:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 24 - SEIZOEN 2
24 - SEIZOEN 2
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-09-24
SERIE

OPGEPAST SPOILERS VOOR DIEGENEN DIE SEIZOEN 1 NIET HEBBEN GEZIEN !!!!!!!!!!!!!!!!

Na de ongelooflijke gebeurtenissen uit het eerste seizoen pikken we de draad 18 maanden later terug op. Terwijl Jack Bauer (Kiefer Sutherland) nog steeds treurt om het verlies van zijn echtgenote en ontslag heeft genomen bij CTU is Senator Palmer ondertussen de eerste zwarte president geworden van de Verenigde Staten. Tijdens een uitje met zijn zoon wordt Palmer (Dennis Haysbert) op de hoogte gebracht van het feit dat er in de volgende 24 uur een nucleaire bom zal ontploffen in de Los Angeles. Na verscheidene pogingen slagen de diensten van de president er in om contact te krijgen met Jack, maar deze heeft helemaal geen zin om te helpen bij de zoektocht naar de bom. Wanneer hij nadenkt over het lot van dochter Kim, die werkt als au pair in Los Angeles, besluit hij toch te helpen. Het belooft opnieuw een erg lange en hectische dag te worden.

24 bestaat nog steeds uit 24 afleveringen van 60 minuten (zo een 42 minuten blijven effectief over na het verwijderen van de reclame) en ze gaat door in real time. De serie begint ditmaal om 8 u ‘s ochtends en eindigt om 8 uur de volgende dag, ondertussen wordt geregeld de tijd op het scherm weergegeven.

Zoals de meesten ondertussen al zullen weten is het best om zo weinig mogelijk over de acteurs of intrige te weten te komen vóór het bekijken van de serie. De vraag die wellicht op ieders lippen brandt, is of het tweede seizoen even goed is als het eerste. Wat ons betreft moet het tweede seizoen niet onderdoen voor het eerste. Het verrassingselement is misschien deels verdwenen maar voor de rest staat de serie nog steeds garant voor tonnen actie, talrijke plotwendingen, heerlijke acteerprestaties en een leuk (niet altijd even geloofwaardig) scenario. Ook de goede muziek en split screens dragen nog hun steentje bij bij de spanningsopbouw. Als we dan toch een minpuntje moeten aanhalen dan is het wel het personage van Kim Bauer. Het is niet zozeer de acteerprestatie van Elisha Cuthbert maar wel het feit dat er zoveel met Kim gebeurt dat het ongeloofwaardig wordt. Net als bij de meeste afleveringen van het eerste seizoen eindigen bijna alle afleveringen van dit seizoen met een serieuze cliffhanger. Meermaals ging ondergetekende met tegenzin slapen na een aflevering gezien te hebben die eindigde met nog maar eens een sublieme plotwending.

Nodeloos te zeggen dat de kijker op het einde van de laatste aflevering van deze reeks zeer warm wordt gemaakt voor seizoen 3 dat midden oktober 2003 begint in de VS. (voor de geïnteresseerden: er is al een preview te vinden voor het derde seizoen op het internet)

BEELD EN GELUID
Net als bij het eerste seizoen kunnen we grotendeels tevreden zijn over de beeldkwaliteit van deze box. Jammer genoeg vonden we bij het tweede seizoen meer grain en onzuiverheden. Bij seizoen 1 moesten we het doen met een Dolby Surround 2.0 track, seizoen 2 heeft een Dolby Digital 5.1 track die de verwachtingen zeker inlost. Voor een tv–serie mogen we zeker spreken van een geslaagde track die de verschillende kanalen goed gebruikt. Toch een kleine opmerking: tijdens de aftiteling op het einde van iedere aflevering viel het geluid bijna helemaal weg. Dit is niet storend maar het lijkt ons een beetje raar dat dit plots zoveel stiller opgenomen werd.

EXTRA’S
In tegenstelling tot het eerste seizoen worden we met de box voor het tweede seizoen op het gebied van extra’s zeker op onze wenken bediend. Naast de extra’s op elk van de zes DVD's is er ook een bonus (7de) DVD die goed gevuld is met een aantal supplementen om de fans een aantal uren zoet te houden.

Naast een aantal weggelaten en alternatieve scènes, zijn er audiocommentaren bij verschillende afleveringen: 11.00 a.m.-12.00 p.m, 1.00 p.m.-2.00 p.m, 5.00 p.m.-6.00 p.m., 10.00 p.m.-11.00 p.m., 3.00 a.m.-4.00 a.m., en 4.00 a.m.-5.00 a.m. Er zijn in het totaal 45 weggelaten scènes die apart of gemonteerd in de aflevering kunnen worden bekeken. Tijdens het bekijken van deze stukken kan er naar een commentaartrack geluisterd worden.

Op disc 7 vinden we een aantal erg interessante documentaires:
• On the button: the destruction of CTU (13 min)
• 24 Exposed - part 1 (45.37 min) en 24 Exposed - part 2 (42.19 min)
Deze twee documentaires kunnen eigenlijk als één geheel worden gezien. Aan de hand van gesprekken met de producers, regisseurs, acteurs, leden van de crew worden de verschillende stappen belicht die te kijken komen bij het maken van een serie als 24. Informatief en interessant, een aanrader!

Verder is er ook nog een scène (een ondervraging) die gefilmd werd uit verscheidene hoeken en hier op de verschillende manieren kan worden bekeken.

CONCLUSIE
Het tweede seizoen van 24 smeekt er net als het eerste gewoon om, om op DVD te worden bekeken: het juiste beeldformaat, geen storende reclames en nog het belangrijkste van alles, men dient geen week te wachten om te kunnen genieten van de volgende aflevering. Ondergetekende zag de laatste 13 afleveringen op 2 dagen, om maar te zeggen hoe verslavend deze serie is. Men heeft geen enkel excuus om deze fantastische serie te missen. U moest al bezig zijn om deze UK box online te bestellen. Met een beetje geluk ziet men dan nog het einde van het tweede seizoen voor de vertoning van de laatste aflevering van het eerste seizoen op Kanaal2. Kwestie van echt hip en cool te zijn ;-)


cover
Studio: Fox

Regie: diversen
Met: Kiefer Sutherland, Dennis Haysbert, Sarah Clarke, Elisha Cuthbert, Carlos Bernard, Sarah Wynter, Laura Harris, Xander Berkeley

Film:
9,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
U.K.

Jaar:
2002

Leeftijd:
15

Speelduur:
1013 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5039036013031


Beeldformaat:
1.78;1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Commentaartracks
• Verwijderde en alternatieve scènes
• 2 making of-documentaires
• Multiple angle-scène

Andere recente releases van deze maatschappij