:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STUCK ON YOU
STUCK ON YOU
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-06-14
FILM
Dat de broertjes Farrelly een soort 'minder begaafden'-fetisj hadden, wisten we al. Maar bij elk van hun films wordt het nu toch erger en erger. Ze presenteerden ons reeds een paar achterlijke kerels in Dumb & Dumber, een éénarmige bowler in Kingpin, een man met een gesplitte persoonlijkheid in Me, Myself and Irene en een vrouw met overdreven overgewicht in Shallow Hal. Nu gaan ze nog iets verder en nemen ons mee in de wereld van de siamese tweelingen.

Bob and Walt Tenor (niemand minder dan Matt Damon and Greg Kinnear) zijn twee dertigers die, alhoewel ze een siamese tweeling zijn, een leuk en succesvol leventje opgebouwd hebben. Uiteraard doen ze alles tesamen en zo zijn ze eigenaar van een hamburgerzaak in Martha's Vineyard, een klein dorpje waar niemand nog opkijkt van het niet alledaagse zicht om een siamese tweeling aan een recordtempo hamburgers in elkaar te zien knutselen. Blijkbaar kunnen siamese tweelingen meer dan wij dachten want zo staan ze in het doel van de plaatselijke ijshockey-club, gaan ze samen tennissen, boksen, golven en baseballen. Natuurlijk allemaal op een grappige, maar toch o zo efficiënte en natuurlijke manier: de Farrelly's op hun best.

Dit vrij gewone, maar tezelfdertijd bizarre, leventje van beide broers neemt een verrassende wending wanneer Walt beslist z'n kans te wagen in Hollywood. Hij houdt er immers acteerambities op na en zou deze graag verzilverd zien in een succesvolle carrière. Eenmaal aangekomen in Hollywood blijkt het voor Walt niet zo makkelijk om een baan te vinden aangezien hij en z'n broer overal als 'freak' aanzien worden. Uiteindelijk biedt niemand minder dan Cher hem een job aan in haar show, maar algauw blijkt dat haar bedoelingen niet honderd procent koosjer zijn. Aan de andere kant zien we ook hoe de verlegen Bob z'n chatvriendinnetje ontmoet terwijl deze eigenlijk niet wist dat hij deel uitmaakte van deze 'besloten vennootschap' met z'n broer. Zoals u al kunt raden zal al het voorgaande tot een hoop frustratie en woede leiden bij de twee broers zodat het zover komt dat ze zich de grote vraag stellen: wordt het niet tijd voor een scheidingsoperatie? Maar kunnen de twee het wel aan zonder elkaar?

Het is jammer om te moeten toegeven dat de Farrelly's sinds hun twee krakers Dumb & Dumber en There's Something About Mary nooit meer hetzelfde niveau bereikten. Ook nu weer slaan ze de bal serieus mis met een melige komedie die nauwelijks dijenkletsers bevat en meer de feelgood-tour opgaat. Op sommige momenten heb je echt wel de indruk dat men het moeilijk had om aan genoeg 'werkende' grappen te komen en sommigen zijn dan ook van bedenkelijk arm niveau (Broer 1: 'You have never been laid in the last five years'. Broer 2: 'How would you know?') Ook het muzikale einde lijkt er nog eventjes snel bijgegooid zodat we een plot krijgen dat met haken en ogen aaneen hangt. Ook kunnen we ons natuurlijk vragen stellen bij de komische kwaliteiten van de beide hoofdacteurs. Ok, ze hebben allebei een mooie acteerstatus opgebouwd maar Matt Damon in een komedie van de Farrelly's? Was er toevallig niemand anders beschikbaar die periode?

Waar de film wel werkt is op het niveau van de cameo's. Naast Cher zien we bijvoorbeeld ook de bevallige Eva Mendes opduiken. Maar ook de stukjes met Jay Leno, Griffin Dunne, Luke Wilson, Meryl Steep en een hoop anderen zijn meer dan de moeite. Blijkbaar is het tegenwoordig 'in' om in Hollywood je snoet te tonen in een Farrelly-film. Al bij al blijft het een verdienstelijke prestatie maar als echte Farrelly-fan blijven we toch hunkeren naar de dom en dommere tijden met Jim Carrey en Cameron Diaz die zich onsterfelijk maakte met haar nieuwe haargel-visie.

BEELD EN GELUID
Bijna niks negatiefs aan te merken op het anamorfische 2.35:1 breedbeeld. Weinig fouten en oneffenheden aanwezig in de print en slechts hier en daar sprake van een klein beetje grain. Kleuren zijn natuurlijk met af en toe de uitzondering van de gezichten die een soms onnatuurlijke tint en een ietwat softere look bezitten op bepaalde momenten. Het zwartniveau is donker en solide en details zijn voldoende aanwezig zodat de prent voortdurend een scherpe look bezit.
Op audiogebied krijgen we een vrij doordeweekse DTS en een 5.1-komediemix voorgeschoteld die ons niet voor enorme verrassingen stelde. De surroundspeakers worden slechts af en toe gebruikt om een minieme ambiance weer te geven terwijl het geluidsbeeld door de voorste speakers wordt opgebouwd. Heldere stemmen en een correct gebruik maken van het stereobeeld doet een komedie al een héél eind gaan en dit is hier dan ook het geval.

EXTRA’S
We beginnen met het audiocommentaar ingesproken door de broertjes Farrelly zelf dat ons alleszins weinig kon boeien. Weinig stiltes en veel informatie over het reilen en zeilen achter deze film, maar allemaal zonder veel overtuiging om ons meer dan anderhalf uur lang te kunnen boeien. Bijna drie kwartier aan informatie over de film vinden we in evenveel featurettes. De eerste heet It's Funny: The Farrelly Formula en gaat over de succesformule die de broertjes toepassen om hun soort film in elkaar te knutselen. Stuck Together: Bringing "Stuck On You" To The Screen gaat, zoals de titel het zelf al zegt, over de idee achter de film zelf, hoe dit tot stand kwam en onderandere de problemen die ze ondervonden om hun script verkocht te krijgen aan de studio's. Making It Stick: The Makeup Effects Of "Stuck On You" is misschien wel de meest interessante extra op deze schijf aangezien de totstandkoming van de make-up effekten van de siamese tweeling uit de doeken wordt gedaan. Verder zijn er nog 8 verwijderde en uitgebreide scènes te bekijken met of zonder commentaar van de regisseurs en er zijn eveneens een aantal bloopers voorzien. Om af te sluiten zijn er nog 2 previews van opkomende films door 20th Century Fox: het met hoge verwachtingen beladen Alien vs. Predator levert ons hier in de twee minuten durende featurette prachtig beeldmateriaal over de nieuwste spruit van regisseurstalent Anderson. Deze preview alleen al maakt deze Stuck On You verplichte koopwaar voor de alien- en predatorfans, neem het van ons aan. De tweede preview is eigenlijk meer een soort trailer voor Dodgeball, een op het eerste zicht bizarre sportfilm met de natuurlijk altijd bizarre Ben Stiller.

CONCLUSIE
Opnieuw een Farrelly-komedie die de verwachtingen jammer genoeg niet inlost. De plot hangt wat flauwtjes aan elkaar en de humor is allang z'n spitsvondigheid en originaliteit kwijt die het ten tijde van Dumb & Dumber wel had. Hoog tijd aan de broertjes om hun lessen te trekken anders lijkt hen geen lang leven meer beschoren in Hollywood. De technische aspecten van de schijf zelf zijn wel van goede kwaliteit en de liefhebbers van extra's blijven ook niet in de kou staan. Eerder aan te raden als huurbeurt bij een van uw meer simpele avonden.


cover
Studio: Fox

Regie: Bobby & Peter Farrelly
Met: Matt Damon, Greg Kinnear, Eva Mendes, Wen Yann Shih, Pat Crawford Brown, Ray 'Rocket' Valliere, Tommy Songin, Cher

Film:
5,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626015918


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Inside Look documentaire
• Audiocommentaar
• Verwijderde scènes
• Uitgebreide scènes
• 3 featurettes
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij