:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALAMITY JANE
CALAMITY JANE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-09-17
FILM
Calamity Jane (Doris Day) is één van de weinige vrouwen die in het Wilde Westen haar mannetje wel wist te staan. Handig met de revolver en een tong zo scherp als een mes. Wanneer op een dag een act in de plaatselijke saloon grondig misloopt als blijkt dat de hoofdentertainster een entertainer is, wil het hele publiek de boel kort en klein gaan slagen, maar dan grijpt Calamity in. Ze belooft om in Chicago de bekende actrice Adelaide Adams te gaan opzoeken en haar te overtuigen om een show te geven in de saloon van Deadwood, Dakota.

Wanneer Calamity na de show in Chicago echter backstage gaat treft zij in de kleedkamer niet de echte Adelaide aan, maar wel haar meid. Maar aangezien Calamity geen kenner is heeft ze dat ook niet door, en zonder het te weten brengt ze dus een oplichtster mee, want de meid ziet de showbiz wel zitten en vergezelt Calamity naar huis.

Eenmaal het daar tijd is voor de show komt het echter al snel uit dat de vrouw niet is wie ze beweerde te zijn en komt Calamity in moeilijkheden. Maar zoals steeds weet ze zich met haar scherpe tong uit de moeilijkheden te werken. De meid, Katey Brown (Allyn McLerie) ontgaat het echter niet dat Calamity een oogje heeft op de luitenant Danny Gilmartin (Philip Carey). Om haar fout goed te maken belooft ze van Calamity een echte dame te maken waarvoor alle mannen zullen zwichten. Dat zal simpeler gezegd blijken dan gedaan...


Het in 1953 gereleaste Calamity Jane is een zeer leuke musical met enkele wereldsterren als Doris Day en Howard Keel in de hoofdrollen. Een aaneenschakeling van verschillende songs maakt de film dan ook puur entertainment zoals dat enkel in die tijd gekend was. Qua verhaal gaat het hier zowat om de standaard formule voor musicals uit die tijd, maar storen doet dat echt niet. Calamity Jane is volgens ons een echte aanrader die iedereen op zijn minst 1 maal in zijn leven gezien moet hebben.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer is verrasend goed voor een 50 jaar oude film, we kunnen Warner hier enkel feliciteren. Enige minpuntjes die we kunnen bespeuren zijn de aanwezigheid van een zeer lichte hoeveelheid filmgrain en het feit dat hier en daar het beeld ook een beetje soft overkomt. Kleuren hadden misschien iets levendiger gemogen maar zijn zeker niet flets. Zwartniveau en schaduwdetail zijn van een zeer degelijk niveau. Een zeer puike transfer.

Voor de geluidstrack werd gekozen voor de originele mono geluidstrack, op de disc aanwezig in de vorm van een echte Dolby Digital 1.0 track. Ook de kwaliteit van deze track is zeer goed gezien de leeftijd van de film. Dialogen zijn goed te verstaan. Ook hier kunnen we Warner enkel feliciteren met de keuze voor de originele audiotrack in plaats van een 5.1-remix die volgens ons niet echt veel aan de film zou toegevoegd hebben.

EXTRA'S
Op het vlak van extra’s valt deze release dan echter weer wel tegen. We krijgen namelijk enkel de verplichte bioscooptrailer en 2 korte nieuwsfragmentjes meegeleverd. De nieuwsfragmentjes zijn eens leuk om te kijken, maar veel toegevoegde waarde hebben ze wel niet.


CONCLUSIE
Deze technisch zeer goede DVD van de alom bekende musical Calamity Jane kunnen we enkel aanraden. Wel spijtig dat er niet meer extra’s voorhanden waren.


cover
Studio: Warner

Regie: David Butler
Met: Doris Day, Howard Keel, Allyn McLerie, Philip Carey, Dick Wesson

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1953

Leeftijd:
AL

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931222921


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Western Style
• Photo Play

Andere recente releases van deze maatschappij