehouden. De laatste printbeschadiging is niet weggewerkt, maar dit is een veel betere transfer dan we ooit hebben gezien van Dragonheart, behalve dan die in de bioscoop. Ook de CGI-elementen komen beter tot hun recht, zoals de vele vuurexplosies die de draak veroorzaakt, zij het dat in de donkere grotten waar Bowen Draco voor het eerst ontmoet, de details nogal flou zijn. Wellicht kan dit een keuze van de makers geweest zijn, om al niet dadelijk in de eerste minuten de draak in al zijn glorie prijs te geven. We zullen maar niet uitgaan van het ergste. De schijf is overigens een triple layer, zodat er voor beeldvoering meer dan genoeg ruimte is, en compressie-artefacts zijn dan ook totaal afwezig. Qua geluid moeten we het stellen met een DTS-HD MA 5.1-track en niet met een Atmostrack. Deze biedt een leuke immersiever ervaring maar het dient gezegd te worden dat het Duitse label Turbine de gewone Blu-ray voorzien heeft van een Auro-3D-mix, maar dan moet u wel over de juiste apparatuur beschikken. Voor doorsnee hometheatre-gebruik is deze track hier functioneel genoeg, en weet een paar keer goed te imponeren, zoals de eerste keer wanneer Draco zijn schuilplaats achter de waterval verlaat. Dialogen zijn helder en vooral de muziek van Randy Elfman heeft zijn sporen achtergelaten, want die wordt bij tal van trailers voor andere films, euh, "geleend'.
EXTRA'S
Op de Amerikaanse versie vinden we tenminste nog het bonusmateriaal terug dat op de Europese weer eens om cheapskate-redenen is weggelaten. The Making Of DragonHeart (46:35) werd eertijds speciaal opgenomen voor de laserdiskversie, en bestaat vooral uit een hoop interviewframenten met onder meer regisseur Rob Cohen, acteurs als David Thewlis en Dennis Quaid, producente Raffaella De Laurentiis, special effects-supervisor Phil Tippett en componist Randy Edelman. Daarnaast bevatten zowel de Blu-raydisk als de UHD ook nog een audiocommentaar van de immer enthousiaste Rob Cohen, die vooral herinneringen ophaalt aan het draaien van de film in Slovakijke en aan het toen van de laatste nieuwe technologieën voorziene CGI. Het commentaar is wel inconsistent in die zin dat het refereert naar nóg meer bonusmateriaal dat wel op de laserdisk terug te vinden was, maar nooit zelfs de dvd heeft gehaald. Terug naar de Blu-ray dan: naast twee verwijderde scènes (2:30) die waarschijnlijk het tempo zouden hebben doen inzakken, zien we nog twee trailers (3:18), waarin, gek genoeg, de iconische filmscore van Dragonheart niet gebruikt wordt, maar wel fragmentjes uit Stargate en Backdraft.

CONCLUSIE

Dragonheart is een film die lang op mijn 4K-verlanglijstje stond, en Shout! Factory heeft blijkbaar mijn smeekbede aanhoord. Het is een zeer leuke film uit de complexloze jaren '90 met vooral betere beeldkwaliteit dan dat we op enige release hiervoor hebben gezien.


coverStudio: Shout! Factory

Regie: Rob Cohen
Met: Dennis Quaid, Sean Connery, David Thewlis, Pete Postletwaithe, Dina Meyer, Julie Christie

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1996

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
025192112010


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The making of Dragonheart"
• Audiocommentaartrack door regisseur Rob Cohen
• 2 verwijderde scènes
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij