:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - SEIZOEN 4
FUTURAMA - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-12-02


INLEIDING
"Another classic science fiction show canceled before its time." Bender heeft het in de aflevering Where No Fan Has Gone Before uiteraard over de originele Star Trek-serie, maar wie een beetje over de productie-perikelen van Futurama af weet, weet ook dat de uitspraak ook (en zelfs in de eerste plaats) betrekking heeft op de reeks zelf. Na 72 afleveringen hebben de hoge pieten van het Fox-netwerk de stekker eruit getrokken, en Futurama na 4 productieseizoenen, gespreid over 5 uitzendseizoenen, ten grave gedragen. Niet dat dit geesteskind van Matt Groening zo slecht was, integendeel, de humor zal waarschijnlijk een beetje té intelligent geweest zijn voor de modale TV-kijker. Een combinatie van dàt en een bijzonder slecht uitzendschema heeft Futurama de das omgedaan, en zelfs als de beslissing tot stopzetting van de reeks alsnog omgebogen wordt door meevallende DVD-verkoopcijfers, zoals bij de hetzelfde lot beschoren "volwassen" animatiereeks Family Guy het geval is, dan nog is het originele Futurama-team intussen al meer dan een jaar vetrokken om andere horizonten op te zoeken. Een mens kan niet alleen leven van humor, nietwaar.



Desondanks is het team, onder leiding van Matt Groening en vooral David X. Cohen, er in geslaagd om in die vier jaar niet één minderwaardige Futurama-aflevering te produceren. En voor wie nooit een aflevering van Futurama gezien heeft: in deze reeks volgen we het wel en wee van de interplanetaire koeriersdienst Planet Express, eigendom van de seniel wordende professor Hubert Farnsworth, in het algemeen, en in het bijzonder het leveringsteam. Dat bestaat uit Philip J. Fry, een uit de 20ste eeuw ingevroren niet al te snuggere pizzabezorger, Turanga Leela, een éénogige alien babe die graag een potje knokt, ondanks haar visuele handicap het ruimteschip bestuurt, en vooral een compleet in de knoop liggend liefdesleven heeft, en natuurlijk de robot Bender, naar eigen zeggen "the best one of the three", een kleptomane alcoholicus die zich inlaat met alles wat ook maar een beetje (of heel erg) illegaal is. Daarnaast wordt het kantoor bevolkt door stagaire Amy Wong, de dochter van de rijkste hereboeren van Mars; bedrijfsarts dokter Zoidberg, een gigantische kreeft die eet wat hij in vuilnisemmers vindt en er naar ruikt ook; overdreven bureaucraat en pietje precies Hermes Conrad; conciërge Scruffy en de mascotte van het kantoor, de allesetende Nibbler. Net als bij Groenings andere geesteskind, The Simpsons, figureert daarnaast een kleurrijke selectie aan nevenfiguren, zoals de erg zelfingenomen militair Zapp Brannigan en zijn adjudant, de onderdanige Kif Kroker, de vernielzuchtige leider Lrrr van de planeet Omicron Persei 8 en zijn vrouw Ndnd, de eerwaarde Lionel Preacherbot en zijn tegenpool, de Robotduivel, soapster Calculon, nieuwslezers Morbo en Linda, en natuurlijjk de eindelijk voor een tweede termijn herkozen president Richard Nixon, nu in een bokaaltje op sterk water. In deze vierde reeks worden enkele gaststemmen onder meer verzorgd door Sigourney Weaver, Dan "Homer Simpson" Castellaneta, Al Gore (wiens dochter Kirstin mee in het schrijversteam zit, vandaar), en de volledige cast van de originele Star Trek-reeks.



Naast de hopen referenties die vooral de science-fiction geeks zullen aanspreken, en naast de hopen referenties waaraan men kan merken dat het schrijversteam allemaal minstens een doctoraat in de wiskunde of de informatica hebben gehaald, slagen de makers erin om de verhalen voor een enorm groot publiek toegankelijk te maken, vooropgesteld dat dat publiek houdt van absurde humor, politieke satire en af en toe eens een lekkere dubbelzinnige opmerking. De knipogen naar verschillende populaire films zijn volgen elkaar in hoog tempo op: Independence Day, 2001 A Space Odyssey, de oude Batman-reeks, Armageddon, Star Wars, Cast Away,...



Op het einde van seizoen 3 experimenteerden de scenaristen ook al met een paar meer "ernstige" afleveringen, zoals Luck Of The Fryish, die naast de gebruikelijke humor ook de karakters wat meer diepgang gaven. En ook in dit laatste seizoen wordt op die weg voortgeborduurd; in de aflevering Leela's Homeworld krijgen we eindelijk te horen waar de éénogige Leela nu feitelijk vandaan komt, in Jurassic Bark wordt Fry net niet herenigd met zijn trouwe viervoeter, en het amoureuze spanningsveld tussen de ó zo op zijn instincten afgaande Fry, en de door bindingsangst altijd maar de boot afhoudende Leela, wordt in de finale aflevering, The Devil's Hands Are Idle Playthings met een mooi open einde afgerond. Maar we worden vooral alsnog getrakteerd op een flinke schep compleet over de schreef gaande humor; doctor Zoidberg vernietigt een Amerikaanse vlag en schept daarmee een oorlog tussen de mensheid en de bewoners van Decapod 10 in A Taste Of Freedom; Bender voert een travestie-nummertje op om op de Olympische Spelen van 3004 een paar gouden medailles achterover te kunnen drukken in Bend Her; de relatie tussen Amy Wong en Kif Kroker wordt danig op de proef gesteld, niet in het minst door Zapp Brannigan, in Kif Gets Knocked Up A Notch; en de hele crew komt ongewild in een parallel universum terecht in The Farnsworth Parabox, misschien wel de beste aflevering van alle seizoenen.



AFLEVERINGEN
1. Kif Gets Knocked Up A Notch: Wanneer de Planet Express delivery crew een pakje moet afgeven in de buurt waar Kif gestationeerd is, sluipt Amy mee als blinde passagier, om haar geliefde te kunnen zien. Kif zit in een vruchtbare periode, omdat hij verliefd is op Amy. Het erfelijk materiaal wordt bij Kifs ras doorgegeven door handaanraking, maar door een klein technisch indicentje met betrekking tot een gat in de romp van Zapp's schip heeft Kif bijna iedereen aangeraakt. De professor doet een test, en het blijkt dat Leela de natuurlijke moeder van Kif's zaailingen is. Kif wil zo snel mogelijk met Amy trouwen, maar die wil nog van haar jeugd profiteren, en ze laat Kif stikken. Maar om te bevallen moet Kif terug naar zijn thuisplaneet, samen met zijn geliefde de rituelen voltrekken.

Disclaimer: BIGFOOT'S CHOICE

2. Leela's Homeworld: De Professor heeft een machine gemaakt die ongelofelijk veel chemisch afval produceert. Bender is bereid om voor een prijsje het afval te dumpen, en giet het gewoon in het riool. De mutanten willen uit wraak Leela, Fry en Bender in een poel vol chemisch afval gieten, maar twee gemaskerde gedaanten willen Leela redden. Op de vlucht vinden Leela, Fry en Bender in de riolen van Old New York een volledig aan Leela gewijd schrijn.

Disclaimer: IT'S LIKE 'HEE HAW' WITH LASERS

3. Love And Rocket: De Planet Express moet een hoop suikeren hartjes gaan afleveren op Omicron Persei 8. Lrrr is niet zo opgezet met het cadeau. De crew heeft inmiddels andere katten te geselen: met het geld voor de opdracht heeft professor Farnsworth de software van het schip een upgrade gegeven. De nieuwe 'vrouwelijke persoonlijkheid' (gaststem Sigourney Weaver) wordt verliefd op Bender. Wanneer Bender echter met haar wil breken ten voordele van een paar goedkope slonzen, wil het schip zich, inclusief bemanning, in een quasar storten. Leela en Fry moeten in onvervalste 2001 A Space Odyssey-stijl het geheugen van het schip uitschakelen.

Disclaimer: WHEN YOU SEE THE ROBOT, DRINK!

4. Less Than Hero: Fry en Leela bezoeken Dr. Zoidberg nadat ze een deeltjesversneller van pi-kea hebben gemonteerd. Dr. Zoidberg geeft hem een zalfje, waardoor ze superkrachten krijgen. Samen met Bender als het derde lid van hun team, worden Fry, Leela en Bender Yesterday Man, Cloberella en The King. Leela heeft net een uitje met haar ouders naar de oppervlakte geregeld, wanneer de Zoo Keeper dreigt om op hetzelfde moment een groot juweel uit het museum te pikken. Om het weer goed te maken met haar ouders, onthult Leela dat zij Cloberella is. Maar Leela's vader kan niet zwijgen, en al snel weet iedereen haar geheim, inclusief de Zoo Keeper...

Disclaimer: SOON TO BECOME A MAJOR RELIGION

5. A Taste Of Freedom: Op Aarde wordt Freedom Day gevierd, een geest waarbij iedereen ongezouten zijn mening mag debiteren. Dr. Zoidberg maakt van de gelegenheid gebruik om - uit affectie - de vlag op te eten. Hiermee wekt hij de toorn van de Aardbewoners, en hij moet zich verschuilen in de ambassade van Decapod 10, zijn thuisplaneet. De Decapodianen verklaren de Aardbewoners de oorlog.

Disclaimer: FUTURAMA - OR IS IT?

6. Bender Should Not Be Allowed On TV: Eén van de gastacteurs op de robotsoap "All My Circuits" brandt midden in een uitzending door. Bender schuift zichzelf nogal nadrukkelijk als vervanger naar voren, en hij krijgt de rol ook. Hij blijkt nu echter niet bepaald een rolmodel te zijn voor de kleine kinderen, in het bijzonder voor Dwight en Cubert, die zijn onverantwoord gedrag beginnen na te doen. Hun vaders starten met een vereniging, de Fathers Against Rude Television (F.A.R.T.), die tot doel heeft Bender van het scherm te bannen.

Disclaimer: CONTROLLING YOU THROUGH A CHIP IN YOUR BUTT SINCE 1999

7. Jurassic Bark: Fry leest in de krant dat een overblijfsel is teruggevonden van de pizzeria waar hij in 1999 werkte. Tussen de museumstukken vindt hij ook de gefossileerde resten van Seymour, zijn hond. Hij vraagt aan professor Farnsworth om zijn hond te klonen; Bender wordt echter stikjaloers wanneer hij van Fry geen aandacht meer krijgt, en hij koopt een robo-puppy.

Disclaimer: NOT AFFILIATED WITH FUTURAMA BRASS KNUCKLE CO.

8. Crimes Of The Hot: De aarde ondergaat nog maar eens een crisis door de globale opwarming. Vermits de gewone methode - een gigantische ijsblok in de zee droppen - niet werkt, want de komeet van Halley zit zonder ijs, wordt er in Kyoto een klimaatconferentie gehouden, en de wetenschapper die het origineelste idee heeft om het effect terug te dringen, krijgt een beloning. Op aansteken van Wernstrom besluit president Nixon's Hoofd dat alle robots, die de grootste vervuilers blijken te zijn, moeten worden uitgeroeid.

Disclaimer: KNOWN TO CAUSE INSANITY IN LABORATORY RATS

9. Teenage Mutant Leela's Hurdles: De crewleden vinden dat Professor Farnsworth voor zijn 161-ste verjaardag een behandeling verdient in een chique kuuroord. Een reeks onvoorziene ongelukjes maakt dat niet alleen de professor, maar ook de andere crewleden terug kinderen zijn geworden. Leela, die nog een beetje ouder is gebleven, probeert haar verloren jeugd terug op te pikken. Dan blijkt echter dat de verjongingskuur niet te stuiten is en iedereen hoe langer hoe jonger blijft worden.

Disclaimer: NOW INTERACTIVE! JOYSTICK CONTROLS FRY'S LEFT EAR

10. The Why Of Fry: Fry voelt zich nog maar eens gepasseerd wanneer Leela blijkt uit te gaan bij het hulpje van de burgemeester. De Nibblonians ontdekken echter dat Fry een unieke genetische abnormaliteit heeft waardoor hij de enige is die het universum kan redden. Het blijkt dat Nibbler mee verantwoordelijk is voor Fry's invriezing op 31 december 1999. Fry krijgt een éénmalige kans om terug in de tijd te gaan en zijn oude leven weer op te pikken.

Disclaimer: DANCING SPACE POTATOES? YOU BET!

11. Where No Fan Has Gone Before: Fry moet terechtstaan omdat hij naar de verboden planeet Omega 3 is gereisd, alwaar hij de 79 originele afleveringen van Star Trek heeft uit de vergetelheid gered. De voorwerpen werden in de 23e eeuw verbannen, omdat de mensen te rare kuren met betrekking tot Star Trek begonnen te verkopen. Bij aankomst op Omega 3 merkt Fry dat de volledige bemanning van de originele reeks gevangen wordt gehouden door een levende energie-entiteit die zich Melllvar noemt, en van zichzelf beweert dat hij de grootste Star Trek-fan aller tijden is.

Disclaimer: WHERE NO FAN HAS GONE BEFORE

12. The Sting: De bemanning van de Planet Express wordt aangevallen door gigantische ruimte-bijen, wanneer ze hun honing proberen af te nemen. Leela is gecharmeerd door een baby-koninginnebij, en wil die meenemen, maar de bij verweert zich en steekt Fry dood. Bij Fry's begrafenis krijgt Leela echter rare visioenen waaruit moet blijken dat Fry nog ergens in leven is. En het wordt hoe langer hoe gekker!

Disclaimer: A BY-PRODUCT OF THE TV INDUSTRY

13. Bend Her: Bender wil per sé medailles halen in de Olympische Spelen van 3004, en verkleedt zich als vrouw. Omdat hij na de competitie echter een geslachtstest moet ondergaan, helpt professor Farnsworth hem met een geslachtsoperatie. In plaats van na de spelen echter zich terug te laten opereren, slaagt Bender - of Coilette, zoals hij of zij nu heet - erin om een afspraakje te maken de beroemde soapster Calculon. Die hem ten huwelijk vraagt.

Disclaimer: TOO HOT FOR RADIO

14. Obsoletely Fabulous: Tijdens de jaarlijkse robottenconventie wordt het nieuwste model van de MomCorporation voorgesteld: de 1-X. Bender krijgt een minderwaardigheidscomplex omdat de robot zoveel meer en beter kan dan hij, en om zijn aversie voor het nieuwe model te onderdrukken, moet Bender een upgrade krijgen. Op het laatste nippertje gaat hij er vandoor, en hij belandt op een eiland met allemaal oude robotmodellen.

Disclaimer: YOU CAN'T PROVE IT WON'T HAPPEN

15. The Farnsworth Parabox: Professor Farnsworth voert een zodanig dramatisch slecht aflopend experiment uit, dat hij de restanten daarvan in een doos bewaart en deze in de zon wil laten dumpen. Bender en Fry proberen in de doos te kijken, maar het is uiteindelijk Leela die haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, en ze ontdekt in de doos een parallel universum, waarin iedereen een iets afwijkende dubbelganger heeft rondlopen.

Disclaimer: BEATS A HARD KICK IN THE FACE

16. Three Hundred Big Boys: Nadat Zapp Brannigan de Arachnid-wereld overhoop heeft gegooid, krijgt iedereen op aarde van president Nixon 300 dollar belastingsvermindering. Iedereen spendeert het geld aan nutteloze dingen: Bender koopt er inbrekersspullen mee, Leela wil eens samen met een echte walvis zwemmen, Kif koopt een dure horloge voor Amy, en Fry koopt driehonderd koppen koffie, die hem danig op de zenuwen gaan werken. Maar wanneer tijdens Zapps overwinningsfeestje de zaak uit de hand dreigt te lopen, kan uitgerekend Fry de toestand redden.

Disclaimer: VOTED "BEST"

17. Spanish Fry: De crew gaat kamperen, en Fry gaat op zoek naar de legendarische Bigfoot. Daar wordt hij ontvoerd door een ruimteschip, en wanneer hij 's anderendaags wordt teruggestuurd, is hij zijn neus kwijt. En hij niet alleen: overal op de wereld lopen neusloze mensen rond, gevangen door jagers die die aan de bewoners van onder meer Omicron Persei 8 verkopen als afrodisacium. Fry gaat bij Lrrr, de wat overhoop ligt met zijn vrouw Ndnd, bepleiten om zijn neus terug te krijgen. Net wanneer de leider wil toegeven, verklapt Bender aan de Omicronianen dat het menselijke libido ergens anders zit, in de "andere hoorn, een stuk lager ". Fry moet nu binnen de dag Lrrr en zijn vrouw verzoenen, of zijn kindergeld wordt gedevalueerd.

Disclaimer: THANKS FOR WATCHING, FUTURAMA SLAVE ARMY

18. The Devil's Hands Are Idle Playthings: Om indruk te maken op Leela, zou Fry maar wat graag een beetje deftig op de holophoner kunnen spelen. Hij maakt een zaakje met de robot-duivel, en krijgt diens handen. Maar de robotduivel geeft nooit zonder achteraf ook iets te willen terugnemen...

Disclaimer: SEE YOU ON SOME OTHER CHANNEL

BEELD EN GELUID
Wederom levert Fox UK met deze disc een méér dan behoorlijk werkstuk af, in tegenstelling tot de Simpsons-boxen "slechts" uitgevoerd in Dolby Surround 2.0, maar daarmee klinkt Futurama zeker niet slechter dan op TV. De geluidseffecten zijn natuurlijk helemaal uitgekiend door de foley-artiesten, en klinken ondanks de beperkte dynamiek van een 2.0-track toch meer dan behoorlijk. Ten opzichte van de vorige seizoenen is de Franse dubbing verdwenen; de afleveringen zijn hier vaak zelfs nooit uitgezonden geweest, dus nog vers van de pers... Net zoals bij de vorige releases kan men ons bij Futurama iets bieden wat bij de Simpsons-boxen niet altijd het geval is, namelijk een perfect, haarscherp beeld, dat zoals steeds weer een mooie combinatie is tussen traditionele animatie en CGI-effecten, zoals het vliegende Planet Express-ship, maar bijvoorbeeld ook Bender die op zijn vlot ronddobbert in Obsoletely Fabulous. En dan die kleurenbalans, werkelijk een streling voor het oog!



VERPAKKING
Net als bij de vorige drie seizoenen krijg je een zeer mooie montagetekening wanneer je de drie kaften van de Futurama-DVD's naast elkaar legt, met daarin allemaal details uit afleveringen van seizoen 4. De ruggen zijn versierd met afbeeldingen van de verjongde Zoidberg, Fry, Leela en professor Farnsworth uit de aflevering Teenage Mutant Leela's Hurdles. En ook het artwork van de discs zelf is weer uitgevoerd met een ris tekeningen die de fans zeer zullen weten te appreciëren. De doos waar de amarays inzitten geeft dan ook nog eens licht in het donker...



EXTRA'S
Ten opzichte van de vorige release heeft men voor dit laatste seizoen alweer een tandje bijgestoken. De discs zelfs hebben geanimeerde menu's, waarbij respectievelijk Bender, Mom, Zapp Brannigan of dokter Zoidberg het gebouw van Planet Express met een verrekijker bespionneren, en daarbij verschillende random audioquotes op het publiek loslaten. Elk van de 4 discs is ook van een play all-functie voorzien. Naar goede gewoonte zijn ook weer alle afleveringen voorzien van een commentaartrack, desgewenst met Engelse ondertitels. Soms wordt er door het grote aantal deelnemers hieraan wat door elkaar gekakeld, maar het plezier dat cast en crew hebben gehad bij het maken van deze afleveringen straalt hier gewoon af, en dode momenten zijn er schaars. Enige minpuntje is dat John DiMaggio slechts op grofweg de helft van de tracks figureert. Op elk van de discs vinden we ook nog voor nagenoeg alle afleveringen (16 van de 18) verwijderde scènes, meestal reeds volledig afgewerkt, op het feit na dat de audio alleen maar de dialoog bevat, en geen geluidseffecten of muziek.



Elk van de discs pakt daarnaast nog met supplementair bonusmateriaal uit. Disc 1 bevat een internationale clip van de aflevering Love And Rocket in 4 verschillende talen, en een knappe reeks storyboards voor de aflevering Kif Gets Knocked Up A Notch. Op disc 2 bevat de aflevering Jurassic Bark, genomineerd voor een Emmy-award, een tweede commentaartrack, die meer over het schrijven van het scenario gaat. Op disc 3 vinden we een animatic (een soort van bewegende reeks storyboards) terug van de aflevering Obsoletely Fabulous. Het leeuwendeel van de extra's vinden we echter op de vierde disc. We krijgen 11 3D-modellen van ruimtetuigen en exotische locaties die door de studio's van Rough Draft zijn gemodelleerd. Na de cursus Leela en Fry tekenen op seizoen 3 vervolgen we hier met het leren tekenen van Bender en professor Farnsworth. Dan vinden we 9 stukjes pencil tests, dit zijn montages van elkaar opeenvolgende potloodtekeningen, die worden gebruikt om bepaalde bewegingen al eens op voorhand te simuleren. Dan hebben we nog een gallerij met tekeningen van verschillende nieuwe karakters, zoals Leela's ouders. Als afsluiter vinden we dan nog 4 trailers terug, drie voor de vorige Futurama-seizoenen, en eentje voor het Futurama-videospel.



En dan zijn er nog (minstens) drie easter eggs te vinden, waaronder een paar héle interessante. Ze zijn wat moeilijker te vinden, maar als de nood het hoogst is, is de spiekbrief nabij.


CONCLUSIE
Het is erg moeilijk voor mij om een review van een Futurama-seizoen te schrijven, omdat ik als die-hardfan natuurlijk objectief bevooroordeeld ben, en ik tot het ultieme einde de reeks zou verdedigen als ik er eender wie mee zou kunnen overtuigen van de kwaliteit van deze reeks, die - mark my words - hoe langer hoe meer een cultklassieker zal worden. En iedereen die ik ken, en die de moeite heeft gedaan om de reeks een paar afleveringen lang te volgen, zodat ook de continuïteitsgrappen beginnen door te dringen, deelt voorlopig mijn mening.

Misschien dat Fox zich nog wel eens bedenkt over een mogelijke doorstart van de reeks als jullie allemaal een duizendtal van deze boxsets bestellen. Maar als je jezelf eens wil verwennen, leg er dan tenminste ééntje voor jezelf onder de kerstboom.



En als Futurama je nu eens niets zegt? "Well, then bite my shiny new metal ass, you meatbags!"



cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening & David X. Cohen
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Lauren Tom, Phil LaMarr, Frank Welker

Film:
10/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
01-03

Leeftijd:
12

Speelduur:
389 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5039036013116


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Alle afleveringen met commentaartrack
• Bijkomende audiocommentaartrack voor Jurassic Bark
• Multi-language clip Love And Rocket
• Storyboard Kif Gets Knocked Up A Notch
• Animatic Obsoletely Fabulous
• Trailer Season 1, 2 en 3 en Futurama Game
• 11 geanimeerde 3D-modellen
• Leer Bender en professor Farnsworth tekenen
• 9 pencil test segments
• Gallerij met schetsen
• 16 Verwijderde scènes
• 3 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij