:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCHOOL OF ROCK
SCHOOL OF ROCK
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-08-26
FILM
Een lekkere ouderwetse komedie die zichzelf niet al te serieus neemt, een hoofdrol op het lijf geschreven van een getalenteerd komisch acteur en een flinke geut aanstekelijke (rock)muziek: dit is School Of Rock omschreven in een paar woorden. Dewey Finn (Jack Black) is een anarchistische rocker van de oude stempel. Aan werken heeft hij een broertje dood en hij hoopt nog steeds op de grote doorbraak met z'n zelf opgerichte hardrockband. Op elk concert(tje) geeft hij dan ook het beste van zichzelf, meestal tot grote ergernis van de andere groepsleden. Die besluiten hem dan ook uit z'n eigen groep te gooien waardoor Jack's droom, om de aardbol te doen beven met z'n legendarische gitaarsolo's, als een luchtbel uiteenspat. Op de koop toe kan hij z'n gedeelte van de huur niet meer betalen en staat hij reeds een paar duizend dollar in het krijt bij z'n twee huisgenoten. Door een persoonsverwisseling geraakt hij aan een job van interimleraar aan een prestigieuze middelbare school. Hij hoopt het een paar weken vol te houden en met het verdiende geld z'n schulden af te lossen. Algauw blijkt echter dat de kinderen in z'n klas ook op (klassiek) muzikaal vlak meer dan intelligent zijn. Jack vervangt de piano door een synthesizer, de klassieke gitaar door een elektrische, de contrabas door een basgitaar en laat hen de geneugten ontdekken van de 'echte' muziek. In tussentijd maakt hij hen ook wegwijs in de geschiedenis van de rock. Geen wis- of natuurkunde meer, wel de origine van de grunge, punk, metal en hardrock wordt onderwezen door hun nieuwe leraar! Ondertussen stomen de jongeren zich klaar om een talentenjacht te winnen waar ook Jack's ex-groep aan meedoet. Hij hoopt met deze jonge bende dan ook z'n gelijk te halen door de hoofdprijs weg te kapen! Amusement troef!

Bij het zien van de School Of Rock-trailer leek dit destijds reeds een aanstekelijke doldwaze komedie te worden, volledig in de stijl van Wayne's World. Nu verschilt hij toch wezenlijk van voornoemde maar daarom is hij niet minder grappig. Verdienste van slechts één man: de doldwaze en hoogst onderschatte acteur Jack Black, die in deze film de rol van z'n leven speelt. Echte dijenkletsers zijn niet aanwezig in de film. Het is eerder z'n charisma en de levendigheid waarmee Black zich in z'n rol inleeft en interacteert met de andere acteurs, die de prent een meerwaarde geven. In combinatie met enkele aanstekelijke rocknummers en een simpel zeemzoet verhaaltje is dit een ideale komedie voor een avondje zorgeloos, swingend filmgenot.

BEELD EN GELUID
School Of Rock werd in een 1.78:1 anamorfisch beeldformaat op dvd gezet. Algemeen bekeken is dit een vrij degelijke transfer. De scherpte en detail van het beeld liggen gedurende de volledige prent vrij hoog en er valt slechts af en toe een klein beetje grain te bespeuren. De kleuren zijn levendig en behalve een lichte edge-enhancement konden we verder geen fouten bespeuren.

Naast de muziekscènes heeft School Of Rock niet veel te leveren op audiogebied. Een standaard humor-soundtrack met verstaanbare dialogen en weinig surroundeffecten is dan ook ons deel. Gelukkig zijn er genoeg muzikale scènes om de kraan af en toe volledig open te draaien. De begin- en eindscène gaan met de pluimen lopen en gebruiken de volledige 5.1-mogelijkheden om een mooi geluidsveld te creëeren.

EXTRA’S
Twee leuke audiocommentaren bijten de spits af. Eentje met regisseur Linklater en hoofdacteur Jack Black en eentje met de giechelende bende kinderacteurs uit de film. U kan zich voorstellen dat de eerste iets informatiever is dan de tweede maar ze zijn allebei minstens even leuk om horen. De 'Lessons Learned in School of Rock'-documentaire is een typische making-of van de film, amusant maar weinig interessant. In één van de volgende featurettes zien we Jack Black Led Zeppelin smeken om The Immigrant Song te gebruiken in z'n film. Leuk om weten hierbij is dat Led Zeppelin gekend is om de rechten van z'n muziek (bijna) nooit uit te lenen. Verder is er nog een featurette van de kinderacteurs op het filmfestival in Toronto, een waardeloze muziekvideo en een bioscooptrailer. Afronden doen we met 'Dewey Finn's History of Rock', een extraatje voor dvd-rom bezitters en het amusante MTV-dagboek van Jack Black. Deze laatste laat ons genieten (als dat het correcte woord is) van nog meer Black-onnozelheden. We vroegen ons uiteindelijk af indien de man echt zo gek is als hij zich voordoet of indien het slechts om één grote act gaat. We zijn eerder geneigd de eerste stelling te geloven.

CONCLUSIE
School Of Rock is, alhoewel niet voor iedereen weggelegd, een vrij geslaagde en amusante komedie geworden. Het is zeker en vast komiek Jack Black's beste film tot nu toe. Mensen die de acteur nog niet eerder aan het werk zagen, raden we een huurbeurt aan. De rest dient niet te twijfelen want naast het leuke script en de geslaagde vertolkingen bezit deze dvd een uitstekende technische kwaliteit en ook op het gebied van de extra's mogen we allesbehalve klagen.


cover
Studio: Paramount

Regie: Richard Linklater
Met: Joan Cusack, Jack Black, Mike White, Sarah Silverman

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865559604


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Tsjechisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Roemeens, Bulgaars, Pools, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaren
• Documentaire
• Led Zeppelin-featurette
• Videodagboek-featurette
• Muziekvideo
• Jack Black featurette
• Biscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij