:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK X - NEMESIS
STAR TREK X - NEMESIS
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-09-06
FILM
“A Generation’s Final Journey Begins”, zo luidt de tagline van de 10e Star Trek-film, inmiddels al de 4e film met de personages uit de serie The Next Generation. Dit na Generations, First Contact en Insurrection. Voor de eerste maal werd een Star Trek-film geregisseerd door een Engelsman in plaats van een Amerikaan. Dit is ook te merken aan de film zelf aan de soms fijnere afwerking van allerhande kleine details die vaak wel eens over het hoofd gezien worden.


De film vangt aan met de bruiloft van William Riker (Jonathan Frakes) en Deanna Troi (Marina Sirtis) waarop Data (Brent Spiner) een nogal merkwaardig cadeau presenteert aan Riker en Troi, hij zingt namelijk één van de klassiekers waarop Will zo verzot is. Eenmaal het feest achter de rug zet de Enterprise koers naar Betazed waar volgens de traditie de bruiloft volledig naakt gehouden zal worden. Vooraleer ze echter arriveren wordt Picard opgeroepen door Starfleet met een bericht van het hoogste belang. Admiraal Janeway (Kate Mulgrew) vertelt hem dat de Romulanen op vrede uit zijn sinds de aanstelling van de nieuwe Praetor Shinzon (Tom Hardy). Niemand heeft veel informatie over deze jongeman van de planeet Remus die het ineens tot leider van het hele Romulaanse rijk schopt.


Niettemin is de Federation geinteresseerd in het voorstel van Shinzon en wordt de Enterprise erop afgestuurd om het voorstel te onderzoeken. Eenmaal daar aangekomen blijkt Shinzon echter een kloon van Picard te zijn, die aan de macht kwam door de hele Romulaanse Senaat uit te moorden en alles behalve vrede wil, integendeel hij wil alle mensen op aarde uitroeien met een duivels wapen. Het wordt een race op leven en dood waarin er slecht één winnaar kan zijn … en bondgenoten komen steeds van onverwachte kanten …


Na het ietwat teleurstellende Star Trek Insurrection valt deze Nemesis erg goed mee, een zeer sterke verhaallijn wordt gecombineerd met voldoende actie om de film boeiend te houden. Toch kan de film nog steeds niet tippen aan First Contact die we tot nog toe de beste The Next Generation-film kunnen noemen. Dit even aan de kant gelaten vormt de film een prima aanvulling om het rijke Star Trek-universum en zullen de fans zeker niet teleurgesteld zijn. Nemesis is een prima scifi prent die velen zal aanspreken, zeker omdat bovenop het thema van de film ook nog eens een wordt duidelijk gemaakt dat geen enkel mens van nature uit goed of slecht is, en je dus steeds alle kanten op kan.


Spijtig genoeg is er ook slecht nieuws, want dit zou naar verluidt de laatste film zijn geweest met alle personages van de USS Enterprise verzameld in één film. Alle vragen hieromtrent aan de cast en crew werden wel heel discreet in de doofpot gestoken maar niettemin lijkt het ons wel waarschijnlijk dat dit wel eens de laatste film zou kunnen zijn. Er werd natuurlijk niet gesproken over volgende films of toekomstplannen maar het is en blijft natuurlijk mogelijk dat er film komen rond Voyager of Deep Space Nine, of zelfs met een deel van de Next Generation personages … wat dat betreft zijn het enkel speculaties die we kunnen op papier zetten en enkel de toekomst zal ons kunnen uitwijzen wat er nog in het verschiet ligt voor het Star Trek-universum.


We kunnen deze film kortom een aanrader noemen voor de Star Trek-fans en algemener voor iedereen die houdt van actie of sciencefiction prenten met een onderliggende boodschap.

BEELD EN GELUID
Star Trek Nemesis werd door Paramount in het originele 2.35:1 formaat anamorf op DVD gezet. De transfer is zeer geslaagd en van zeer hoge kwaliteit te noemen. Kleuren zijn zeer helder en levendig, schaduwdetail is zeer hoog en zwartniveaus zijn zeer stabiel. De transfer oogt ook haarscherp wat we enkel kunnen toejuichen. Enig minpuntje dat we kunnen opmerken, is de aanwezigheid van filmgrain in de scenes waar Picard en Data de verschillende stukken van B4 gaan ophalen op de planeet Kolarus III. Soms gaat deze ruis een gepaard met beperkte aanwezigheid van moiré. Wel kan het hier opzettelijk gedaan zijn om de zeer hoge lichtsterkte op de planeet beter te kunnen aangeven. We kunnen dit zeggen aangezien in de rest van de film er geen of zeer weinig filmgrain aanwezig is. Andere compressiefouten of beschadigingen zijn niet terug vinden. Een tranfser van zeer hoge kwaliteit dus zoals we dat wel meer gewoon zijn van Paramount.


Ook over de audiotrack op deze DVD release kunnen we zeer positief zijn. De track is zeer dynamisch en warm en weet zeer goed te overtuigen. Dialogen klinken mooi gecentraliseerd en surroundkanalen worden vollop gebruikt voor muziek en effecten. Het geheel wordt ook zeer goed ondersteund door de subwoofer wat deze geluidstrack tot een waar pareltje maakt.

EXTRA'S
Audiocommentaar door regisseur Stuart Baird
Het audiocommentaar is vrij informatief en weet voldoende te boeien, alhoewel misschien iets meer mocht ingegaan worden op de productie van de film in plaats van de meer dan uitbundige uitleg over de personages en het script. Niettegenstaande een commentaar die de moeite waard is om te beluisteren.

New Frontiers: Stuart Baird on directing “Nemesis”
De visie die Baird op Star Trek had verschilt van menig ander regisseur omdat hij zelf nog nooit Star Trek bekeken had, zijn visie was dus ook lichtelijk anders, via allerlei beeldmateriaal uit de film zelf, alsook interviews kom je te weten hoe hij zelf Star Trek bekeek vooraleer het echte filmwerk begon.


A Bold Vision of the Final Frontier
Een korte featurette over de productie van bepaalde scènes, problemen die opdoken bij de verfilming en dergelijke meer. Had heel wat langer gemogen.


A Star Trek Family’s Final Journey
Het dient niet uitgelegd te worden dat de The Next Generation-cast nu al heel wat jaren samenwerkt en dat een einde aan een zeer sterke serie breien niet altijd simpel is. Toch is men daar vrij goed ingeslaagd. In deze extra gaat men op dit gegeven verder in.

Red Alert! Shooting the Action of “Nemesis”
In deze korte docu kom je vrij veel te weten over alle actiescènes in de hele film door. Aangezien de film rijk is aan actie is het vanzefsprekend dat ook hier heel wat coordinatie nodig was om alles in goede banen te leiden.


Deleted Scenes
7 verwijderde scènes die allen ingeleid worden door de cast en de crew.

Photo Gallery
Een fotogallerij bestaande uit productieschetsen, storyboards, foto’s etc etc. Spijtig dat er geen Star Trek- achtergrondmuziek aanwezig is.


Alles bijeen een goed uur aan extra’s op deze enkele schijf. Spijtig genoeg kunnen we ons niet van het gevoel ontdoen dat men net zoals bij de andere Star Trek-films ook van deze Nemesis een 2-disc versie met meer dan 2 uur aan extra’s zal uitbrengen in de toekomst. Dit gegeven zijnde, kunnen we toch zeggen dat de extra’s op deze release zeer verzorgd zijn en voldoende informatie bieden.


CONCLUSIE
Star Trek Nemesis is de 10e en misschien wel laatste Star Trek-film, alleszins met de TNG-personages. Kwalitatief gezien hebben we te maken met een zeer hoog scorende DVD, ook de extra’s mogen er wezen alhoewel deze gerust uitgebreider hadden gemogen. Ook inhoudelijk weet het verhaal voldoende te boeien om deze film een aanrader te kunnen maken. Indien je toch twijfelt best eens een keer huren.

cover
Studio: Paramount

Regie: Stuart Baird
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spine, LeVar Burton, Gates MacFadden, Marina Sirtis, Michael Dorn en Tom Hardy

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557730


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Hongaars, Pools, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Stuart Baird
• New Frontiers: Stuart Baird on directing “Nemesis”
• A Bold Vision of the Final Frontier
• A Star Trek Family’s Final Journey
• Red Alert ! Shooting the Action of “Nemesis”
• Deleted Scenes
• Photo Gallery

Andere recente releases van deze maatschappij