:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - AGAINST THE WORLD
SIMPSONS, THE - AGAINST THE WORLD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-18
INLEIDING
Na de bespreking van Sex, Lies And The Simpsons trekken de Simpsons op deze tweede disc van de tweede worp Simpsons Classics ten strijde tegen de rest van de wereld! Kans op winst: vrijwel nihil. Ernstig nu, we krijgen hier op The Simpsons Against The World vier afleveringen voorgeschoteld met de afkorting "Vs." in de titel, wat staat voor versus en duidt op het één of ander conflict dat iemand uit de familie Simpson moet beslechten. Of het nu Bart is, die met één telefoontje een domme Australiër 900 dollar lichter maakt, Homer, die met zijn staart tussen zijn benen moet gaan bedelen om geld bij zijn twee schattige schoonzussen, of Marge, die een oplichter probeert te ontmaskeren die Springfield een nutteloze monorail wil aansmeren. Opnieuw is dit een compilatie die reeds jaren geleden op video werd uitgebracht, met als gevolg dat we hier geen recentere afleveringen op terugvinden. Meer nog, Homer Vs. Lisa And The 8th Commandment was reeds eerder terug te vinden op de tweede (!) seizoensbox. Men had misschien deze aflevering beter vervangen door een andere, zoals men op The Dark Secrets Of The Simpsons ook had gedaan. Kandidaten genoeg: Lisa Vs. Malibu Stacey, Homer Vs. The Eighteenth Amendment, het intussen politiek incorrect geworden The City Of New York Vs. Homer Simpson, Homer Vs. Dignity, Bart Vs. Lisa Vs. The Third Grade of - waarom niet - een aflevering uit het recentste seizoen zoals Marge Vs. Singles Seniors Childless Couples And Teens And Gays.AFLEVERINGEN
Homer Vs. Lisa And The 8th Commandment (seizoen 2, aflevering 26)

Marge: So, what did you children learn about today?
Bart: Hell.
Homer: Bart!
Bart: But that's what we learned about. I sure as HELL can't tell you we learned about HELL unless I say HELL, can't I?
Homer: Well, the lad has a point.
Bart: Hell, yes!

Berg Sinai, 1220 voor christus. Homer de Dief moet zijn gewoonten opgeven wanneer hun leider, Mozes, van god de 10 geboden krijgt, waaronder 'gij zult niet stelen'. Springfield, 1990 na christus. Homer Simpson krijgt de gelegenheid om zijn TV illegaal aan te laten sluiten op het kabelnetwerk. Lisa ziet dit echter als diefstal, en denkt dat ze zo haar ziel kan verliezen, en weigert te kijken. Bart heeft intussen enkele porno‑kanalen ontdekt. Intussen wordt er een belangrijke sportwedstrijd aangekondigd, en gans Springfield komt bij de Simpsons thuis kijken, inclusief Mr. Burns.

Marge Vs. The Monorail (seizoen 4, aflevering 71)

Burns: Hello my name is Mr... Snrub, and I come from some place far away. Yes, that will do. Anyway I say we invest that money back in the nuclear plant.\
Smithers: I like the way Snrub thinks!

Mr. Burns wordt betrapt op het illegaal lozen van radioactief afval, en moet 3 miljoen dollar boete betalen. Op een vergadering moet worden beslist waarvoor de mensen van Springfield het geld gaan gebruiken. En alhoewel de autostrade dringend een opknapbeurt nodig heeft, versjachert een duister heerschap de inwoners een monorail. Homer wordt aangenomen als monorail‑bestuurder. Marge krijgt argwaan, en een onderzoek leert dat alle andere steden die een monorail hebben aangekocht, er bekaaid zijn afgekomen. Gaststem: Leonard Nimoy.

Bart Vs. Australia (seizoen 6, aflevering 119)

Marge: I'll just have a cup of coffee.
Barman: Beer, it is.
Marge: No, I said "coffee".
Barman: "Beer"?
Marge: Cof‑fee.
Barman: Be‑er?
Marge: C ‑ O -Barman: B ‑ E ‑

Lisa beweert dat door de coriolis‑versnelling de toiletten aan de andere kant van de wereld in de andere richting doorspoelen. Bart gelooft haar niet, en belt op kosten van de ontvanger naar Australië. De Australische regering is diep verbolgen over de grap, en eist dat Bart zijn publieke excuses komt maken in Australië. Wat ze er niet bijvertellen, is dat ze hem publiekelijk een trap onder zijn kont willen verkopen.

Homer Vs. Patty And Selma (seizoen 6, aflevering 120)

Balletlerares: I have know you have great conflict, Bart: you love ballet, yet you fear the boys will laugh at you, no?
Bart: No, I fear the girls will laugh at me. I fear the boys will beat the living snot out of me.

Homer investeert al zijn spaargeld in Halloween‑pompoenen, die na Halloween uiteraard in prijs zakken, zodanig dat Homer al zijn geld kwijt is. De enige bij wie hij geld kan gaan lenen is bij zijn twee verfoeilijke schoonzussen. Die maken misbruik van de situatie, en laten Homer zichzelf publiekelijk vernederen, onder bedreiging van alles aan Marge te gaan laten uitbazuinen. Maar het geheim lekt uit, en om geld te verdienen om zijn schuld af te betalen gaat Homer met limousines rijden ‑ zonder het geschikte rijbewijs. Bart heeft intussen het kortste strootje getrokken wanneer iedereen op school een sport moet kiezen: de enige sport waar er nog plaatsen vrij zijn, zijn balletlessen.
BEELD EN GELUID
Ook hier gaat het weet om vier oudere afleveringen, maar de beeldkwaliteit is iets beter dan Sex, Lies And The Simpsons. Het voornaamste euvel blijft - al even Classic als de naam van de collectie doet vermoeden - de interlacing. Ook is er milde blokvorming te zien in de laatste van de vier afleveringen, Homer Vs. Patty And Selma. De Simpsons zijn natuurlijk altijd goed voor een beperkt, scherp afgelijnd kleurenpalet, en zien er een stuk beter uit dan pakweg de cartoons uit de jaren '60 en '70. De Engelse Dolby Surround 2.0-track is opnieuw van een meer dan voldoende kwaliteit, en gebruikt netjes de capaciteiten van de stereokanalen, bijvoorbeeld in Bart Vs. Australia wanneer achtereenvolgens Bart en Homer voorbij een winkel lopen, achternagezeten door een woedende menigte. De liedjes zijn ondertiteld, wat voor Marge Vs. The Monorail anders een fiasco zou zijn, met de notoire uitzondering van de Flintstones-persiflage uit het begin van dezelfde aflevering. U weet wel, "Simpson. Homer Simpson. He's the greatest guy in history" enzovoort.
EXTRA'S
Idem aan de vorige besproken disc. Dus: we vinden op deze disc 2 promotionele trailers terug, één algemene voor al wat er totnogtoe al van The Simpsons op dvd te krijgen is, en eentje voor het - intussen alweer een tijdje geleden verschenen - derde seizoen. Wat ons op deze disc irriteert is dat bij het starten van elke aflevering we nóg maar eens een niet-skipbare copyright-waarschuwing moeten slikken. Er is wel een play all-optie voorzien.

CONCLUSIE
Dit is intussen de zevende disc van vier of vijf afleveringen uit de Simpsons Classics-reeks, en de twaalfde niet-seizoensbox die we bespreken; we komen bijna elke keer tot dezelfde conclusie. De aparte, maatschappijkritische humor maakt van The Simpsons is, voor wie er van houdt, een tijdloze klassieker, die je héél vaak opnieuw kan bekijken, en daarom uitermate geschikt is voor dvd, maar onze voorkeur blijft natuurlijk naar volledige seizoensboxen gaan.coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
92-95

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016199


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Turks
Extra's:
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij