:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLERKS
CLERKS
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-07-01
FILM
Dante: My girlfriend's sucked 37 dicks!
Klant: In a row?


Dante Hicks (Brian O’Halloran) heeft een echte baaldag. In plaats van met een aantal vrienden te hockeyen moet hij de plaatselijke supermarkt openhouden op zijn vrije dag. Alsof de vervelende en half gestoorde klanten nog niet erg genoeg zijn komt hij ook te weten dat zijn ex-vriendin op trouwen staat. Het maffe gedrag van Randal (Jeff Anderson), een vriend van Dante en medewerker van de videotheek die zich naast de supermarkt bevindt, en de twee drugsdealers Jay (Jason Mewes) en Silent Bob (Kevin Smith) die de hele tijd rond de winkel hangen, zijn niet van die aard om Dante’s dag dragelijker te maken.

Clerks en Pulp Fiction: 2 films uit 1994, 2 films met heerlijke dialogen. De vergelijking lijkt op het eerste zicht misschien wat ver gezocht maar volgens ons zijn dit zowat de twee films met de scherpste, coolste dialogen van de jaren ’90. Clerks is de eerste (en nog steeds met grote voorsprong beste) film van regisseur / acteur Kevin Smith. Clerks is geen film die de geschiedenis in zal gaan wegens een briljante mise en scène, innovatief scenario of zinnenprikkelende fotografie maar wel wegens een aantal zeer grappige dialogen en leuke, degelijke acteerprestaties. Lezers die makkelijk geshockeerd zijn of niet kunnen (glim)lachen om een dialoog als:

Dante: Hey, whatcha rent?
(bekijkt de cover van Randal's videotape)
Dante: Best of Both Worlds"?
Randal: Hermaphroditic porn. Starlets with both organs. You should see the box. Beautiful chicks with dicks that put mine to shame.
Dante: And you rented this?
Randal: Hey, I like to expand my horizons


blijven best zo ver mogelijk verwijderd van Clerks. Ondanks het feit dat er geen geweld, seks of naakt in de film voorkomt kreeg Clerks aanvankelijk een NC-17 (niet toegelaten onder de 17 jaar) rating opgekleefd, enkel en alleen op basis van het "expliciete" taalgebruik. Slechts na een door distributeur Miramax ingespannen procedure (geleid door een advocaat die ook deel uitmaakte van de verdediging van O.J. Simpson) besliste de MPAA om de film zonder knippen een R-rating (jongeren onder de 17 jaar toegestaan in het bijzijn van ouder of voogd) mee te geven. Naast de fantastische dialogen en het prima acteerwerk heeft Clerks nog ander lekkers te bieden: een aantal fantastische personages (Dante, Randal, bepaalde van de gestoorde klanten en niet te vergeten Jay en Silent Bob), talloze verwijzingen naar andere films (van de Star Wars serie tot Jaws) en een leuke soundtrack met ondermeer nummers van vroege jaren ’90 grunge en punkbands als Alice in Chains, Bad Religion en Corrosion of Conformity. Misschien een grappig detail: het "clearen" van de rechten voor de in Clerks gebruikte nummers (ongeveer 27.000 dollar) was duurder dan de eigenlijke productiekosten van de film (26.800 dollar), een primeur in de geschiedenis van de film. De totale kostprijs van Clerks (rond de 52.000 dollar, hoofdzakelijk bijeengekregen door middel van bij vrienden geleend geld en kredietkaarten) bedraagt ongeveer evenveel als de kost voor het draaien van 1 seconde film uit Titanic. Ondanks het zeer beperkte budget, ondanks de vele beperkingen (de winkel mocht bij voorbeeld enkel ’s nachts gebruikt worden tijdens de sluitingsuren) wist regisseur Kevin Smith met Clerks onmiddellijk te tonen dat hij heel wat in zijn mars had. Jammer genoeg kon hij sindsdien zijn grote talent niet echt bevestigen: Jay and Silent Bob en Chasing Amy waren leuk (echter bijlange niet zo grappig als Clerks), Mallrats en Dogma waren serieuze tegenvallers.

Randal: Which did you like better? "Jedi" or "The Empire Strikes Back"?
Dante: "Empire".
Randal: Blasphemy!
Dante: "Empire" had the better ending. I mean, Luke gets his hand cut off, finds out Vader's his father, Han gets frozen and taken away by Boba Fett. It ends on such a down note. I mean, that's what life is, a series of down endings. All "Jedi" had was a bunch of Muppets.


BEELD EN GELUID
Het zwart-wit beeld staat op deze dvd in het 1.85.1 anamorphic widescreen formaat. Het beeld ziet eruit zoals men mag verwachten bij een dergelijke lowbudget film: weinig scherpte en redelijk wat grain. In vergelijking met de vorige Benelux dvd release (niet door RCV),die een 4:3 transfer heeft, werd heel wat vooruitgang geboekt. De 2.0 track is niet slecht maar een 5.1 track was zeker aangenaam geweest om de leuke songs op de soundtrack nog beter tot hun recht te laten komen. De dialogen zijn redelijk goed verstaanbaar waarmee ook alles is gezegd.

EXTRA'S
Dat er geen extra’s te vinden zijn op deze dvd release is erg spijtig. Dat de kijker echter verplicht wordt om (alvorens te film te kunnen beginnen) 3 trailers te bekijken / te forwarden is ronduit irritant. To make things worse: er werd op deze dvd niet eens een menu voorzien en het is onmogelijk een chapter terug springen tijdens de film! Een zéér slordige release van RCV met andere woorden.

CONCLUSIE
Over de film Clerks zijn we heel enthousiast, over deze dvd release heel wat minder. Echte fans van Clerks wachten dan ook beter op de regio 1 "10th Anniversary collector’s series" (3disc) die eraan komt in september 2004. Filmfans die de film nog niet kennen en geen al te grote "risico’s" willen nemen kunnen misschien deze dvd versie op de kop tikken die voor ongeveer 8 euro te vinden is bij verschillende winkelketens.

Randal: This job would be great if it wasn't for the fucking customers.


cover
Studio: RCV

Regie: Kevin Smith
Met: Brian O’Halloran, Jeff Anderson, Marion Ghigliotti, Kevin Smith, Jason Mewes

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806030892


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij