:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 13
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 13
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-06-03
SERIE
De wittebroodsweken van Matthew Aylward (Olly Rix) en Trixie Franklin (Helen George) zijn over, en Trixie gaat weer aan het werk als verpleegster. Waar het echter niet goed mee gesteld is, is met Matthews financiën: telkens wanneer er voor liefdadigheid een bijdrage wordt gevraagd, kan hij niet nee zeggen, en ook Trixie heeft een nogal dure smaak. Ze heeft haar zinnen gezet op het halen van haar rijbewijs, en daar hoort natuurlijk een auto bij. Maar dan wordt Matthew door zijn eigen stichting op droog zaad gezet, en dan beginnen de problemen pas echt. Bovendien heeft Matthew verzuimd de eigendomsakte van Nonnatus House aan de kloosterorde over te dragen, wat betekent dat de deurwaarder er principe beslag op kan leggen. Gelukkig stelt die zich voorlopig tevreden met Matthews auto. Terwijl Fred Buckle (Cliff Parisi) zich druk maakt over het proberen slijten van een partij rapen die hij per vergissing heeft gekocht, ambieert zijn vrouw Violet (Annabelle Apsion) het burgemeestersambt, en ze moet het opnemen tegen een griezel die meent dat hij zich alles kan permitteren. Ze wint echter de verkiezingen, maar zulks gaat natuurlijk gepaard met enorme verantwoordelijkheden.
Van de vier stagiaires die op de materniteit rondlopen, komen Rosalind Clifford (Natalie Quarry) en Joyce Highland (Renee Bailey) de rangen permanent versterken. Joyce wint daarbij ook nog eens de prijs voor primus inter pares van haar jaar. Ze draagt echter een geheim met zich mee dat, mocht het uitkomen, haar zelfs haar diploma kan kosten. Ten einde raad moet ze alles opbiechten tegen zuster Julienne (Jenny Agutter), die natuurlijk zoals altijd wel raad weet. Dr. Turner (Stephen McGann) en zijn vrouw Shelagh (Laura Main) krijgen intussen de schrik van hun leven wanneer hun pleegdochter May (April Rae Hoang) ei zo na verdrinkt. Dit valt niet in goede aarde bij haar natuurlijke moeder, Mrs. Tang, die vanuit Hong Kong vragen stelt over de geschiktheid van de Turners als ouders.
Call The Midwife blijft in zijn dertiende seizoen nog altijd comfort food. De reeks heeft een groot feelgood-gehalte, en de cast is intussen zodanig uitgebreid dat bepaalde verhaallijnen dit seizoen wat stilliggen, omdat het nu de beurt is aan anderen. Hoe het bijvoorbeeld gesteld is met Cyril (Zephryn Taitte), nadat zijn vrouw er is uitgetrokken naar Afrika, wordt maar zijdelings behandeld. De man schijnt intussen wel eindelijk een vaste job te hebben op de sociale dienst van de gemeente, wat handig gebruikt wordt als insteek voor bepaalde verhaallijnen. Ook zuster Nancy (Megan Cusack) en haar dochter beleven op persoonlijk vlak - gelukkig - geen avonturen meer, en het feit dat de één de ander onder haar hoede heeft, is kennelijk voor de zusters van Poplar geen probleem.
Voor de rest is het een kwestie van niet te veel sleutelen aan een succesformule. Natuurlijk worden er de gebruikelijke hoeveelheid baby's geboren, maar de reeks omhelst méér, zoals het hele sociale weefsel van het Londense East End. Het is intussen 1969 en de wereld houdt haar adem in wanneer Neil Armstrong de eerste voet op de maan zet - alhoewel om zo laat 's nachts meer dan de helft van Poplar voor het televisietoestel in slaap is gevallen. Call The Midwife is intussen opnieuw vernieuwd voor niet één maar twee seizoenen, alhoewel acteur Olly Rix heeft aangegeven dat hij er in seizoen 14 niet meer bij zal zijn.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
107. Kerstspecial
Zuster Monica Joan (Judy Parfitt) sukkelt in een depressie waarbij ze denkt dat dit haar laatste kerst wordt. Om haar op te beuren besluiten de bewoners van Poplar haar te verrassen met een levende kerststal. Cyril ontfermt zich over een oud-RAF-piloot, Mr. Sharma (Kulvinder Ghir), die aan een verregaande vorm van diabetes lijdt en die zijn huis, of beter gezegd zijn krot, onbewoonbaar ziet verklaard worden. Om de één of andere reden wil Mr. Sharma van dokters niets weten. Dr. Turnerkrijgt een koppel over de vloer, Vincent (George Howard) en Brenda (Libby Rodliffe) Shelby, die in het verleden problemen hadden om kinderen te krijgen, maar toch zwanger zijn geraakt na een vruchtbaarheidsbehandeling van een zekere dr. Mathers (Dugald Bruce-Lockhart). De behandeling schijnt wel gelukt te zijn, want nu zij ze zwanger van een vierling! Brenda moet zich bovendien verzoenen met Toni Douglas (Beth Dillon), de vrouw die haar vroeger altijd pestte op school, maar nu moet bevallen nadat haar hele familie is omgekomen in de oorlog en haar vriendje op de lange omvaart zit. Shelagh krijgt post van de natuurlijke moeder van May: een pull-over die intussen al ettelijke maten te klein is.
108. Episode 13.1
Met de komst van enkele nieuwe vroedvrouwen komen er ook nieuwe regels. Zo moeten de moeilijke bevallingen voortaan in St. Cuthberts worden verricht, en dr. Turner krijgt al dadelijk een zeer moeilijk geval op tafel. Doreen Challis (Rosie Jones) heeft bij de geboorte zuurstofgebrek gehad, ze kan amper spreken en zit aan een rolstoel gekluisted. Bijna niemand heeft echter gezien dat ze zwanger is, en de baby dient zich al binnen twee of drie weken aan. Doreen zelf blijkt echter op de wereld te zijn gezet door zuster Julienne, die zich het geval niet herinnnert. Trixie en Rosalind moeten mevrouw Iris Melia (Sophia La Porta) bijstaan bij de bevalling, maar haar man Les (Andy Burse) is een gezocht lid van de beruchte bende van de Kray-broers, en hij heeft zich in het appartement verschanst voor de politie, terwijl er bij de bevalling complicaties optreden.
109. Episode 13.2
Poetsvrouw Edna Bristow (Annabel Betts) staat er alleen voor sinds haar man, nochtans vroeger een devoot kerkganger bij Cyril, er met een sloerie vandoor is. Ze staat op bevallen van haar tweede kind, maar haar appartement staat stijf van de schimmel, in die mate dat haar dochtertje er ziek van wordt. Violet vindt het zo een schande dat ze besluit zich kandidaat te stellen voor het ambt van burgemeester. Nancy neemt de Indische Sahira Khan (Rachel Kamath) onder de hoede, die pijnlijke maandstonden heeft, maar omwille van haar cultuur zoiets moeilijk kan bespreken met een mannelijke dokter. Er blijkt echter meer aan de hand, want feitelijk is ze niet geschikt om kinderen te krijgen. En omdat rampen nu éénmaal nooit alleen komen, gaat Matthew Trixie, die het kotsbeu is om 's morgens drie bussen te nemen, rijles geven. Er is letterlijk geen kat meer veilig op de straat.

Disk 2:

110. Episode 13.3
Bij het werken in de tuin bezeert Fred zich lelijk, en hij veegt de wonde nog eens af met een vuile vod ook. Het duurt dan ook niet lang vooraleer hij tekenen van tetanus begint te krijgen, en in een zo ver gevorderd stadium dat zijn leven in gevaar dreigt te komen. Violet blijft nochtans doorzetten met haar kandidatuur voor het burgemeesterschap, zeker wanneer ze te weten komt dat haar tegenstander de notoire huisjesmelker Bill Began (Steven Hartley) is. Gillian Baxter (Mia Gill) was vroeger als baby een fotomodel op pakken zeep. Haar pasgeboren dochter heeft echter een afwijking en moet in een beugel lopen, waardoor ze constant huilt. Een nieuwe reclamecampagne met moeder en dochter zit er alvast niet in, en Gillian wil zelfs haar baby afstaan aan Nonnatus. Trixie en Matthew gaan een nieuwe sofa kopen.
111. Episode 13.4
One small step for men... Poplar maakt zich klaar voor de live-uitzending van de maanlanding. Bij een screening op TBC ontdekt dokter Turner een zwarte familie, de Chdozies, waar de ziekte lelijk huis houdt, en waar vader (Dimeji Ewuoso) kennelijk de ziekte heeft binnengebracht. De leerling-vroedvrouwen moeten ee rapport binnenbrengen, en omdat Joyce nogal moeite heeft met thuisbevallingen, wordt ze toegewezen aan Prue Stanton (Lucy Thackeray), een vrouw die nog liever doodvalt dan in de kliniek te moeten bevallen. Prue rookt wel als een schoorsteen, en dat kan niet goed voor de baby zijn. Trixie wordt afgeleid door allerlei pietluttigheden thuis en maakt daardoor bijna een fatale fout. Ze besluit dat ze deels in Nonnatus House gaat wonen, want de spagaat tussen echtgenote en vroedvrouw wordt te groot.
112. Episode 13.5
Burgemeester Violet heeft een bus ingelegd om met heel Poplar een dagje naar zee te gaan. Ei zo na eindigt de dag in een drama, wanneer May te ver in zee drijft en ei zo na verdrinkt. Bovendien houdt ze een onprettig geschenkje over aan haar avontuur, én de adoptiedienst heeft met de Turners een eitje te pellen. Zuster Crane (Linda Bassett) trekt zich het lot aan van Lindy Webster (Lydia Fleming), die nog altijd niet getrouwd is met haar vriend Melvin (Tom Anson), maar wel een tweede kind verwacht. Hun dochtertje Danielle en hun pasgeboren baby Michelle blijken echter een zeldzame vorm van kanker te hebben. Trixie heeft eindelijk haar rijbewijs gehaald, en wil al dadelijk gaan shoppen voor een auto, maar ze is zich er niet van bewust dat Matthew in geldproblemen zit.

Disk 3:

113. Episode 13.6
In de kerk worden twee jongetjes achtergelaten door hun moeder, waardoor het politieapparaat in gang schiet. Rosalind maakt zich zenuwachtig voor het examen, en trekt zich het lot aan van de hoogzwangere Deirdre (Grace Boyle), die duidelijk tekenen vertoont van anemie. Maar Deirdre is kennelijk de moeder van de achtergelaten kinderen, en maakt zichzelf strafbaar. De zusters hebben net gewaakt bij de vader van Gladys Bell (Anna Francolini), die tot op het laatst door zijn dochter werd verzorgd, en zijn lijk is nog niet koud of Gladys gaat weer aan het werk. Maar ze heeft serieuze pijn in de buik. Wanneer het kankerverdict valt, doet Gladys alles om dit verborgen te houden voor haar zoon, die misschien opgepikt kan worden door een coach om professioneel te gaan voetballen. Matthew wordt dan weer door de raad van bestuur van de Aylward-stichting aan de deur gezet, en hij is virtueel bankroet. Met enkel nog Trixies loon als inkomen kan die een kruis maken over haar nieuwe auto. Erger is dat ook Nonnatus House in het faillissement betrokken raakt.
114. Episode 13.7
Matthew passeert nog snel de eigendomsakte van Nonnatus naar de nonnen, vooraleer hij failliet wordt verklaard. Zijn moeder laat alvast beslag nemen op zijn wagen. In een wanhoopsdaad stopt hij zijn laatste centen in een magazijn in New York. Hij heeft echter Trixie niet verwittigd dat het de bedoeling is naar ginder te verhuizen. Dr. Turner schrijft Trixie slaaptabletten voor. Rosalind ontmoet tijdens een voorlichtingsmiddag voor fabrieksarbeidsters de jonge Alison Casey (Grace Doherty), die al bijna een voldragen zwangerschap achter zich heeft. Ze blijkt echter verkracht geweest te zijn door haar stiefvader. Joyce krijgt bezoek van haar "neef" Sylvester Warren (Benjamin Cawley). Dat blijkt echter haar ex te zijn, van wie ze is proberen te vluchten door een andere naam aan te nemen. De man stalkt haar, net op het moment dat haar eerste thuisbevalling, een zekere Gerri Godfrey (Matilda Rae), mis dreigt te gaan omdat haar placenta dreigt los te komen. Fred verslikt zich in een nieuwe manier om snel rijk te worden doordat hij twee ton rapen heeft besteld.
115. Episode 13.8
De verkiezing van Moeder van het Jaar is op handen, en de eerste prijs is een volautomatische wasmachine. Wie zal 'm winnen? Misschien Millicent Higgins (Georgie Glen) wel. Die wordt na zoveel jaar benaderd door Victor Chopra (Rez Kempton), de zoon die ze ooit had in de Indische kolonies. Ze hebben alleszins niet veel tijd meer, want Victor is dialysepatiënt. Wel verneemt Mrs. Higgins dat ze oma is geworden van een flinke kleinzoon, Harry (Eisa Latif). Sylvester probeert zijn ex te chanteren door te dreigen de waarheid over haar uit te bazuinen, tenzij hij haar looncheques krijgt. Joyce neemt echter de vlucht vooruit. Trixie gaat gebukt onder slapeloosheid, want de slaappillen schijnen niet aan te slaan. Ei zo na steekt ze in het labo zichzelf in brand. De Turners krijgen dan weer voor hun bord dat de adoptieprocedure van May in een stroomversnelling komt. Nancy moet dan weer de zorg op zich nemen van een vrouw (Jordan Baker) die geen tijd heeft om zich te laten onderzoeken... tot ze plots moet bevallen op de bus.

BEELD EN GELUID

Op de Benelux-markt zal u tevergeeft zoeken naar de latere seizoenen van Call The Midwife, dus moet u wel uitwijken naar de UK-markt. Daar is echter niet gesneden in de afleveringen, wat deze versie de version of choice maakt, als u voldoende heeft aan Engelse ondertiteling. Voor een reeks die zich in East End afspeelt, spreken de personages bovendien allemaal behoorlijk standaard-Engels, zodanig dat u het desnoods wel zonder ondertiteling kan rooien. We zitten met de beperkingen van het medium, maar voor een dvd is deze mooi afgewerkt, met vooral veel details die de sfeer van het einde van de jaren '60 oproepen, zachte kleuren en voldoende contrast. De Dolby Surround 2.0-track is voldoende voor een reeks waarbij de meest extreme geluidsuithalen het geschreeuw van pasgeboren klein boelekes is.
EXTRA'S
Na 13 seizoenen is alles wel ongeveer gezegd wat er over de reeks te zeggen valt; toch krijgt u naar goede gewoonte over de drie disks verspreid vier featurettes. De Christmas featurette (5:11) behandelt natuurlijk de traditionele kerstaflevering, en in New midwives (4:24) wordt vooral gefocust op de vier studentes die op Nonnatus stage komen doen. New series (6:07) overloopt in het kort de verhaallijnen van dit nieuwe seizoen, en Style (4:25) laat ons zien hoe het einde van de jaren '60 in beeld werd gebracht.

CONCLUSIE

Komt er nog een einde aan Call The Midwife? Voorlopig gelukkig niet, tenzij dan aan de Benelux-releases, wat ons een beetje met een dubbel gevoel opzadelt. De Beneluxreleases waren overigens toch ingekort, dus bent u uiteindelijk met deze UK-releases, die technisch solide zijn, beter af.


cover
Studio: Neal Street

Regie: David Tucker, Jo Southwell, David O'Neill, Syd Macartney, John Maidens, Avril Evans, Sara Esdaille
Met: Jenny Agutter, Judy Parfitt, Helen George, Laura Main, Stephen McGann, Cliff Parisi, Max Macmillan, Linda Bassett, Annabelle Apsion, Georgie Glen, Megan Cusack, Olly Rix, Rebecca Gethings, Zephryn Taitte, Daniel Laurie, Alice Brown, April Rae Hoang, Edward Shaw

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2023-2024

Leeftijd:
12

Speelduur:
561 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051561045653


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Christmas featurette"
• Documentaire "New midwives"
• Documentaire "New series"
• Documentaire "Style"

Andere recente releases van deze maatschappij