:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TIERRA
TIERRA
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-08-11
FILM
Een wat op het eerste zicht dromerig Spaans stadje lijkt heeft last van termieten waardoor de plaatselijke wijnproduktie aangetast wordt. De burgemeester roept de hulp in van de bizarre insektenverdelger Ángel. Deze zit met een serieus geval van gespleten persoonlijkheid: een innerlijke stem die hij zelf toeschrijft als z'n engel. Deze alternatieve persoonlijkheid blijkt de figuurlijke engel te zijn van z'n onderbewustzijn die reeds lange tijd geleden gestorven is maar toch blijft voorbestaan omdat ze naar de aarde gezonden werd met een soort van goddelijke missie. Alstublieft! Julio Medem op z'n best. Vol mystieke en melancholische symboliek zonder echt stroperig of vervelend te worden.


De zachtaardige Ángel valt direkt in de smaak van de vrouwelijke populatie. Meer bepaald bij Ángela, de verwaarloosde vrouw van de plaatselijke boer Patricio en ook bij deze laatste z'n minnares: Mari. Al snel stelt zich het volgende probleem: terwijl Ángel zachtjes aan verleidt wordt door de speelse Mari, heeft z'n alter ego het eerder begrepen op de warmte en het medeleven van Ángela. Met dit verscheurende conflict in z'n psyche, wordt het er allemaal niet makkelijker op voor ons hoofdpersonage.

U leest het, een echt pareltje van grootmeester Medem die de fan van de betere film duidelijk plezier zal doen. Het is er eentje die overloopt van de symboliek en je meerdere keren zal willen terugzien. De film ontdekt zichzelf tijdens het verloop als het ware altijd een beetje meer, ondertussen laagjes prijsgevend van hetzelfde terugkerende fenomeen. We merken dat Ángela en haar moeder bijvoorbeeld ook dezelfde naam dragen, de verdelgers dezelfde zijn in de twee verdelgingspogingen en de blauwe vlekken in de ogen van het lam ook terug te vinden zijn in de ogen van Ángel zelf. Allemaal kenmerken die verwijzen naar de dubbele persoonlijkheid van het hoofdpersonage. Ook de hoge electrische activiteit in de zone staat symbool voor Ángel's overactieve fantasie.


De regisseur roept met z'n visuele sterke filmtalent een surrealistische omgeving op die de lijn tussen realteit en fantasie serieus doet vervagen. Ángel laat ons op geen enkel moment weten naar welk stadje hij afreisde om de termietenplaag te bestrijden. Bevinden we ons eigenlijk wel in een Spaans stadje, of speelt dit verhaal zich ergens af op een ver afgelegen planeet? Een plaats van hoop, zoals Ángel ons laat weten.

Tierra is een fascinerende metafysische trip op het terrein van de menselijke emotie: aantrekkingskracht, liefde, jaloersheid, het spirituele en het aardse. Aan de hand van een insektenverdelger, termieten en elektrisch geladen stormen creëert Medem de ongelofelijk ingewikkelde puzzel van relaties en de daarmee gepaard gaande irrationele gedragingen van de menselijke ziel.


BEELD EN GELUID
Tierra bezit een prachtig 2.35:1 anamorfische beeldkwaliteit die het visuele talent van Medem prachtig in de verf zet. Het detailniveau ligt vrij hoog en de dorre kleuren van de omgeving krijgen een prachtige weergave dat nog net dat ietsje meer geeft aan de beleving van deze film. Grain of eventuele compressiefouten vonden we bijna niet waardoor deze transfer met een hoge puntenscore gaat lopen.
De Spaanse 5.1-track moet het niet hebben van de krachtige geluidseffecten maar wel van een subtiel klankspel die je meeneemt in de prachtige wereld van Medem. Af en toe worden de surrounds subtiel aangesproken en de frontspeakers doen hun werk heel degelijk door een prachtig klankveld af te leveren waarbinnen de dialogen perfect verstaanbaar zijn.


EXTRA’S
Naast de info over cast&crew, een fotogallerijtje en de originele bioscooptrailer krijgen we hier ook een 'making of' gepresenteerd. Deze heeft een duurtijd van 21 minuten en bezit veel beelden uit de film gecombineerd met verrijkende interviews door de regisseur en de belangrijkste acteurs. Deze Spaanse extra is gelukkig genoeg optioneel Nederlands te ondertitelen.

CONCLUSIE Niet de meest toegankelijke film van Medem maar zeker en vast één van z'n meesterwerken. De dvd bezit een bevredigende technische kwaliteit maar iets te weinig extra's. Verplichte aanschaf aan budgetprijs.


cover
Studio: A-Film

Regie: Julio Medem
Met: Carmelo Gomez, Emma Suarez, Karra Elejalde, Silke Hornillos Klein, Nancho Novo, Txema Blasco

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777038512


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Originele bioscooptrailer,
• Making Of,
• Fotogalerij,
• Informatie over cast en crew

Andere recente releases van deze maatschappij