:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PAST LIVES
PAST LIVES (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-04-11
FILM
Bij de Oscars was Oppenheimer zoals te verwachten net iets (te) oppermachtig, maar mocht Christopher Nolan geen film gemaakt hebben over de vader van de atoombom dan zou Past Lives wel eens de grote winnaar kunnen geweest zijn. Een “what if”-stelling die perfect aanleunt bij het verhaal van deze film. Gedane zaken nemen geen keer, toch vraagt iedereen zich af hoe diens leven had verlopen indien bepaalde beslissingen anders werden genomen. Met haar debuut Past Lives wist de cineaste Celine Song zich meteen op de kaart te zetten als één van de absoluut te volgen filmmakers van dit moment. Het helpt natuurlijk als je film gedistribueerd wordt door het toonaangevende A24, toch is Past Lives een unieke belevenis. Past Lives is een relatiedrama zoals er zo vele anderen zijn, maar door zijn subtiliteit en waarschijnlijk ook wel door de prachtige New York-beelden die je doen denken aan het andere genie uit dit genre, Woody Allen.
De film begint met een beeld ergens in een café. Twee Koreaanse mensen, Young (Moon Seung-ha) en Hae Sung (Leem Seung-min), zijn vrolijk met elkaar aan het praten. De vreemde eend in de bijt is een Westerling (John Magaro) die zich allesbehalve op zijn gemak voelt. Een voice-over vraagt raadselachtig wat de drie met elkaar gemeen zouden kunnen hebben. Het aanvangspunt van verregaande voyeurisme zonder dat het al te goedkoop wordt. Doorheen een flashback zien we dat Young en Hae Sung vanaf hun kinderjaren onafscheidelijk waren. De twee deelden elkaars diepste geheimen. Zo diep dat iedereen dacht dat ze ook als koppel verder door het leven zouden gaan. Dat dachten de twee kinderen op, tot op het moment dat Na’s ouders besluiten om te gaan wonen aan de andere kant van de wereld. De twee verliezen elkaar uit het oog. Terwijl Hae niet anders kan dan trouw te blijven aan zijn roots, ontpopt Na zich als een echte Amerikaanse. Ze verandert haar naam in Nora, maakt carrière als toneelschrijfster en leert in een Amerikaan de man van haar leven kennen. Door de moderne technieken en de sociale media raken de twee Koreanen opnieuw met elkaar in contact. Eerst lopen de conversaties wat stroef, maar al gauw wordt duidelijk waarom ze altijd twee handen op één buik vormden. Young stelt voor om af te zakken naar Amerika om er opnieuw zijn hartsvriendin te ontmoeten. Benieuwd hoe dit afloopt voor Na’s echtgenoot!
De premisse van Past Lives is zeker niet nieuw, maar het is vooral de originele ingetogen manier die opvalt en beslist bij heel wat mensen de juiste snaar weet te raken. Verwacht geen loodzware lijdensweg, eerder een frivole aanpak met eenvoudige dialogen die lang blijven nazinderen. Past Lives is niet alleen grote cinema, maar ook het soort film waar je achteraf nog heel lang kan over napraten.

BEELD EN GELUID
Onlangs verblijdde The Searchers het filmminnende Benelux-publiek dat zij heel wat A24-titels op Blu-ray zouden uitbrengen. Past Lives is één van die titels en wederom gaat het om een geslaagde transfer. De detaillering is wel niet haarfijn, wat je bijvoorbeeld merkt in de close-up’s van de gezichten. Gelukkig gaat het wel om een bijzonder mooie transfer, wat je vooral zeer goed ziet in de talrijke buitenopnames in New York die in de tweede helft van de film de bovenhand halen.
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE
Geregeld duiken er zo van die films op waar iedereen laaiend enthousiast over is. Past Lives is daar zo één van. Een diepgaand – zonder dat het te hautain wordt – liefdesdrama over universele gevoelens. Prachtig geacteerd en al even prachtig in beeld gebracht.


coverStudio: The Searchers

Regie: Celine Song
Met: Greta Lee, Teo Yoo, John Magara

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789493348431


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels / Koreaans DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij