:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PIRANHA II - THE SPAWNING
PIRANHA II - THE SPAWNING
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-03-18
FILM
Twee geile tieners komen op het lumineuze idee om naakt te gaan duiken aan een schipswrak en wat te gaan friemelen onder water (uitdelen die Oscars voor het beste originele scenario!). Dit wrak blijkt een huisvesting te zijn voor een immense groep gemuteerde piranha’s en omdat deze niet elke dag een brokje mals, naakt vlees aangeboden krijgen, vallen deze op erg wrede manier aan. Anne Kimbrough (Tricia O'Neil), een duikinstructrice aan een plaatselijk vakantieressort, stuit tijdens een duikles op de stevig toegetakelde lijken. Ze trekt op onderzoek uit en begint na een tijdje te vermoeden dat het wel eens om bloeddorstige piranha’s zou kunnen gaan. Ze probeert met behulp van haar ex-man Steve Kimbrough (Lance Henriksen) - die tevens de plaatselijke agent is - de verantwoordelijken van het vakantieressort in te lichten, maar deze hechten daar weinig geloof aan. Bij het aanbreken van het vollemaansfeest hebben de piranha’s het strand van het resort bereikt en dan blijkt dat ze zelfs geen water meer nodig hebben…

…Guess whose coming to dinner?

In ’78 veraste regisseur Joe Dante (Gremlins, The Burbs) vriend en vijand met de amusante Jaws-spoof Piranha. De film werd een commercieel succes en groeide al snel uit tot een genreklassieker. Producenten Chako Van Leeuwen en Jeff Schechtman liepen uiteraard snel warm voor een eventuele sequel. In ’81 was het al zover met Piranha Part II: The Spawning (ook bekend als Piranha II: Flying Killers). In het regiestoeltje treffen we niemand minder aan dan James Cameron – inderdaad, de man die later prestigieuze projecten zoals The Terminator, Aliens, T2, True Lies en Titanic zou realiseren. Tja, je moet ergens beginnen hè! Allerlei meningsverschillen tussen uitvoerend producent Ovidio G. Assonitis en regisseur Cameron zorgen ervoor dat deze laatste niet meer aan de prent herinnerd wilt worden. De prent is dan ook geen hoogvlieger geworden. Waar Piranha een amusante film was, doorspekt met een snuifje gitzwarte humor, neemt Piranha II zich veel te serieus. Maar probeer je als kijker maar eens serieus te houden bij vliegende piranha’s! Zeker als blijkt dat onze vliegende vrienden in elkaar lijken geknutseld op een blauwe maandagochtend in een beschutte werkplaats. En daar zit hem nou net de aantrekkingskracht van deze Piranha II (die trouwens net als zijn voorganger een heuse cultclassic werd) of eender welke retro monsterfilm. Want knuddige effecten en een houterig acterende B-cast (Lance “Millennium” Henriksen op kop), voortgestuwd op een sfeervolle en catchy soundtrack (hier door Steve Powder), hebben zo hun onweerstaanbare charmes en blijven dan ook een werkende formule voor de liefhebbers van de betere - of moet ik zeggen ‘slechtere’ – monsterfilm(s).

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 beeld oogt op sommige momenten behoorlijk soft. Er is dan ook redelijk wat filmgrain aanwezig. De kleuren ogen warm, maar gedateerd. Het zwartniveau is voldoende en het contrastniveau is degelijk. Het detail is niet altijd wat het moet zijn, zodat je soms je best moet doen om te volgen wat er in het donker gebeurd. De gebruikte print bevat toch enkele minieme vuiltjes en beschadigingen. We hebben eveneens hier en daar een klein compressiefoutje kunnen waarnemen. De Engelse Dolby Digital 2.0-track klinkt eerder beperkt. De dialogen zijn goed verstaanbaar en is zo goed als vrij van beschadigingen of ruis. Gezien de lowbudget-origine van de film is de beeld- en geluidskwaliteit bevredigend.

EXTRA’S
Niets noemenswaardig. Eén pagina filmografie voor zowel regisseur James Cameron, als producent/betweter Ovidio G. Assonitis. Tenslotte zijn er ook nog drie promotrailers aanwezig voor andere horrortitels uitgegeven door A-Film (Evil Dead, Society, Ju-On: The Grudge), maar vreemd genoeg geen enkele voor Piranha II zelf.

CONCLUSIE
Piranha II: The Spawning is een “so bad it’s good” monsterfilm, in een regie van niemand minder dan regisseur James Cameron. A-Film biedt ons deze cultklassieker aan met, gezien het bronmateriaal, een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn geen noemenswaardige extra’s aanwezig, maar gezien de lage aanschafprijs toch een aanrader voor de liefhebbers van horrorfilms en ‘slechte’ monsterfilms.


cover
Studio: A-Film

Regie: James Cameron
Met: Tricia O'Neil, Lance Henriksen, Steve Marachuk, Ricky Paull Goldin, Ted Richert, Leslie Graves, Carole Davis, Connie Lynn Hadden

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777053898


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Filmografieën,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij