:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> U-571
U-571
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-08-08
FILM
U-571 speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over de verovering van het Enigma-toestel waarmee de Duitsers hun gecodeerde boodschappen verstuurden. Die waren niet te ontcijferen, waarop de de geallieerden besloten om te pogen een origineel toestel in handen te krijgen. De film opent als een Duitse U-boot tijdens een confrontatie beschadigd raakt en ergens in zee dobbert, wachtend op hulp. Luitenant Tyler (Matthew McConaughey) en zijn crew worden hals over kop uit verlof teruggeroepen om een geheime missie te volbrengen. Pas aan boord vernemen ze wat er aan de hand is: ze moeten trachten om als eersten bij de Duitse U-boot te geraken en de Engima meenemen. Vermomd als Duitsers gaan ze aan boord, maar hun eigen duikboot wordt vernietigd waardoor ze zich genoodzaakt zien te vluchten met de Duitse boot. Die heeft dus averij opgelopen en bijgevolg staan ze niet sterk in een eventueel gevecht. Om de Duitsers te ontwijken, moeten ze sluw zijn en al hun kennis en moed bijeenrapen zodat de terugtocht tot een goed einde wordt gebracht.

U-571 heeft in Engeland nogal wat controverse veroorzaakt wegens het feit dat regisseur Jonathan Mostow de historische feiten in de film nogal verdraait: het verhaal op zich is fictie, maar de verovering van de Engima staat wel degelijk op het conto van de Britten en niet op dat van de Amerikanen zoals in de film gesuggereerd wordt. Vreemd genoeg bevindt er zich op deze schijf een korte documentaire waarin een Brit precies vertelt hoe het allemaal in z'n werk is gegaan, waarmee Mostow zichuiteraard in eigen vlees snijdt! Onbegrijpelijk, tenzij deze feature diende om de Britten te sussen.

Over de film kunnen we kort zijn: spetterende actiescènes, ietwat minder geslaagde speciale effecten, oppervlakkige karakters en acteurs die in dit genre film niet echt thuishoren of alleszins niet echt passen. Wat doet Harvey Keitel in godsnaam in deze prent? En wat te denken van Jon Bon Jovi of Bill Paxton? Grote en bekende namen, dat wel, maar de film is op zich niet veel waard en zit boordevol (duikboot)clichés waaraan je niet kan ontsnappen. Echt spannend en overtuigend wordt het jammer genoeg nooit, U-571 steekt maar bleekjes af tegen echte duikbootfilms zoals Das Boot en The Hunt For The Red October.

BEELD EN GELUID
De film mag dan niet boven de middelmaat uitsteken, technisch is de dvd helemaal in orde. We zien weliswaar niet het originele 2.35:1-beeldformaat (wat op de regio 1-versie wel het geval is) maar een anamorf 1.85:1-beeldformaat. De kwaliteit is uitmuntend! Het beeld ziet er schitterend uit, heeft veel diepte en scherpte, met een uitstekend contrastniveau. Nergens merk je enige vorm van compressiefouten of printbeschadigingen.
Wens je je buren de muren op te jagen, moet je zeker de volumeknop opendraaien. Wat een fenomenale DTS-track (1509 kbps) is dit, zeg! Onwaarschijnlijk agressief en luid, maar zo effectief! Alle kanalen worden perfect benut, waarbij de explosies van torpedo's, dieptebommen en dergelijke heel realistisch klinken. Je wordt als kijker als het ware overspoeld met geluiden, maar niet gevreesd, de dialogen en de achtergrondmuziek blijven helder en verstaanbaar en worden zeker niet overstemd door de effecten. Elke voetstap, elke echo's in de duikboot, een kraan die wordt dichtgedraaid of geopend, torpedo's die gelanceerd worden, etc., je hoort het allemaal heel subtiel door de speakers. De track gaat ook zeer diep in de lage tonen. Dit is volgens ons de beste geluidstrack die wij in regio 2 al ooit gehoord hebben. Voor wie alleen van Dolby Digital kan genieten, geen paniek, de 5.1-track (448 kbps) klinkt ook zeer goed hoor, maar als je éénmaal DTS gehoord hebt, wil je geen stap meer terug..

De Nederlandse ondertitels kan je desgewenst aan- of uitschakelen. Eén minpuntje toch: de layer change is zeer duidelijk zichtbaar in de overgang van hoofdstuk 8 naar 9, zowel op onze Sony 735 als op een Yamaha S700.

EXTRA'S
U-571 bevat een heleboel extra's (gepresenteerd in mooie geanimeerde menu's met muziek) die je niet alleen de nodige achtergrond leveren bij de film, maar die ook een blik werpen in het verleden. We moeten daarbij toch even vermelden dat ten opzichte van de regio 1-versie de audiocommentaar en het DVD-ROM-materiaal gesneuveld zijn. Alle extra's (behalve de tv-spot) zijn Nederlands ondertiteld (optioneel aan/uit) en dat wordt zelfs achteraan het doosje vermeld! Mooi zo! Spotlight on location (13 min.): een promotioneel filmpje over het tot stand komen van de film, inclusief interviews met acteurs en andere leden van de crew. Creating and Constructing U-571 (6 min.): meer info omtrent het bouwen van de duikboten en het gebruik ervan op de set. Theatrical trailer (2.35:1 niet-anamorf, Dolby Digital 2.0), tv-Spot ; Cast and Crew: uitgebreide informatie over de cast en crew, en Production Notes: een vijftal pagina's over de productie van de film.

A submariners WWII experience (8 min.) is een historische terugblik op de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met vice-admiraal Patrick Hannifin, een oorlogsveteraan die zelf heel wat ervaring heeft met duikboten. Hij praat over het leven op zo'n duikboot en de training van de acteurs. Britain captures the U-110 (9,5 min.): luitenant-commandant David Balme is de persoon die in 1941 het Enigma-toestel buitmaakte vanop de U-110. Gedurende bijna 10 minuten praat hij over die gebeurtenis. US Naval Archives Capturing the U-505 (3 min.): Amerikaanse archiefbeelden over de verovering van een duikboot.  Inside the Enigma (7 min.): David Kahn, een expert in het ontcijferen van codes, vertelt over de Enigma, de werking, de strategische rol van het toestel tijdens de oorlog, etc.

CONCLUSIE
De film op zich is geen aanrader, de dvd daarentegen wel en biedt naast de karrenvracht extra's tevens een uitstekende beeldkwaliteit en een overdonderende DTS-track.


cover
Studio: Universal

Regie: Jonathan Mostow
Met: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, Jon Bon Jovi, Jake Weber, David Keith, Matthew Settle

Film:
5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0044007810828


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Spotlight on location
• Creating and Constructing U-571
• Theatrical trailer
• TV-Spot
• Cast and Crew
• Production Notes
• Britain captures the U-110
• A submariners WWII experience
• US Naval Archives: Capturing the U-505
• Inside the Enigma

Andere recente releases van deze maatschappij