:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK VOYAGER - SEIZOEN 1
STAR TREK VOYAGER - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-06-07
TV-SERIE
Op stardag 48315.6 is het ruimteschip USS Voyager tegen wil en dank meer dan 70.000 lichtjaar naar de andere kant van de melkweg getransporteerd. Helemaal afgezonderd van starfleet en de Federation, zonder hoop op bevoorrading of extra bemanning. Captain Janeway (Kate Mulgrew) en haar bemanning zeten koers naar huis, een reis die ze waarschijnlijk nooit zullen overleven. Alsof dat niet erg genoeg is moet ze ook nog proberen om de Maquis die ze op de hielen zat te integreren in de bemanning van haar schip. Beide partijen hebben echter niet veel keuze, rondom is er namelijk alleeen onbekende ruimte. Een heel nieuwe ontdekkingsreis wordt aangevat, the final frontier wordt weerom verlegd in Star Trek Voyager.

Tijdens het productieproces van The Next Generation is een tweede reeks op poten gezet: Deep Space Nine. In 1994 kwam er echter een einde aan de 7 jaar durende reis van de Enterprise en is men op zoek gegaan naar een nieuw concept om samen met DS9 op de buis te brengen. Deze nieuwe serie is Star Trek Voyager gedoopt. Van in het begin was het duidelijk dat de nieuwe serie zich weer op een schip zou afspelen, maar deze keer met een vrouwelijke kapitein aan het hoofd. Het resultaat mag er wezen, want Star Trek Voyager is al vanaf het eerste seizoen een succes. Bij DS9 vielen de eerste paar seizoenen een beetje tegen, wat voor Voyager in geen geval geldt. Het verplaatsen van de serie naar het Delta kwadrant opent een heel nieuwe wereld en biedt ruimte voor creativiteit in de vorm van nieuwe werelden, levensvormen, vijanden en bondgenoten. We kunnen Star Trek Voyager sterk aanbevelen aan iedere liefhebber van sciencefiction en Star Trek in het bijzonder.

AFLEVERINGEN
Caretaker
Voyager wordt naar de andere kant van het melkwegstelsel getransporteerd door een wezen dat zichzelf de "Caretaker" noemt en dat twee leden van de bemanning gevangen houdt zonder duidelijke reden.

Parallax
B'Elanna Torres (Roxann Dawson) wordt op het matje geroepen omdat ze de neus van een officier gebroken heeft. Bovendien raakt Voyager gevangen in de invloedssfeer van een quantumverschijnsel. Het is alleen een kwestie van tijd vooraleer het schip zal bezwijken onder de druk.

Time and Again
Janeway en Tom Paris (Robert Duncan McNeill) worden toevallig teruggezonden in de tijd naar de dag voordat een enorme explosie zich voordoet op een planeet waar alle leven vernietigd wordt.

Phage
De longen van Neelix (Ethan Philips) zijn verwijderd door onbekenden. De dokter (Robert Picardo) weet een tijdelijke oplossing te bedenken, maar als de bemanning Neelix' longen niet snel terugvindt zal hij het niet overleven.

The Cloud
Om de energievoorraad op peil te houden, wordt er constant gezocht naar Dilithiumbronnen,want die stof is de hoofdenergiebron van het schip. Harry Kim (Garrett Wang) detecteert een nevel die veel dilithium zou bevatten. Achteraf blijkt echter dat het helemaal niet om een nevel gaat.

Eye of the Needle
Via een instortend wormgat weet de bemanning van Voyager contact te maken met een Romulaans ruimteschip in het alfa-kwadrant. De hoop stijgt dat er een manier kan worden gevonden om thuis te raken.

Ex Post Facto
Tom Paris wordt schuldig bevonden aan moord op een planeet waar hij op bezoek is. Als straf moet hij elke 14 uur de misdaad opnieuw beleven. Janeway besluit om koste wat het kost zijn onschuld te bewijzen.

Emanations
Harry Kim ontdekt de begraafplaats van een buitenaards ras in een asteroïdenveld. Als er een scheur ontstaat in de subruimte wordt Harry naar een andere dimensie getransporteerd. De bewoners zijn vrij geschokt als ze vernemen dat hun hiernamaals niet meer dan een koude rots is.

Prime Factors
Voyager komt in contact met een ras dat over technologie beschikt waardoor de mogelijkheid bestaat om over enorme afstanden te reizen. De wetten van het volk verbieden echter om de technologie te delen, maar misschien kan er toch wat geregeld worden...

State of Flux
Op een verlaten Kazonschip wordt Starfleettechnologie aangetroffen. Chakotays vroegere vriendin Seska verdwijnt en het duurt niet lang vooraleer haar loyaliteit in twijfel wordt getrokken.

Heroes and Demons
Harry Kim verdwijnt tijdens een sessie op het holdek. Als Chakotay (Robert Beltran) samen met Tuvok (Tim Russ) op onderzoek uitgaat verdwijnen ook zij. Uiteindelijk wordt er besloten om de dokter op onderzoek uit te sturen in de holografische versie van Beowulf.

Cathexis
Voyager wordt geïnfiltreerd door een ras dat leeft op bio-chemische energie in menselijke wezens. Tot overmaat van ramp blijkt een andere entiteit ook bezit te nemen van sommige bemanningleden.

Faces
De Vidiians nemen B'Elanna gevangen in de hoop dat zij de sleutel heeft tot een geneesmiddel tegen de ziekte die hun bevolking al jaren in de greep houdt. Daartoe wordt B'Elanna gesplitst in haar menselijk en haar Klingondeel.

Jetrel
Neelix wordt geconfronteerd met de wetenschapper Jetrel die verantwoordelijk is voor de moord op meer dan 300.000 Talaxianen, waaronder Neelix' familie. Jetrel vertelt hem dat hij aan een fatale bloedziekte lijdt.

Learning Curve
Het zoveelste incident op rij tussen Maquis en Starfleetofficieren zorgt ervoor dat Janeway besluit dat de Maquis moeten worden opgeleid als Starfleetofficieren. Als leermeester krijgen ze Tuvok toegewezen. Blijft de vraag of de Maquis wel voor logica vatbaar zijn.

BEELD EN GELUID
Het is ondertussen toch weer twee jaar geleden dat Star Trek The Next Generation op dvd verscheen. In die tijd is de markt weer serieus gegroeid en zijn technieken verbeterd. Dat is ook aan de videotransfer te merken. We krijgen een over het algemeen erg goed beeld voor een tv-serie. Grootste probleem is de scherpte, want op sommige momenten komt het geheel namelijk nogal soft over. Schaduwdetail en zwartniveau zijn goed en ook contrast en kleurenverzadiging zijn van goede kwaliteit. Hier en daar is er ook wat ruis aanwezig en heel af en toe wat posterisatie. Gelukkig blijft die binnen de perken.

Net als voor DS9 en TNG is ook voor Voyager een geremasterde Dolby Digital 5.1-audiotrack voorzien. Ook hier merken we vooruitgang ten opzichte van The Next Generation. Het geheel klinkt erg dynamisch en ruimtelijk, surroundkanalen worden gebruikt waar nodig en bevatten ook een flink stuk van de muziek. Dialogen zijn mooi helder en goed te verstaan. Hier en daar zit er soms wel een foutje in de audiotrack. Jammer, want voor de rest is dit een prima audiotrack voor een tv-serie.

EXTRA’S
Braving the Unknown: Season One is een algemene en vrij uitgebreide documentaire over de totstandkoming van de serie met interviews met cast en crew, behind-the-scenes-beelden en fragmenten uit de serie. Zeer interessant om te bekijken! Voyager Time Capsule: Kathryn Janeway: net als bij voorgaande releases wordt er op iedere set een ander personage onder de loupe genomen. Voor seizoen 1 van Voyager is dat (vanzelfsprekend) captain Kathryn Janeway. Het is een vrij uitgebreidde documentaire met weerom interviews en fragmenten. The First Captain: Bujold: zoals de echter Star Trek-fans weten was Kate Mulgrew niet de eerste keuze voor Janeway, maar wel de Frans-Canadese actrice Geneviève Bujold. Deze featurette gaat dieper in op het hoe en waarom ze niet de uiteindelijke kapitein van de USS Voyager werd. In Cast Reflections: Season One blikt de cast terug op z'n favoriete en meest memorable momenten uit de reeks. On Location With the Kazon: de zoektocht naar locaties voor vreemde planeten is niet altijd simpel. In de pilot was er nood aan een planeet als thuisbasis voor de Kazon-Ogla. Die werd gevonden op een heel eind rijden van de "beschaving". Red Alert: Visual Effects Season One: het eerste seizoen van Voyager dateert van voor het tijdperk van de computeranimatie; vandaar dat veel van de special effects nog via modellen en andere technieken gerealiseerd zijn. Weerom een featurette die meer dan het bekijken waard is als je wil weten hoe de illusie van ruimtereizen en explosies tot stand gebracht wordt.

Launching Voyager on the Web: Star Trek Voyager was de eerste Star Trek-serie die een eigen webpagina op het internet had. De ontwikkeling ervan en van startrek.com in het algemeen wordt in deze featurette besproken. Real Science with André Bormanis: het was voor Gene Roddenberry altijd van groot belang dat alles wat er in Star Trek gebeurt min of meer wetenschappelijk mogelijk is of toch op zijn minst verklaarbaar is. Vaak wordt er met bestaande natuurwetten of paradoxen gespeeld, net omdat niemand er het antwoord op kent. André Bormanis gaat daarop kort in.
Star Trek: the Experience: in de Hilton in Las Vegas is een compleet Star Trek-hemepark gebouwd, compleet met de promenade van DS9, een museum en een levensechte brug van de Enterprise. De featurette heeft een promotioneel tintje, maar dat maakt ze niet minder leuk.

Bonus disc met exclusief materiaal: tot slot hebben we voor de regio 2-uitgave een exclusieve 6e disk gekregen met daarop nog wat extra materiaal. Zonder deze disk had men de prijs van de box flink kunnen verlagen want hij is min of meer overbodi, aangezien hij totaal niets te maken heeft met Star Trek Voyager zelf. Wat staat er dan wel op? Twee afleveringen van de originele serie en 2 trailers, eentje voor Deep Space Nine en eentje voor The Next Generation. Wat betreft de kwaliteit van de 2 afleveringen van TOS, kunnen we u meedelen dat die toch een beetje teleurstellend was op visueel vlak, misschien dat het hier nog om de prints gaat van de oude regio 1-releases? Het geluid daarentegen is wel in orde. Maar dia is bijzaak aangezien later de complete sets van de originele Star Trek-serie volgen.

Wat betreft extra's hebben we geen reden tot klagen op deze eerste set van Star Trek Voyager. Dit waarschijnlijk mede door het feit dat er eigenlijk maar 4 schijfjes nodig zijn voor de eigenlijke afleveringen en men dus het volledige 5e schijfje met extra's heeft kunnen vullen met erg veel achtergrondinformatie die op een veelal luchtige manier aangeboden wordt, prima!

CONCLUSIE
De eerste reeks van de 4e Star Trek-serie, Voyager, kreeg van Paramount een erg mooie behandeling. Op visueel vlak zal er bij volgende seizoenen  nog wel verbetering zijn, maar op het vlak van audio en extra's zit het erg goed. Prima release die we kunnen aanbevelen. Indien je de serie nog nooit gezien hebt best even huren, want ze is toch afwijkend van al het voorgaande dat je in Star Trek gezien hebt.


cover
Studio: Paramount

Regie: diversen
Met: Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Jennifer Lien, Robert Duncan McNeill, Ethan Philips, Robert Picardo, Tim Russ en Garrett Wang

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
6

Speelduur:
802 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865559581


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 2.0
Italiaans Dolby Digital 2.0
Spaans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Braving the Unknown: Season One
• Voyager Time Capsule: Kathryn Janeway
• The First Captain: Bujold
• Cast Reflections: Season One
• On Location With the Kazon
• Red Alert: Visual Effects Season One
• Launching Voyager on the Web
• Real Science with André Bormanis
• Star Trek: the Experience
• Bonus disc met exclusief materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij